17 Mart 2012 Cumartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÜSTTEN BAĞLAMALI KEREVİZ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya ılık çorba -
MALZEMELER : 3 tane büyük boy yapraklı kereviz, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tane küçük kuru soğan, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 yumurta sarısı, 1 su bardağı kalın kaymaklı süt, 1 tane limonun suyu ve kabuğunun rendesi, 2 diş sarımsak, 1 tane defne yaprağı, 1 tutam taze çekilmiş karabiber, 5 su bardağı sebze suyu veya ılık içme suyu, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN; 3-4 dal kereviz yaprağı, limon kabuğu rendesi, 1 tutam çörekotu, 1 tutam susam HAZIRLANIŞI : Kerevizlerin kabukları, ince bir şekilde soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra dilimlenir. Küçük kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra doğranır. Doğranan kerevizler, doğranan kuru soğan, defne yaprağı, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 2 diş sarımsak tencereye koyulur. Yarım limonun suyu sıkılır. Birkaç tane kereviz yaprağı yıkanarak doğranır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilip, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Kısık ateşte, malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayınca, ateşten alınır, içinden defne yaprağı çıkartılır ve hemen patates ezicisi ile bastırarak ezilir. ( istenirse el blenderinden de geçirilebilinir fakat püre haline gelecek kadar ezilmemesini istediğimiz için, yani; kabaca ezmek için blender kullanmıyoruz ) Tencerenin kapağı kapatılarak, soğumaya bırakılır. Tamamen soğuması için, dışarıda soğuttuktan sonra 1-2 saat de buzdolabında tutulur. Buzdolabından çıkarılır. İçine; 1 yumuta sarısı kırılır. Kalın kaymak tutmuş, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, tereyağı, zeytinyağı ilave edilerek, çırpma teli ile iyice çırparcasına karıştırılır. Tencere, orta hararetli ateşe koyulur. Çırpma teli ile sürekli olarak karıştırılarak, 10 dakika kadar pişirilir. İstenilen kıvama gelinceye kadar yavaş yavaş sebze suyu veya ılık içme suyu ilave edilirken, tel ile karıştırılmaya devam edilir. Yarım limon kabuğu rendesi koyulur. 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilir. Çorba kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Kısık ateşte ara sıra karıştırılarak, üzeri kaymak tutup, kıvamlanıncaya kadar pişirilir ve ateşten alınır. Tuz ilavesi ile tuzu ayarlanır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzeri; minik kereviz yaprakları ve yarım limonun kabuk rendesi ile süslenir. Birer tutam çörekotu ve susam serpiştirilerek, sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse; üzeri kazınıp, yıkandıktan sonra daire biçiminde, ince ince doğranıp haşlanmış havuçlar da pişen çorbaya ilave edilebilir. * Çorbanın üzerine çiğ havuç rendesi de koyulabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder