|
- Pirtike çorbası - |
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, yarım kg. ıspanak, 4 çorba kaşığı pirinç, 4 çorba kaşığı sıvı yağ, 2 çorba kaşığı domates salçası, 5 su bardağı su, yeterli miktarda karabiber ve tuz ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı sumak HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küp şeklinde doğranır. Ispanaklar ayıklanır. Bol suda bekletildikten sonra bol su ile birkaç kere yıkanır ve suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Suyu süzüldükten sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresine sıvı yağ koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, doğranmış kuru soğanlar ilave edilir ve karıştırılarak kavrulur. Domates salçası ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Doğranmış ıspanaklar da ilave edilip kavrulduktan sonra pirinçler ilave edilir. 5 su bardağı su koyulur. Karabiber ve tuz serpiştirilir. Karıştırılarak pişmeye bırakılır. Pişince, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. ÜZERİNE ; Sumak serpiştirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ ; Sumağın sofralarda kullanımı, çok eski çağlara kadar uzanmaktadır. Orta Asya Türkleri, limonun bulunmadığı zamanlarda, yemeklerine lezzet vermek için, sumak kullanırlardı. Sumak, sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Sumak, mercimeğe benzeyen tanelerinin öğütülmesi ile elde edilir. Acı-ekşi lezzeti ile sıcak çorbalar için idealdir. Kokuyu azaltma özelliği nedeni ile soğanlı ve sarımsaklı çorbalarda daha çok kullanılmaktadır.
|
- Pirtike çorbası - |
|
- Pirtike çorbası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder