12 Mart 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - HİNDİ SULU, KREMALI veya SÜZME YOĞURTLU OT ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 tane havuç, 1 tane kuru soğan, 4 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı hindi suyu, 1 çay bardağı krema veya süzme yoğurt, 6 dal maydanoz, 6 dal dereotu, 3 dal kişniş, 3 dal biberiye, 6 dal kekik, 2 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Kabukları soyulduktan sonra yıkanıp, yemeklik doğranan kuru soğan, sarımsaklar ve defne yaprakları  ilave edilerek, soğanlar ve sarımsaklar, hafifçe pembeleştirilir. Üzeri kazınıp, yıkandıktan sonra halka halka doğranan havuçlar ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Un ilave edilerek, 2-3 dakika kadar karıştırılır. Üzerine, hindi suyu boşaltılır, karıştırılır ve havuçlar yumuşayıncaya kadar, tencerenin kapağı kapatılarak, kaynatılır. Havuçlar yumuşayınca, iyice yıkandıktan sonra ince ince kıyılan otlar ilave edilir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınarak, el blenderinden geçirilir. Tekrar ateşe koyulur ve çırpılmış krema veya süzme yoğurt, yavaşça ve çorba sürekli karıştırılarak, ilave edilir. Tencere ateşten alınır. Tuzu ve karabiberi eklenerek, karıştırılır ve büyük çorba kasesine boşaltılarak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   ** BİLGİ :  BİBERİYE :  Kuş dili otu ' da denilir. Ballıbabagiller familyasındandır. Ana vatanı, Akdeniz Bölgesi ' dir. Süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Genellikle deniz kıyılarında yetişir. Antik Romalılar Dönemi ' nde tütsü olarak kullanılmıştır. Romalılar defin törenlerinde, biberiye kullanmayı, orta çağa kadar sürdürmüşlerdir. Örf ve adetleri gereği, biberiye dallarını, tabutun üzerine koyarak kullanmışlardır. Biberiye bitkisinin, hoş kokulu, beyaz ve mavi renkli çiçekleri vardır. Yaz kış dökülmeyen, acımsı yaprakları ile aromatik bir tattır. BİBERİYE YAĞI; Çiçekli dalların, su buharı destilasyonuyla elde edilir. KULLANILDIĞI YERLER; 1- Çiçekleri salatalarda kullanılır. 2- Fasulye yemeklerinde kullanılır. 3- Pişmiş patateslere lezzet vermek için kullanılır. 4- Ekmek ve keklerde kullanılır. 5- Biberiye yağı, sebze yemeklerinde, tat vermek için kullanılır. 6- Biberiye dalları, barbeküde yakılırsa, hoş bir koku yayar. 7- Biberiye dalları örülüp, çelenk veya çeşitli biçimler verilerek, ev ile dükkan süslemeleri olarak kullanılır. 8- Yanıklarda kullanılır. 9- Biberiye yağının yüksek dozda kullanılması, zehirlenmelere yol açar. 10- Biberiye, et yemeklerine, özellikle de yahniye çok yakışır. 11- Dana eti, domatesli soslar, kuzu çevirmeye ayrı bir lezzet verir. 12- Çorbalara, aromatik bir tat katar. 13- Çiçekleri ile çorba ve yemekler süslenir. 12-  BİBERİYE ÇAYININ FAYDALARI; 1- Mide gazını giderir, sindirim sistemini düzenler. 2- Eklem ağrısını giderir. 3- Dolaşım sistemine iyi gelir. 3- Sabah yorgunluğu ve üşümeye iyi gelir. 4- Bünyesinde bulunan, '' Carnasol '' adlı madde, meme kanseri hücrelerinin oluşmasını engeller. 5- Kanı sulandırır. 6-  Kan şekerini düşürür. 7- Saçı besler, saç dökülmesini önler. 8- Hafızayı güçlendirir. 9- Yüksek tansiyona iyi gelir. BİBERİYE ÇAYININ HAZIRLANIŞI; 2 çay kaşığı, yıkanıp kıyılmış biberiye, 1 su bardağı kaynar su ile haşlanır. 10 dakika demlendirilir. Süzülür ve içilir. Günde, 2-3 bardaktan fazla içilmez. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder