5 Mart 2012 Pazartesi

'' ÖZDE AYNI OLUP, SON KATKILARLA FARKLILAŞTIRILAN 2 AYRI ÇORBA '' - SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - 1- KİMYONLU MANTAR ÇORBASI 2- KİMYONLU VE MANTARLI SAFRAN ÇORBASI - 6 : 2 = 3 kişilik - Sıcak Çorba -

 * BİLGİ: Sevgi ' nin Spesyal Çorbası; Kimyonlu Mantar Çorbası pişirilip, yarısı ayrı bir, büyük servis kasesine boşaltılacak. Buna; elma ve üzüm sirkesi, safran ve dereotu ilave edilerek, Kimyonlu ve Safranlı Mantar Çorbası oluşturulacaktır.    SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI   - KİMYONLU MANTAR ÇORBASI -  ( 6 kişilik )   - Sıcak Çorba -   MALZEMELER: 1 tane kuru soğan, 5 diş sarımsak,  300 gr. kültür mantarı, 1 çay bardağı süt, 3 su bardağı mantar suyu, 2 su bardağı sıcak içme suyu, 1 tane limonun suyu ve kabuk rendesi, 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı un, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tanekesme şeker, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı kimyon, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN; 1 çay kaşığı susam, 1 çay kaşığı çörekotu, 1 çay kaşığı kimyon   HAZIRLANIŞI :  Mantarların saplarının altından, 1cm. kesilip, atılır. Mantarların sapları çıkarılır. Mantar başları ile birlikte, akan suyun altında iyice yıkanır ve sirke ile limon sulu suda 15 dakika kadar bekletilir. Suyu süzülüp, tencereye alınır. ( sadece mantar şapkaları haşlanır, sapları suda durur ) Üzerine; bir tutam tuz, bir tutam karabiber, 1 tutam kırmızı toz biber, yarım limonun suyu ve kabul rendesi, 1 tane kesme şeker, 3 su bardağı içme suyu ilave edilerek, orta hararetli ateşte,  yumuşayıncaya kadar haşlanır. Diğer tarafta; kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Sarımsakların kabukları soyulup yıkandıktan sonra 3 tanesi ince ince çentilir. Diğer 2 tanesi bütün olarak koyulur. Çorba tenceresinde, zeytinyağı hafifçe ısıtılır. Soğan, sarımsaklar, defne yaprağı, bir tutan tuz, bir tutam kırmızı toz biber, bir tutam karabiber ilavesi ile soğanlar hafifçe sararıncaya kadar, orta hararetli ateşte kavrulur. Mantar sapları sudan çıkarılır, ince ince kıyılarak, tencereye ilave edilir ve soğanlarla birlikte suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Un ilave edilir, karıştırılarak kavrulur. Süt ilave edilir. 5 dakika kadar pişirildikten sonra haşlanan mantarlar suyu ile birlikte boşaltılır. 2 su bardağı sıcak içme suyu ilave edilip karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Ara sıra kontrol edilerek, gerekirse karıştırılır. Çorba, kıvam alınca ateşten alınır. 1 tatlı kaşığı kimyon ilave edilerek, karıştırılır. Çorbanın yarısı, büyük servis kasesine boşaltılır. Servis kasesinin üzeri; kimyon, kırmızı toz biber, çörekotu ve susam ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. Tencerenin içinde kalan, çorbanın diğer yarısına; yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış, 1 demet dereotu ile 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi içinde karıştırılmış, 2 çay kaşığı safran ilave edilir. Karıştırılır ve büyük servis kasesine boşaltılır. '' KİMYONLU VE SAFRANLI MANTAR ÇORBASI '' olarak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   * PÜF NOKTASI : Kimyon, aromasını kaybedip, acılaşmaması için, yemeklere pişerken ilave edilmez. Kimyon yemeklere, yemek piştikten sonra ilave edilir.    ** BİLGİ : * KİMYON : Kimyon, maydanozgiller familyasındandır. Yapraklar; dar, ince ve şeritler halinde parçalı ve tüylüdür. Mayıs ve Haziran ayları arasında, beyaz veya pembemsi çiçekler açar. 15-20 cm. boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri, 3-5 saplı şemsiye biçimindedir. Meyveleri ovaldir. İçeriğinde; reçine, sabit ve uçucu yağlar vardır. Keskin ve hoş bir kokusu vardır. Tohumları baharat olarak kullanılır. Anavatanı, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu, Mısır ' dır. Genellikle, toz haline getirilerek, tüketilir. Özellikle; Kuzey Afrika, Orta Doğu, Batı Çin, Hindistan ve Meksika mutfaklarında çok kullanılan bir baharattır. Kimyon Baharatı; Kimyon bitkisinin olgunlaştıktan sonra toplanıp, kurutulan tohumlarından yada tohumların öğütülmesinden elde edilir. Keskin, acı, sert bir tadı vardır. Kimyon, kokusundan yararlanılan bir baharat bitkisidir. En sık yetiştirildiği yerler; İran, Özbekistan, Tacekistan, Fas, Mısır, Hindistan, Suriye, Meksika, Şili ve Türkiye ' dir. Türkiye de Ege ve Karadeniz bölgesinde, kültür olarak yetiştirilir. Hindistan ' daki adı; Jiira ' dır. Pakistan ve İran ' da adı; Ziira ' dır. Çin ' de ise adı; Ziran ' dır. Yurdumuzda, sucuk imalinde, ilâç sanayisinde, boya sanayisinde kullanılmaktadır. Ekimi; 15. Şubat ve 15 Mart tarihleri arasında yapılır. Ekildikten sonra 30-40 gün içinde toprak yüzeyine çıkar. Elle yolunarak toplanır. Haziran ayı sonrası Temmuz ayı başlarında, rengi yeşilden, mat kahverengiye dönünce hasat yapılır. Kimyon ziraati, Orta Anadolu Bölgesi ' nde  bilhassa, Afyon, Ankara, Eskişehir, Konya illeri ve çevre illerinde yapılır. * KİMYONUN  FAYDALARI ; 1- İştah açar.  2- Hazımsızlığı giderir.  3- Mide ve bağırsaklarda gaz oluşmasını önler. 4- Birikmiş gazı söktürür. 5- Hava yutmayı önler. 6- Sinirsel baş dönmelerini keser. 7- Anne sütünü arttırır. 8- Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. 9- İdrar söktürür. 10- Yüksek tansiyonu düşürür. 11- Bağırsak solucanlarının düşmesine yardımcı olur. 12- Romatizmaya faydalıdır. 13- Şişmanlığa faydalıdır. 14- Hamileler kullanmamalıdır.  * SUSAM : Susamgiller familyasından, sıcak bölgelerde yetişen, 1 yıllık, dik büyüyen, yağ veren, otsu, küçük bir bitkidir. Bu bitkinin küçük sarımtırak renkteki tohumudur. Diğer adları; şırlan ve şirik ' tir.  Boyu, 30 - 125 cm. ' ye kadar uzayabilir. Gövdeler, uzunlamasına, oluklu ve sık tüylüdür. Susam, yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek olan bir besindir.  Çiçekleri, beyaz, kırmızı veya  sarıyla karışık alacalı beyazdır. Meyvesi kapsül şeklindedir. Ev ilâçlarında, yaprakları ve yağı kullanılır. Protein, kalsiyum, mağnezyum, potasyum, mineraller ve B vitamini açısından çok zengindir.  Tohumları, esmer veya sarı renklidir. Susam tohumları ve susam yağı, hücresel hasarları önleyici bir antioksidan olan fitik asit yönünden zengindir. Anavatanı Afrika olan bir bitki türüdür. Türkiye ' de Batı ve Güney Batı Anadolu ' da yetiştirilir. Meyveleri, 2-3 cm. boyunda, uzun, prizmatik ve çok tohumlu bir kapsüldür. Hindistan, Çin ve Sudan da yetiştirilir. Susam, sıcağı çok sever. Nisan ve Mayıs ayları içinde ekilir. Tohumlarından, % 50 yağ elde edilir. Susam yağı, kokusuz ve soluk renklidir. Yemek yağı olarak kullanılır. Kabukları soyulmuş, susam tohumlarının ezilmesi ile tahin elde edilir. Bu da tahin helvası yapımında kullanılır. Ayrıca, susam tohumları, simit ve pastaların üzerinde de kullanılır. * SUSAMIN  FAYDALARI : 1-Taşları eritir. 2- Kan oturmalarını, morartıları çözer, giderir. 3- Göz şişmelerine iyi gelir. 4 - Kabukları soyulmuş susam, şişmanlatıcıdır. 5-- Pişmiş yağı, saçları korur ve kuvvetlendirir. Tüyleri uzatır. Saç ve kılların yumuşamasını sağlar. 6 - Kepeği giderir. 7- Susam yağı, saçları korur, kuvvetlendirir, gürleştirir. 8-Yılan ve böcek sokmalarına karşı faydalıdır. 9 - Nefes darlığı ve astıma yararlıdır. 10 - Cinsel gücü arttırır. 11- Çabuk doyma hissi yaratır. Doyurucudur. 12- Kavrulmuş susam yağı besleyicidir. 13- Susuzluk yapar. 14- Boşaltım sistemine yararlıdır. 15- Kolonlara iyi gelir.  * ÇÖREK OTU : Asya ' ya özgü, 1 yıllık, otsu, küçük bir bitkidir. Tohumlarından çoğaltılır. Kumlu, gevşek toprakları sever. Çimlenme dönemine kadar sulanır, daha sonra sulanmaz. En iyi tüketim şekli, çiğneyerek tüketmektir. Günlük kullanım miktarı, 1 çay kaşığıdır. ( 2 gr. = 600 - 650 tane )  * ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI :  1- Kolesterolü düşürür. 2- Bağışıklık sistemini güçlendirir. 3-  Kanser, kalp, damar hastalıklarına, hormon ve sinir hastalıklarına iyi gelir. 4- Şeker hastalığına iyi gelir. 5- Hamilelikte kullanılmaz.  6- DNA hasarlarını azalttığı için, kanser gelişimini de önlemektedir. 7- Alerji, Astım, yaşlılığa iyi gelir.                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder