22 Kasım 2011 Salı

PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Giresun Yöresi ' ne ait, Etli veya Et sulu, Sütlü, Sebzeli, Bakliyatlı Çorba -


- Pancar yaprağı çorbası -
   MALZEMELER :  30 sap pancar yaprağı, 1 çay bardağı pirinç, 1 çorba kaşığı mısır unu, 2 baş soğan, küçük boy kırmızı salçalık acı biber, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 1 su bardağı süt, 250 gr. yağlı kıyma veya 2 su bardağı et suyu, yeterli miktarda tuz       HAZIRLANIŞI :  Pancar yaprakları, bol su ile iyice yıkanıp, süzdürülür. Birkaç tanesi üst üste koyularak, yaklaşık 2-3 cm. eninde doğranır. Kıyma, tencereye koyularak, orta hararetli ateşte kavrulur. Üzerine, 5 su bardağı su boşaltılarak, tuz ilavesi ile karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, kaynatılır. Kıyma yerine, et suyu da kullanabiliriz. Kaynayan tencereye, doğranmış pancar yaprakları, yıkanıp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küpler şeklinde doğranmış, kırmızı salçalık acı biber koyulur. Mısır unu ve kabukları soyulduktan sonra yıkanıp, ince kıyılmış soğanlar da tencereye ilave edilir. Yaklaşık 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra haşlanmış kuru fasulye, yıkanıp süzülmüş pirinçler ve süt ilave edilir. Bir iki taşım kaynatıldıktan sonra çorba ateşten alınır. Sıcak servis yapılır.    Afiyet olsun.     *  Kıyma veya et suyu yeteri kadar yağlı ise, ayrıca yağ koyulmamalıdır. Gerekiyorsa; 1 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı, koyulur. Çorba karıştırılarak, tereyağının erimesi, zeytinyağının da çorbaya karışması sağlanır.                                                                                                                                  
- Pancar yaprağı çorbası -
- Pancar yaprağı çorbası -
- Pancar yaprağı çorbası -
- Pancar yaprağı çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder