|
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Fındıklı kıymalı ve sade ekmekcikler - |
FINDIKLI KIYMALI EKMEK : HAMUR MALZEMELERİ : Yaklaşık 5 su bardağı un ( alabildiği kadar ), 1 tatlı kaşığı yaş maya, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı toz şeker, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı oda sıcaklığında su Diğer Malzemeler ; 1 su bardağı ince çekilmiş fındık, 200 gr. kavrulmuş kıyma HAZIRLANIŞI : İçinde yarım bardak su bulunan 2 ayrı su bardağının birisine; yaş maya ve tuz koyulup karıştırılır. Diğer su bardağındaki suya ise; toz şeker ve zeytinyağı koyulup karıştırılır. Cam yoğurma kabına, önce 5 su bardağı elenmiş un koyulur. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, yaş maya ve tuz koyularak karıştırılmış su koyulur. Havuzun kenarındaki unlar azar azar içeriye doğru çekilerek, hamur yoğurmaya başlanır. Toz şeker ve zeytinyağı koyularak karıştırılmış su ilave edilir. Her iki bardaktaki karışımların, hamur oluşturulmadan önce birbirlerine değmemesine özen gösterilir. Elâstik bir hamur elde edinceye kadar, gerekirse azar azar un ilavesi yapılarak, yoğrulur. Elde edilen elâstik hamurun üzeri temiz nemli bir bez ile örtülür. Mayalanması için sıcak bir yerde 2-3 saat bekletilir. Mayalanan hamur, 3 eşit parçaya ayrılır. *1. parça mayalanmış hamura, ince çekilmiş fındık ile kavrulmuş kıyma koyulur ve tekrar yoğrulur. İlave edilen malzemeler eşit dağılıncaya kadar yoğurmaya devam edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Avuç içinde yuvarlanır ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Fırın 180 derecede ısıtılır. ÜZERİNE ; Bolca su sürülür. İnce çekilmiş toz fındık serpilir ve ısınan fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis kabına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * 2. parça mayalanmış hamura; ayıklanmış, yıkanmış ve kurulandıktan sonra ince ince doğranmış pırasalar 2 çorba kaşığı zeytinyağı, kimyon, kırmızı toz biber, karabiber ve tuz ile kavrulur. Soğutulduktan sonra ilave edilir ve yoğrulur. Eşit karışım sağlandıktan sonra küçük mekik ekmek modeli verilir. Üzeri bıçak ile çizilir ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine, bol miktarda su sürülür. Önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılır. Servis tabağına çıkarılır. Hazırlanan çorba ile birlikte ılık veya soğuk servis yapılır. Afiyet olsun. * 3. parça mayalanmış hamur 2 eşit parçaya ayrılır. 1. parça; oklava yardımı ile dikdörtgen şeklinde açılır. Birer parmak genişliğinde ince uzun şeritler kesilir. Bu şeritlerden üçünün ucu birleştirilir ve saç örgüsü şeklinde örülüp, tekrar uçları birleştirilir. Elde edilen saç örgüsü modelli ekmekler, fırın tepsisine yerleştirilir. Hamurun diğer kısmı ile ince uzun rulolar yapılıp, kendi etrafında döndürülür ve uçları birleştirilerek, simit şekli verilir. Fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine bolca su sürülür. Bir parça hamur, oklava ile yarım parmak kalınlığında açılır. Balık kalıbı ile kesilir. Üzerine bolca su sürülür. Toz zerdeçal, çöreotu, susam, toz kırmızı biber serpilir ve fırın tepsisine yerleştirilir. İsteğe bağlı olarak, baharat kullanılmadan, sade olarak da bırakılabilir veya baharatlar, hamur ile karıştırılarak da hazırlanabilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, altları ve üstleri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde ılık veya soğuk servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ ; Hazırlanan ekmekcikler, kapağı sıkıca kapatılmış, hava almayan saklama kaplarına koyulup, buzdolabında 4-5 gün bekletilebilir. 3-4 gün sonra buzdolabından çıkarıldığında, yanmaz yüzeyli tavada ısıtılırsa, ilk günkü gibi yumuşacık ve lezzetli ekmekler elde edilir.
|
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Pırasalı ekmekcikler - |
|
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Baharatlı ve sade ekmekcikler - |
|
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Fındıklı ve kıymalı saç örgüsü ekmek - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder