16 Mart 2012 Cuma
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SUSAM ve TAHİN SOSLU PAPYA BİBER ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 5 tane papya biber ( salçalık kırmızı biber ), 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 tane defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 diş sarımsak, 1 tane kırmızı soğan, 1 tane haşlanmış hindi budu, 1 su bardağı süt, 2 su bardağı hindi suyu, 3 su bardağı içme suyu, yeterli miktarda tuz SOSU İÇİN; 1 çay bardağı tahin, yarım çay bardağı susam, 4 dal dereotu, 1 tutam taze çekilmiş karabiber, 1 tutam tuz, 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz, fındık veya badem HAZIRLANIŞI : Papya biberler yıkanır. Ortadan ikiye bölünür. Çekirdekleri çıkarılır, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Sarımsakların kabukları soyulur ve yıkanıp kurulanır. Kırmızı soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulanır ve enlemesine, 1cm. kalınlığında daireler halinde doğranır. Hazırlanan sarımsak ve kırmızı soğanlar da fırın tepsisindeki, papya biberlerin yanına dizilirler. Aralarına, 2 tane defne yaprağı koyulur. Önceden 200 C derecede ısıtılmış fırına koyularak, közlenmeye bırakılırlar. Közlenince, fırından çıkarılır, defne yaprakları çıkarılır ve çukur bir kaba boşaltılır. Közlenen malzemeler, blenderden geçirilerek, püre haline getirilirler. Tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Un ilave edilir. Bir tutam karabiber ve bir tutam tuz ilavesi ile un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Biber ve domates salçaları, süt içinde ezilerek eritilir ve kavrulan una ilave edilerek, 2-3 dakika ateş üzerinde, karıştırılır. Hindi suyu ve içme suyu ilave edilir. Püre haline getirilen közlenmiş malzemeler de ilave edilip karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve kısık ateşte çorbaya kıvam aldırılır. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır ve büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine; küçük lokmacıklar halinde doğranmış, haşlanmış hindi budu ilave edilir. SOSU İÇİN; Uygun bir kapta, tahin, susam, iri dövülmüş ceviz, fındık veya badem, bir tutam karabiber ve tuz ile birlikte iyice karıştırılır. Dereotu ayıklanır, iyice yıkanır, kurulanır ve ince ince kıyılarak, sosa ilave edilir. İyice karıştırılan sos, çorba üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilip, karıştırılır. Çorba, sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder