|
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Kuru soğanlı ve peynirli çıkınlar - |
* MALZEMELER : 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağı, yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım su bardağı süzme yoğurt, 1 küçük paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz, alabildiği kadar buğday unu İÇ HARCI ; 1 tane büyük boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım su bardağı beyaz sert peynir, birkaç tutam karabiber, yarım tatlı kaşığı kuru boncuk kekik veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik, 1-2 tutam tuz ( tuz miktarı peynirin tuzuna göre ayarlanır ) ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı süzme yoğurt ile 1 tatlı kaşığı yumuşatılmış tereyağı karışımı, yeterli miktarda çöreotu ve susam HAZIRLANIŞI : Cam yoğurma kabına, 2 su bardağı un elenir. Kabartma tozu ile tuz koyularak, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, 1 yumurta, yumuşatılmış tereyağı, zeytinyağı ve süzme yoğurt koyulur. Havuz içine koyulan malzemeler el ile karıştırılır. Yavaş yavaş kenarlardaki unlar içeriye doğru çekilerek, hamur oluşturulmaya başlanır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilinceye kadar, elenmiş un ilave edilir. Kulak memesi yumuşaklığında elde edilen hamurun üzeri temiz ve nemli bir bez ile örtülerek, hamur 15-20 dakika dinlendirilir. Bu arada iç harcı hazırlanır. İç harç için; kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra yarım ay şeklinde, ince ince doğranır. Tavada, tereyağı ile zeytinyağı ısıtılır. Isınınca, doğranmış kuru soğanlar ilave edilir. Gerekiyorsa, tuz koyulur. Karabiber serpilir. Orta hararetli ateşte, karamelize oluncaya kadar karıştırılarak, kavrulur ve ateşten alınır. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca, doğranmış sert beyaz peynir ile boncuk kekik ilave edilir ve karıştırılır. Fırın 180 derecede ısıtılır. Dinlenen hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Avuç içinde inceltilerek, daire şekli verilir. Ortalarına, hazırlanan iç harcından 1 tatlı kaşığı kadar koyulur. Kenarlardan ortaya doğru büzülerek, çıkın ( bohça ) şekli verilir. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur bu şekilde hazırlanarak, bitirilir. Çıkınların üzerine, yumuşatılmış tereyağı ile karıştırılmış süzme yoğurt sürülür. Çöreotu ve susam serpilir. Önceden ısıtılan fırına verilerek, altı ve üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika, kontrol edilerek pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis kabına yerleştirilir. Hazırlanan kuru soğanlı ve peynirli çıkınlar, çorba eşliğinde sofraya götürülerek, ılık servis yapılır. Afiyet olsun.
|
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Kuru soğanlı ve peynirli çıkınlar - |
|
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Kuru soğanlı ve peynirli çıkınlar - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder