|
- Sucuklu bamya çorbası - |
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak, 250 gr. bamya, yarım tavuk, 2 tane domates, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tane havuç, 1 tane kereviz sapı, 3 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı pirinç, 1 tane acı sivri biber, 7 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tane defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz, 100 gr. doğranmış sucuk, sucukları kızartmak için 1 çorba kaşığı tereyağı HAZIRLANIŞI : Tavuk yıkanır ve tencereye koyulur. Üzerini örtecek kadar su koyulur. Tuz serpilir ve orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca, etleri kemiklerinden ayrılır. Suyu kullanılmak üzere bekletilir. Ayrı bir tencereye tereyağı koyulur. Orta hararetli ateşte kızdırılır ve küp doğranmış kuru soğanlar ile sarımsaklar ilave edilerek, kavrulur. Un eklenerek, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edilir. Salça, küp doğranmış domates ve baharatlar eklenerek, 3-4 dakika daha kavrulur. Doğranmış sebzeler ile bamya, tencereye ilave edilir. Üzerine, tavuk suyu boşaltılır. Sebzelerin pişmesine yakın, pirinçler ilave edilir. Pirinçler pişinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Pirinçler pişince, çorba tenceresi ateşten alınır. Tavada tereyağı eritilir. Doğranmış sucuklar ilave edilerek, kızartılır ve pişen çorbanın üzerine dökülerek, karıştırılır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
|
- Sucuklu bamya çorbası - |
|
- Sucuklu bamya çorbası - |
Bamya, Asya Afrika kökenli bitkidir ve bamya çorbası Türk kültüründen Osmanlı zamanı Güney Amerikayı göçen el Tırco denilen, Osmanlı coğrafyasında göçen Hristiyan arabaların taşıdığı çorbadır, Eskişehir Sivrihisardan gecerken içi erin. Amerika kıtasında karışık kültürlere biraz ekleme var, limonsuz olmaz, kemikli et suyu, olmazsa güzel olmaz, dünyanın en iyi çorbalar da bunu Amerika yazanda, Türk adına alerjik haçlı deriz
YanıtlaSil