16 Kasım 2011 Çarşamba

ÇEŞİTLİ ÇORBA GARNİTÜRLERİ - EKMEKTEN ÇORBA KASESİ YAPIMI -

   Çorbaların üzerine koymak için ve çorba içerken, çorba ile birlikte yemek için, çeşitli garnitürler hazırlanabilinir. Bunlar; 1- Ekmek ile 2- Hamur ile 3- Un ile 4- Simit ile hazırlanırlar. Ayrıca, ekmekten çorba kaseleri yapılarak, süpriz sunumlar da gerçekleştirilebilinir.   EKMEK İLE YAPILAN GARNİTÜRLER : 1- ÇORBA KITIRI ; Malzemeler: 2 dilim bayat ekmek, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber,1 çay kaşığı kekik  Hazırlanışı : Bayat ekmekler, tavla zarı şeklinde doğranır. Tavada zeytinyağı ısıtılarak, içine, doğranmış ekmekler atılıp, kızartılır.Üzerine, kırmızı pul biber ve kekik ilave edilerek, karıştırılır. Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alınarak, fazla yağı alınır. Çorbanın yanında ikram edilir.   Afiyet olsun.  2- KRUTON ; Malzemeler; Yarım bayat ekmek, 1 diş sarımsak, 2 çay kaşığı kekik, 2 çay kaşığı mercanköşk, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı balık ezmesi ( ançuez ), 1 çay kaşığı ince doğranmış maydanoz yaprağı Hazırlanışı: Ekmek dışında, bütün malzemeler blendere koyulup, iyice karıştırılır. Bayat ekmekler, küçük parçalar halinde doğranarak, hazırlanan karışıma iyice bulanır. 180 C derecede ısıtılmış fırının ızgarasında, ekmekler pembeleşinceye kadar, yaklaşık; 10 dakika bekletilir. Çorbanın yanında ikram edilir.   Afiyet olsun. 3- PEYNİRLİ KRUTON : Malzemeler; Kullanılacak miktarda ekmek, yeteri kadar tereyağı, ince rendelenmiş gravyer peyniri veya kaşar peyniri, bir tutam kırmızıbiber, ince kıyılmış yeşil otlar ( dereotu, maydanoz, nane v.b. ) tuz   Hazırlanışı : Ekmek dilimleri küp küp kesilerek, tereyağında her tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Veya; ekmek dilimlerine tereyağı sürülerek, dört köşe kesilerek, orta sıcaklıktaki fırında kızartılır. Ekmekler soğumadan, içinde; kırmızıbiber, yeşillikler ve rendelenmiş peynir bulunan, kapağı sıkıca kapanan bir kaba koyularak, ekmeklerin her tarafı karışıma iyice bulanıncaya kadar sallanır. Sonra, sıcak çorbaya ilave edilir. Kurutonları önceden hazırlayarak, kapaklı cam kavanozda da saklayabiliriz.   Afiyet olsun. 4-YUMURTALI GARNİTÜR : Malzemeler : 2 yumurta, 2 su bardağı ufalanmış bayat ekmek, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz  Hazırlanışı : Tereyağı, ufalanmış ekmek ve yumurta karıştırılarak, yumuşakça bir hamur yapılır. Maydanoz da ilave edilerek, küçük küçük toplar yapılır. Buzdolabında 1 saat bekletilir. Çorba pişirilir. Ateşten indirmeden 5 dakika önce, küçük ekmek topları ilave edilir. Çorba tenceresinin kapağı kapatılarak, toplar; çorbanın yüzeyine çıkıncaya kadar, kaynatmaya devam edilir. Sonra; çorba ocaktan alınır.   Afiyet olsun.  5-YEŞİL SOĞANLI GARNİTÜR : Yarım paket tost ekmeği, 1-2 diş dövülmüş sarımsak, yarım demet yeşil soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, karabiber, tuz  Hazırlanışı : Tereyağı, dövülmüş sarımsak, karabiber ve tuz, bir kapta karıştırılır. Tost ekmeklerinin üzerine, tereyağı sürülür. Küçük küçük doğranır. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilir. 200 C derecede ısıtılmış fırında, 8-9 dakika kadar kızartılır. Üzerine, hazırlanan karışım sürülerek, 2-3 dakika daha fırında tutularak, fırından çıkartılır. Çorbanın yanında sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.  HAMUR İLE YAPILAN GARNİTÜR :  Malzemeler: 2 çorba kaşığı un, 1,5 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane yumurta, yarım kase su, 1 tutam tuz   Hazırlanışı : Su, yağ ve tuz tencereye koyularak kaynatılır. Su kaynayınca un ilave edilir. Karıştırılarak, 7-8 dakika pişirilip, ocaktan alınarak, soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine 1 yumurta kırılarak, iyice yedirilir. Elde edilen hamur, krema torbasına koyularak, 80-90 C derecedeki tuzlu suya, 1cm. boyunda parçalar halinde sıkılır. ( Hamurların dağılmaması için su, kaynama derecesine gelmemelidir.) Suya sıkılan hamurlar, 1-2 dakika bekletildikten sonra, kevgir ile başka bir kaba alınır. Islak bir bıçak ile her bir parça ortadan ikiye kesilir. Kaselere veya çorba tabaklarına koyulan, çorbaların üzerine serpiştirilir.   Afiyet olsun.  * Bu garnitüre KİNEL de denilir.     KIZARMIŞ HAMUR GARNİTÜRÜ : Malzemeler : 2,5-3 çorba kaşığı un, 2 tane yumurta, yarım kase su, 1 çorba kaşığı tereyağı, kızartmak için zeytinyağı, bir tutam tuz   Hazırlanışı : Su ile tereyağı, tencerede kaynatılır. Un ve tuz ilave edilir. Devamlı karıştırılarak, 10 dakika pişirilir. Ateşten alınır. Hafif ılınınca, Yumurtalar, birer birer ilave edilerek, sürekli karıştırılarak, iyice yedirilir. Elde fındık büyüklüğünde toplar yapılır veya krema torbası kullanılarak, kızgın yağda kızartıldıktan sonra, kağıt havlu serilmiş, tabağa koyularak, fazla yağı alınır. Çorbaların yanında sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.  SİMİT İLE YAPILAN GARNİTÜR : 1 tane simit, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber   Hazırlanışı : Simit, yarım cm. kalınlığında halkalar halinde kesilir. Tavada tereyağı eritilir. İçine kırmızı pul biber atılır ve simit parçaları ilave edilir. Simitler kızarıncaya kadar, tahta kaşık ile sürekli karıştırılır. Sonra, simitler servis kasesine alınarak, çorba tabaklarının veya çorba kaselerinin üzerine serpiştirilir.   Afiyet olsun. UN İLE YAPILAN GARNİTÜR : 150 gr. un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane yumurta, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 tutam tuz  Hazırlanışı : UN, hamur tahtasına elenir. Tereyağı, yumurta, tuz ve yeterince su ilave edilerek, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yapılır.10 dakika dinlendirildikten sonra, 4 eçit parçaya ayrılır. Her parça yuvarlanarak, yarım cm. çapında , ince uzun galeta biçiminde şekillendirilir. Sonra bu çubuklar, 1 cm. boyunda, verev parçalara kesilir. Zeytinyağı, tavada kızdırılır. Hamur parçaları içine atılarak, pembeleşinceye kadar, kızartılır. Kızaranlar kağıt havlu serili tabağa alınarak, fazla yağları alınır. Kızartma işlemi bitince hepsi, servis tabağına aktarılarak, çorbanın yanında sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.  UN İLE YAPILAN BAŞKA BİR GARNİTÜR ( CSİPETKE )  :  Malzemeler: 1 tane yumurta, 80 gr. un, 1 tutam tuz Hazırlanışı : Un, yumurta ve tuz karıştırılarak, sert bir hamur yapılır. Parmaklar unlanarak, fındık büyüklüğünde, düzgün olmayacak şekilde, hamurdan parçalar koparılır. Ateşte pişen çorbanın içine, çorbanın indirilmesine 3 dakika kala ilave edilir. Hamur parçaları, önce dibe çökse de, sonra; pişince, çorbanın yüzeyine çıkacaktır.   Afiyet olsun.  * EKMEKTEN KASE YAPILIŞI : Malzemeler: Kişi başına 1 ekmek hamuru  Hazırlanışı : Fırından alınan, ekmek hamuru, zeytinyağı ile yağlanmış, yuvarlak bir fırın tepsisine, top gibi yapılarak, yerleştirilir. Önceden 200-250 C derecede ısıtılmış fırına koyulur. Üzeri kızarınca, ekmek fırından çıkarılır. 2 gün açık havada bekletilerek, bayatlatılır. Bayatlayınca, üzeri kapak şeklinde kesilerek, içi; bir kaşık yardımı ile oyulup çıkarılarak, ekmek bir çanak haline getirilir.Hazırlanan soğuk çorba; bu kasenin içine koyularak, kapağı da üzerine kapatılarak, süpriz servis yapılır.   Afiyet olsun.   MİLFÖY HAMURUNDAN YAPILAN ÇUBUK GARNİTÜR : 150 gr.  Milföy hamuru yaprakları, çözülebilmeleri için, mutfak tezgahın üzerine yan yana dizilir. 2 tane yumurtanın sarıları ve beyazları ayrılarak, ayrı kaplara koyulur. 40 gr. janbon veya arzu edilen, başka bir et, çok küçük küpler halinde doğranır. 1 tane defne yaprağı ufalanır. 1 tutam karabiber ilave edilir. Milföy hamurları, birbirinin üzerine koyularak, un serpilmiş mutfak tezgahında, 30 x 40 cm. ölçülerinde, merdane ile açılır. Yarısına, yumurta beyazı sürülür. janbon ve defne yaprağı serpilir. Diğer yarısı, üzerine kapatılır. Oklava ile 30 x 20 cm. açılır. Üstüne, yumurta beyazı sürülerek, karabiber serpilir. Hamur keseceği ile 16 tane ince şerit kesilir ve fırın kağıdı serilmiş, fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden, 220 derece C ' de ısıtılmış fırında, 15 dakika, altın rengini alıncaya kadar fırınlanır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder