|
- Pirinçli Tavuk Gumbo - |
MALZEMELER ; 1 tane kuru soğan, 1 tane küçük boy bütün tavuk, 300 gr. bamya, 1 çay bardağı pirinç, 2 tane domates, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, 5 çorba kaşığı sıvı yağ, 7 su bardağı su, yarım limon, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI ; Tavuk temizlenip yıkandıktan sonra 7 su bardağı su ile haşlanır. Bamyaların baş kısımları koni şeklinde kesilerek çıkartılır ve kararmamaları için limonlu suda bekletilir. Çorba tenceresine, sıvı yağ koyulur ve küp doğranmış kuru soğanlar, pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış domatesler eklenir ve 5 dakika daha birlikte kavrulur. Bamyalar, küp doğranmış kerevizler, havuçlar ve tavuk suyu ilave edilir. Sebzelerin yumuşamasına yakın, pirinçler ilave edilir. Çorba pişince, ayıklanmış tavuk etleri ile baharatlar eklenir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ ; Amerika ' nın Louisina bölgesinin geleneksel ünlü yemeği olan gumbo, oldukça koyu kıvamlı bir çorbadır. Çorbanın temelini, ağır ateşte yağ ile birlikte 45 dakika kavrulan ve un ile hazırlanan kıvam arttırıcı roux oluşturur. Gumbo yapımında genel olarak bamya, et veya kabuklu deniz ürünleri, soğan, kereviz, domates ve baharatlar kullanılır. Gumbonun iki ana çeşidi vardır. 1- Creole Gumbo 2- Cajun Gumbo 1- Creole Gumbo ; Genellikle kabuklu deniz ürünleri, bamya, domates ve roux ile yapılır. 2- Cajun Gumbo ; Rengi koyulaştırılmış roux, baharatlar, tavuk veya diğer kümes hayvanlarının eti ile hazırlanır. Cajun gumbonun içine istenirse sosis, jambon veya bamya da eklenebilir. Gumbo yapımındaki genel kural, et ne kadar açık renk ise, roux ' un renginin o kadar koyu renk olmasıdır. Roux hazırlandıktan sonra sebzeler ve etler ile birlikte minimum 3 saat kaynatılır. Kabuklu deniz ürünleri ve baharatlar, karışımın pişmesine yakın eklenir. 3. bir çeşit olarak yapılan '' Etsiz Gumbo '' ağır ateşte uzun süre roux ile pişirilen bamya ile yapılır. Gumbo, geleneksel olarak, pirinç pilavı ile birlikte servis edilir.
|
- Pirinçli tavuk gumbo - |
|
- Pirinçli tavuk gumbo - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder