29 Haziran 2011 Çarşamba
ACILI MISIR ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Tahıllı, Kremalı, Et sulu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 2 su bardağı haşlanmış mısır tanesi, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane pırasanın beyaz kısımları, 4 çorba kaşığı silme un, 5 su bardağı su veya et suyu, 2 tane salçalık kırmızı acı biber, 2 tane küçük boy domates, 100 gr. krema, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 - 3 dal fesleğen, karabiber, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Tereyağı, bir tencereye koyularak, eritilir. Halka şeklinde doğranan pırasa, kavrulur. Un ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Su koyulur ve kaynadıktan sonra mısırlar ilave edilerek, 15 dakika pişirilir. Salçalık acı kırmızı biberler ince ince kıyılır. Domatesler, yıkanır ve kabukları soyularak, çekirdekleri temizlendikten sonra küçük küçük doğranır. Salçalık kırmızı acı biber ve domatesler tencereye ilave edilir. Biberler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine: krema, toz şeker, tuz ve karabiber eklenir. Bir taşım kaynatılan çorba, ateşten alınır. Kıyılmış fesleğen ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
ANAM AŞI ÇORBASI ( 8 - 10 kişilik ) - Kavurma Etli, Kuru Bakliyatlı, Tahıllı Çorba -
MALZEMELER : 1 tane büyük boy soğan, 150 gr. kavurma, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı salça, 9 su bardağı su, 1 çay bardağı yeşil mercimek, 1 çay bardağı lobik ( fasulyeye banzeyen, küçük taneli bir bitki, 1 çay bardağı dövme ( aşurelik buğday ), 1 çay bardağı nohut, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Kıyılmış soğan, kavurma et ve tereyağı bir tencereye koyularak, orta hararetli ateşte kavrulur. Salça da eklenerek, kavurmaya devam edilir. Suyu ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Mercimek, lobik, dövme ve nohut bir gece önceden, ayrı ayrı bol su ile yıkanarak, soğuk suda bekletilir ve ertesi gün suyu süzülür. Bakliyatlar da ilave edilerek, yumuşayıncaya kadar pişirilir. En son olarak, tuzu da ayarlanarak, Çorba tenceresi, ateşten indirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** MANİ : Denizde boncuk gezer. Annem kendini üzer. Üzme kendini anne. Güveyin benden güzel. * Analar hatun olur. Sevdası bütün olur. Anaya kalkan eller. Yanacak kömür olur. * Hacılar minaresi. Yanıyor idaresi. Oğlu beni seviyor. Ne karışır annesi.
TERBİYELİ, BADEMLİ TAVUK ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Terbiyeli, Tahıllı, Kuru Yemişli, Tavuklu Çorba -
MALZEMELER : 1 tane küçük boy köy tavuğu, 1 tatlı kaşığı safran, 3 çorba kaşığı sirke, 10 su bardağı su, 1 çay bardağı pirinç, 100 gr. tatlı badem, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı buğday nişastası, 1 tane limon, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Safran, sirkenin içine koyularak, 1 gece bekletilir. Tavuk, tencereye koyulur. Üzerine su ve tuz ilave edilerek haşlanır. Sudan çıkarılarak, eti kemiğinden ayrılır. Tavuk eti didiklenerek, bir kenara bırakılır. Tavuk suyu tekrar ateşe koyularak, pirinç eklenip pişmeye bırakılır. Diğer tarafta: bademler, kaynayan suya artılarak 5 dakika sonra alınır ve süzülerek, kabukları soyulur. Kurulanarak, havanda irice dövülür. Tereyağı eritilerek, bademler hafifçe kavrulur. Yumurta sarısı nişasta ile çırpılır. Üzerine, limon suyu ve safranlı sirke ilave edilir. Ateşteki tavuk suyundan 1 kepçe alınarak ilave edilir ve yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak, tencereye ilave edilir. Didiklenen tavuk etleri de tencereye ilave edilir. Bir taşım kaynatılarak ateşten alınır. 15 dakika dinlendirilir ve üzerine kavrulmuş badem serpilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
DOMATESLİ, İRMİK ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sebzeli, Sütlü, Tahıllı Çorba -
MALZEMELER : 4 tane domates, 1 çorba kaşığı irmik, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı un, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı su, tuz SÜSLEME İÇİN; Taze nane HAZIRLANIŞI : Tencereye, un ve yağ koyulur. Un, kokusu çıkıncaya kadar, hafif ateşte kavrulur. Süt yavaşça eklenerek, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılan ve rendelenen domates ile su ilave edilir. Kaynamaya başlayınca, irmik ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Tuzu ayarlanır. Çorba blenderden geçirilerek, tekrar bir taşım daha kaynatılır. Taze nane yaprakları ile süslendikten sonra sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
TERBİYELİ, SAKIZ KABAĞI ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Terbiyeli, Et Sulu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 400 gr. sakız kabağı ( küçük yeşil kabak) - ( 3 tane yeşil dolmalık kabak da kullanılabilir ), 1 tane büyük boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 çay kaşığı kırmızı pul biber, karabiber, tuz, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı et suyu veya tavuk suyu TERBİYESİ İÇİN; 1 su bardağı yoğurt, yarım su bardağı süt, 1 yemek kaşığı tepeleme un, yarım demet dereotu SÜSLEMEK İÇİN; Somon füme veya pastırma parçaları HAZIRLANIŞI : Girit kabağı adı da verilen, parmak sucuk büyüklüğündeki, sakız kabağı bu çorbaya çok yakışır. Bulunamaz ise; normal dolmalık kabak da kullanılabilir. Kabaklar, hafifçe kazınıp yıkanır. Uzunlamasına kurşun kalem gibi doğranıp, tavla zarı formunda dilimlenir. Soğan ve sarımsak, incecik doğranır. Tencereye, zeytinyağı, soğan ve sarımsak koyularak, tencere orta hararetli ateşe oturtulur. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 4 - 5 dakika kadar kavrulur. Kabaklar ilave edilerek, 7 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edilir. Sıcak et suyu veya tavuk suyu da eklenerek, tuz ve biberler de koyularak kaynamaya bırakılır. Terbiyesini hazırlamak için; un, yoğurt ve süt bir kasede iyice çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan, 1 kepçe alınarak terbiyeye eklenir ve tekrar çırpılır.Çorba bir yandan karıştırılırken , çorbanın terbiyeside yavaşça çorbaya ilave edilir. Sürekli karıştırılarak, 7 - 8 dakika daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. İstenirse blenderden geçirilir. İnce kıyılmış dereotu ilave edilir. Süslemek için; çemensiz pastırma veya somon füme parçaları kullanılır. Kıvamı, tarhana çorbası kıvamında olmalıdır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
KÖFTELİ KİLİKYA ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Kuru Bakliyatlı, Hamurlu, Sebzeli, Et Sulu, Dana Etli Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı haşlanmış nohut, Türk kahvesi fincanı ile 2 fincan arpa şehriye ( Ev eriştesi de kullanılabilinir. ), 2 tane orta boy domates ( 1 yemek kaşığı domates salçası da kullanılabilinir.), 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 7 - 8 su bardağı et veya tavuk suyu, 3 - 4 diş dövülmüş sarımsak, 1 tane limonun suyu, 2 çay kaşığı tuz ve kırmızı pul biber, 1 yemek kaşığı kuru nane, reyhan KÖFTESİ İÇİN; 250 gr. az yağlı dana kıyması, 1 tane küçük boy kuru soğan, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber, 2 yemek kaşığı un HAZIRLANIŞI : Nohutlar, 1 gece önceden, bol su ile yıkanarak, ıslatılır ve ertesi gün haşlanarak suyu süzülür. Köfteyi hazırlamak için; kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber derin bir kapta iyice yoğrulur. Bir tepsiye 2 yemek kaşığı un serpilir. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak, iki avuç arasında yuvarlanarak köftecikler yapılır. Tepside biriktirilir. Tepsi sallanarak, köfteciklerin her tarafının unlanması sağlanır. Diğer tarafta; zeytinyağı büyük bir tencereye koyulur. Orta hararetli ateşe oturtularak rendelenmiş domates veya salça eklenerek 2 - 3 dakika kavrulur. Sıcak et veya tavuk suyu da ilave edilerek, karıştırılır. Çorba suyu kaynamaya başlayınca, önce nohut,sonra hemen arpa şehriye ve daha sonra da köftecikler ilave edilir.Sık sık karıştırılır. Arpa şehriyeler pişince, çorba pişmiş demektir. Limon suyu, dövülmüş sarımsak, nane veya reyhan ilave edilerek, birkaç dakika daha karıştırılarak kaynatılır ve ateşten alınır. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
TAZE TARHUN OTLU ÇORBA ( 6 kişilik ) - Kuru Bakliyatlı, Hamurlu, Etli, Otlu Çorba -
MALZEMELER : 5 - 6 dal taze tarhun otu, yarım su bardağı yeşil mercimek, yarım su bardağı erişte, 2 tane orta boy soğan, 4 - 5 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 6 - 7 su bardağı su, tuz karabiber KÖFTESİ İÇİN ; 200 gr. kıyma, 2 dal taze tarhun, 1 adet soğanın yarısı, karabiber, yeterli miktarda tuz, yenibahar HAZIRLANIŞI : Köfte için; kıyma, bir kap içerisine koyularak, üzerine, ince kıyılmış tarhun, rendelenmiş soğan, tuz karabiber ve yenibahar ilave edilerek yoğrulur. Harçtan, fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak, küçük köfteler hazırlanır. Mercimek haşlanarak süzülür. Sıvı yağ tencereye koyularak, yemeklik doğranmış soğan ve köfteler ile birlikte 5 dakika kavrulur. Salça ilave edilerek, 1 - 2 dakika daha kavrulur. Su ilave edilir. Tuzu ve karabiberi ayarlanır. Kaynamaya başlayınca, mercimek ve erişte eklenir. Erişteler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İncecik kıyılmış taze tarhun otu, tencereye ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Afiyet olsun.
SİYAH PİRİNÇLİ ÇORBA ( 6 kişilik ) - Tahıllı, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 1 çay bardağı siyah pirinç, yeteri kadar su, 3 - 4 tane sivri biber, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 tane domates, yarım demet maydanoz, karabiber, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Siyah pirinç, derin bir kap içerisine koyulur. Üzerini geçecek kadar su ilave ederek, 1 saat bekletilir. Daha sonra süzülüp, duru suyu çıkana kadar yıkanır. Tekrar süzülerek, bir kenara koyulur. Kıyılmış biber, tereyağında sotelenir. Rendelenmiş domates de ilave edilerek, 1 - 2 dakika daha sotelemeye devam edilir. Pirinç ve 8 su bardağı su ilave edilerek, yumuşayıncaya kadar pişirilir. En son olarak, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber de ilave edilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
BADEMLİ ÇORBA ( 4 kişilik ) - Yoğurtlu, Et Sulu, Kuru Yemişli Çorba -
MALZEMELER : 2 çorba kaşığı toz badem, 4 çorba kaşığı yoğurt, 4 çorba kaşığı un, 1 tane yumurta, 5 su bardağı et suyu veya su, 1 tatlı kaşığı tereyağı ÜZERİ İÇİN; 1 çay bardağı badem HAZIRLANIŞI : Yoğurt, un, yumurta ve toz badem tel ile iyice çırpılır. Et suyu veya su eklenerek, ağır ateşte koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Ateşten almaya yakın tereyağı eklenir. Servis tabağına aktarılır ve tabaklara bölüştürülünce, üzeri badem ile süslenir. ( Kabuğu soyulmuş ve soyulmamış olan, bütün iç badem ile süslenir. ) Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
28 Haziran 2011 Salı
TERBİYELİ BALIK ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sebzeli, Terbiyeli, Balıklı Çorba -
MALZEMELER : 1 kg. beyaz balık eti, 1 baş soğan, 4 tane havuç, 4 tane iri patates, 2 kahve fincanı pirinç, 1 küçük kereviz, 1 demet maydanoz, 12 su bardağı su, 2 tane yumurta, yarım çay bardağı limon suyu, yeteri kadar tuz ve karabiber HAZIRLANIŞI : Balığın yüzgeçleri kesilir, varsa pulları ayıklanır. Solungaçları ve içi çıkarıldıktan sonra bol akar suda, içi dışı yıkanır. Düz altlı geniş bir tencereye, balık oturtulur. Üzerine, rendelenmiş soğan ile kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz serpilir. 12 su bardağı su da ilave edildikten sonra tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. Yumuşayıncaya kadar haşlanan balık, iki tane kevgirin yardımı ile tencereden süzülerek çıkarılır ve bir kenara koyulur. Üzeri kazınıp rendelenmiş havuç ile küçük parçalara doğranmış kereviz ve kabuğu soyulduktan sonra küçük parçalara doğranmış patates, balıktan kalan suyun içine atılır. Taşları ve darıları temizlenmiş pirinç de ilave edildikten sonra tenceredekiler bütünü ile helmeleşinceye kadar kaynatılır. Bu arada haşlanmış balık, deri ve kılçıklarından temizlenerek, iri lokmalar halinde parçalara bölünür. Tenceredeki sebze ve pirinçler, bütünü ile dağılıp helmelenince, ince delikli bir süzgeçten geçirilerek, bir başka tencereye boşaltılır. Kap ateşe oturtulur ve gerekirse tuz serpilir. İçindeki helmeli su kaynamaya başlayınca, balık parçaları da ilave edilerek, 5 dakika kadar kaynatılır. Çorba, ateşten indirileceği sırada, bir kasede; yumurtalarla limon suyu iyice çırpılarak, köpürtülür. Sonra bu terbiye, çırpmaya ara verilmeden, kaynar sebzeli sudan, kaşık kaşık alınır ve terbiyeye ilave edilip, karıştırılır. Kase dolunca, bu defa; tenceredekiler, çabuk çabuk karıştırılırken, terbiye içine ilave edilir ve balık çorbası ateşten indirilerek, büyük servis kasesine boşaltılır. Çorbanın üzerine, karabiber de serpildikten sonra kase, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
BÖCEK ÇORBASI, KREMALI ( 4 kişilik ) - Çiğ Kremalı İstakoz Çorbası -
MALZEMELER : 1 kg.' lık böcek, 50 gr. tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 körpe havuç, 1 tane defne yaprağı, 1 tane limon, 4 çorba kaşığı çiğ krema, 1/4 litre süt, yeteri kadar; kırmızı biber, karabiber ve tuz HAZIRLANIŞI : Böceği alacak büyüklükte bir tencereye, defne yaprağı ile kabuğu kazınmış ve doğranmış havuç koyulur. Yeteri kadar tuz ve karabiber serpildikten ve 1,5 litre su konduktan sonra tencere ateşe oturtulup, kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başlayınca, yıkanmış ve bir sopaya ayaklarından bağlanmış böcek, içine atılıp pişirilir. Böcek pişince, içinde kaynadığı tencerede soğutulur. Sonra sudan çıkarılıp, doğrama tahtasının üzerine sırt üstü koyulur. İstakos kesme makası ile kuyruğundan başına kadar, karnının önce bir yanı, sonra öbür yanı kesilir. Kuyruk ve baş taraflarındaki bağlantı da koparılarak, kabuğu ayıklanır. Böceğin kabuğu ve ayakları ezildikten sonra böceğin içinde pişirildiği suya atılır. Tencere tekrar ateşe oturtulup, içindekiler, yarım saat kadar kaynatılır. Diğer tarafta, böcekten çıkarılan etler, ince ince kıyılır. Tenceredeki su, yarım saat kaynatıldıktan sonra bir tülbentten geçirilerek süzülür. Süzülmüş su başka bir tencereye dökülüp, ateşe oturtulur. Buna, kıyılmış böcek eti vesüt ilave edilir. Kaynamaya başlayınca un serpilerek, hızlı hızlı karıştırılan çorbaya yedirilir. Hemen arkasından, tereyağı çorbaya ilave edilerek, iyice karıştırılır. Çorba; koyulaşınca, çırpılmış krema vebir tutam kırmızı biber ilave edilir. Birkaç defa karıştırıldıktan sonra servis kasesine boşaltılıp, sofraya götürülür. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
27 Haziran 2011 Pazartesi
TAVUK ETLİ KONSOME
MALZEMELER : 1 tane iri tavuk HAZIRLANIŞI : Hazırlanan tavuk sulu konsomenin içine, tavuğun göğüs eti, ciğeri ve katısı da haşlanarak ilave edilir. Servis yapılır. Afiyet olsun.
TEL ŞEHRİYELİ KONSOME
MALZEMELER : 1 su bardağı tel şehriye HAZIRLANIŞI : Konsome hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz.) Kaynamakta olan suya, tel şehriyeler ilave edilerek, bir kaç defa karıştırıldıktan sonra 25 dakika haşlanıp, soğuk suda geçirilerek, konsomeye katılır. Servis yapılır. Afiyet olsun.
PİRİNÇLİ KONSOME
MALZEMELER : Yarım su bardağı pirinç HAZIRLANIŞI : Konsome hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz ) Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra bol su tencereye koyulur ve tuz da ilave edilerek, orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Pirinç taneleri uzamaya başlayınca, ateşten alınır ve soğuk sudan geçirilir. Konsomeye ilave edilir. Tavuklu konsome yapılmışsa, tavuğun ciğeri ve katısı da haşlanıp, ufak parçalar halinde konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.
EKMEKLİ KONSOME
MALZEMELER : 1 çay fincanı rendelenmiş kaşar peyniri veya beyaz peynir, 1 tane yumurta, 1 kahve kaşığı kırmızı biber, 3-4 dal maydanoz, bir ekmeğin yarısının yarısı kadar ( 1 /4 ) bayat ekmek HAZIRLANIŞI : Konsome istenilen usulde hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz.) Rendelenmiş peynire, yumurtalar kırılır. Kıyılmış maydanoz ve kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır. Yarım parmak kalınlığında, dilimler halinde kesilen ekmeğe, peynirli karışımdan bol miktarda sürülür ve fırınlanır. Ekmekler kızardıktan sonra fındık büyüklüğünde doğranarak, konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.
ÇİĞDEM KONSOME
MALZEMELER : Yarım havuç, yarım kereviz, 6 tane taze fasulye HAZIRLANIŞI : İstenilen usulde konsome hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz.) Havuç ve kerevizler, saman çöpü inceliğinde doğranır. Fasulyelerin kılçıkları ayıklanır ve diğer sebzeler gibi doğranır. Bol su ile haşlanır. Soğuk sudan geçirilerek, konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.
BAHAR KONSOMESİ
MALZEMELER : 6 tane içsiz taze fasulye, yarım havuç, yarım kereviz, 1 tane kabak HAZIRLANIŞI : Konsome, istenilen usulde hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden seçiniz. ) Diğer tarafta, sebzeler ayıklanıp yıkanır. Kabağın çekirdekli kısmı çıkarılır. Bütün sebzeler, bezelye büyüklüğünde doğrandıktan sonra bol su ile haşlanır. Haşlanan sebzeler soğuk sudan geçirilir ve konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.
TAVUK KONSOME ( 4 kişilik )
MALZEMELER : 2 kg ' lık tavuk, 1 tane büyükçe kereviz, 1 tane havuç, 1 tane soğan, 1 diş sarımsak, maydanoz, fesleğen veya kekik, 3 tohum karabiber, tuz, 1 tane yumurtanın akı, 1 tane limon HAZIRLANIŞI : Temizlenmiş tavuk, bol su ile yıkanır ve limon ile oğuşturulur. Tencerenin içine; tavuk, biber, temizlenerek, dilimlenmiş kereviz ile taze kereviz yaprakları, kekik veya fesleğen, havuç, soğan, sarımsak koyulur. Üzerine, 1,5 litre su ilave edilerek, ateşe oturtulur. Kısık ateşte, 2,5 saat kadar haşlanır. Süre dolunca, tavuk suyunun 1 litre kadar olması gerekir. Tencere ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır. Tavuk tencereden çıkartılıp, suyu da küçük delikli bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilen tavuk suyu, bir tencereye boşaltılır. İçine yumurtanın akı eklenerek, yeniden ateşe oturtulur. Orta hararetli ateşte, uzun bir çatalla veya yumurta çırpıcısı ile kaynamaya başlayıncaya kadar, çorba iyice çırpılır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra çorba, ateşten alınır. 10 dakika kadar bekledikten sonra çorba, içine beyaz tülbent yerleştirilmiş bir süzgeçten geçirilir. Konsome, servise hazırdır. Afiyet olsun.
TAVUK VEYA ET SULU KONSOME
MALZEMELER : 1 tane büyük tavuk veya 1 kg. yağsız kemikli sığır eti, 2 tane karanfil, 2 dal kereviz, 1 - 2 kahve kaşığı tane karabiber, 2 baş soğan, 2 - 3 ceviz kadar havuç, 1 tane domates, 1 tane dolmalık biber HAZIRLANIŞI : Tavuk veya sığır eti, 25 su bardağı soğuk suda, üstü açık olarak kaynatılır. Köpükleri çıktıkça, kevgir ile toplanıp, atılır. Soğanlar, enine, yarım parmak kalınlıkta ve dilimler halinde kesilir. Katlarından ayrılmamasına dikkat edilerek, yağsız tavada, kestane kabuğu rengine gelinceye kadar kızartılır. Havuç ve kereviz yıkandıktan sonra birkaç parçaya doğranır. Bu parçalardan birine yarım karanfil batırılır. Maydanoz kökünün dış kısmı, boyuna çizilerek özü çıkarılır. Bütün bunlar, et suyuna ilave edilir. Domates ile dolmalık biber, bütün olarak koyulur ve tuz ilave edilir. Konsomenin, 10 - 15 su bardağı suyu kalıncaya kadar, hafif ateşte ve üstü açık olarak kaynatılır. Sonra bir tülbentten süzülür, yağlı ise yağı çıkarılır. Afiyet olsun.
KONSOME
MALZEMELER : 3 litre et suyu, yarım kg. yağsız sığır eti, 1 çorba kaşığı salça, 1 baş büyük soğan, 150 gr. mevsim sebzeleri, 2 tane yumurtanın akı, 2 adet tane karabiber, 1 tane karanfil, 1 tane defne yaprağı HAZIRLANIŞI : Et, makinede kalınca çekilir ve bir kaba koyulur. Sebzeler, ince ince doğranır, yıkanır ve et kabına karıştırılır. Yarım litre soğuk et suyu ilave edilir. Ayrıca; salça, tane karabiber, karanfil, 1 defne yaprağı ve 2 yumurtanın akı da karıştırıldıktan sonra buz dolabına kaldırılır. 1 gün dolapta bekletilir. Ertesi gün dolaptan çıkarılarak, bir tencereye koyulur. Üzerine 3 litre et suyu ilave edilerek, ateşe oturtulur ve hafif hafif kaynatılır. Tencerenin üzerindeki yağlar, bir kepçe ile alınmalıdır. Soğanlar, fırında 3 dakika kadar kararması beklenerek pişirilir ve konsomeye ilave edilir. Tencere hafif ateşte, 5 - 6 saat kaynatılır. Konsome berraklaşıp, parlak bir şekil alınca, ateşten indirilir. 15 dakika sonra bir kepçe ile alınarak, tülbentten süzülür. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
MİDYE ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Sebzeli, Deniz Ürünlü Çorba -
MALZEMELER : 1 kg. kabuklu midye, 1 diş sarımsak, maydanoz, 50 gr. zeytinyağı, yarım limonun suyu, 12 parça kızarmış ekmek HAZIRLANIŞI : Kabuklu midyeler, bol su ile bir süre tuzlu suda tutularak, iyice temizlenir. Çukurca bir tavanın içine, 1 çay fincanı su koyulur. Tava kızıp, su kaynamaya başlayınca, midyeler tavaya koyulur. Tek tek açılan midyeler, açıldıkça, tavadan çikartılır. Hepsi açılmış olunca, ateş kapatılır. Bir tencerenin içine, 40 gr. zeytinyağı koyulur. İnce kıyılmış maydanoz ile 1 diş sarımsak eklenir. Sarımsak iyice kızarıncaya kadar, kısık ateşte pişirilir. Bu arada, midyelerin, içinde kabuklarını açtıkları su, ince bir süzgeçten geçirilir. Sarımsak iyice kızarınca, midyeler, kabuklarıyla tencereye koyulur. Üzerine, süzülmüş su ilave edilir. Yarım limon suyu eklenir. Hepsi bir arada, iyice ısınıncaya kadar, yavaş yavaş karıştırılır. Bir büyük çorba kabının dibine, iyice kızarmış, sarımsak ile ovulmuş ve zeytinyağına batırılmış, küçük kızarmış ekmek parçaları yerleştirilir. Sıcak çorba üzerlerine dökülerek, hemen servis yapılır. Afiyet olsun.
ET SULU, KURU FASULYELİ, SEBZE ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Kuru Bakliyatlı, Et Sulu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 3 su bardağı dolusu; ayıklanmış, temizlenmiş ve kıyılmış sebze ( pırasa, havuç, kereviz, kabak, lahana, Bürüksel lahanası ), 300 gr. kuru fasulye, 300 gr. patates, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, 1 diş sarımsak, maydanoz, 1 baş küçük soğan, 300 gr. taze bezelye ya da 60 gr. konserve bezelye, bir küçük lahana, 2 tane kabak, 2 tane domates ya da 1 çorba kaşığı dolusu salça, 100 gr. Ayşe kadın fasulyesi, 1 tane pırasa, 1 çorba kaşığı kuru barbunya, 4 avuç dolusu pirinç, kekik, tuz, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 litre et suyu 1 litre su HAZIRLANIŞI : Kuru fasulye ile kuru barbunya, bir gece önceden suya koyularak bekletilir. Diğer sebzeler iyice yıkanır. Domateslerin kabukları soyularak, çekirdekleri çıkarılır. Lahana yapraklarının, kalın damarları kesilerek çıkartılır. Kuru fasulyeler ve kuru barbunyalar, su dolu bir tencereye koyularak, 15 dakika kadar kaynatılır ve ateşten alınarak, süzgeçten geçirilir. Büyük bir tencereye, 2,5 litre su veya et suyu koyularak ısıtılır. Fasulyeler içine ilave edilerek, 45 dakika kadar pişirilir. Sonra; kereviz, soğan, küçük halkalar şeklinde kesilmiş pırasa, bezelyeler, domates yada salça, maydanoz, tuz, kıyılmış sarımsak ve yağ ilave edilir. 1 saat orta hararetli ateşte pişirilir. Sonra, soyulmuş ve küçük parçalara bölünmüş, patatesler eklenir. Yarım saat daha pişirilir. Ayşe kadın fasulye, ince ince kıyılmış lahana, önceden yıkanmış ve bir süre suda tutulmuş pirinç ve büyük halkalar şeklinde kesilmiş, kabak ilave edilir. Pirinç iyice pişince, çorbanın tadına bakılır. Gerekirse, daha fazla tuz, kekik, karabiber eklenir. Çorba, büyük çorba kasesine boşaltılarak, çok sıcak bir şekilde sofraya götürülür. Tabağa koyulunca, üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri, serpiştirilir. Afiyet olsun. * Düdüklü tencere kullanarak, aynı çorbanın pişirilme süresini, dörtte bir oranında kısaltabiliriz.
DANA ETLİ, SEBZELİ, İLİKLİ, KEMİK SUYU ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Etli, Sebzeli, İlikli, Kemik Sulu Çorba -
MALZEMELER : 1 kg. yağsız dana eti, 1 baş soğan, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, 1 tane pırasa, maydanoz, tereotu, kekik, bir büyük dana veya sığır kemiği ( kol veya bacak kemiği ) HAZIRLANIŞI : Soğan; soyularak, bir kaç kalın dilim şeklinde kesilir ve fırın ızgarasının ya da başka bir ızgaranın üzerine koyulup, hafif ateşte sarartılır. Bu arada büyük bir tencereye 2 litre su koyularak, içine et, birkaç yerinden kırılmış kemik ( böylece kemiğin iliği akar ve çorbaya çok güzel bir tat verir ), temizlenip, yuvarlak halkalar şeklinde kesilmiş pırasa, küçük parçalara ayrılmış kereviz, iyice yıkanmış maydanoz, tereotu ilave edilerek ateşe oturtulur. Kaynamaya başlayınca, sarartılmış soğan da içine koyulur ve 3 saat kaynatılır. Bu arada, çorbanın üzerinde oluşan köpükler, delikli bir kepçe ile toplanıp çıkartılır. Çorbanın pişirilmesi tamamlanınca, kemik ve et çorbanın içinden çıkartılır. Çorba; istenirse, içindeki sebzelerle birlikte, istenirse ince tel süzgeçden geçirilerek içilir. Kemiklerin ilikleri boşalmamış ise, küçük bir bıçak veya çatalla çıkarılarak, çorbaya eklenir. ( kemikler, sert bir yere boylamasına vurularak da iliğin kemik içinden akması sağlanabilinir ) Eti de keserek çorbanın içine koyabiliriz veya söğüş et gibi mayonezle yiyebiliriz. Afiyet olsun.
26 Haziran 2011 Pazar
DÖMİGLASLI TAZE SEBZE ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Et Suyu Konsantreli, Kaşar Peynirli, Taze Sebzeli Çorba -
1 tane büyük boy kereviz, 3 tane havuç, orta boy 2 tane patates, 300 gr. bezelye, 150 gr. ıspanak, 1 tane pırasa, yarım demet maydanoz, Ayrıca; mevsim sebzeleri, 2 tane kabak, 200 gr. yeşil fasulye, 200 gr. karnabahar, birkaç yaprak lahana, 1 tane enginar, biraz kuşkonmaz, birkaç tane taze mantar, 50 gr. yağ, 50 gr. rendelenmiş kaşar peyniri, 1 litre su, 2 çorba kaşığı dömiglas veya 1 litre et suyu HAZIRLANIŞI : Büyük bir çorba tenceresinin içine, 1 litre su ve dömiglas koyulur. ( Dömiglas yoksa, 1 litre et suyu da kullanılabilir. ) Suya, ayıklanıp yıkanmış küçük parçalara bölünmüş; patatesler, karnabaharlar, lahanalar, bezelyeler, kabaklalarr, enginarlar, mantarlar ve ıspanaklar, kuşkonmazlar ilave edilir. Sebzeler, pişerken erimemeli ve parçalanmamalıdır. Bu, göz önüne alınarak, sebzeler aynı anda suya ilave edilmez. Geç pişenler; önce, daha kısa sürede pişenler; daha sonra, tencereye koyulur. Başka bir tencereye; yağ, küçük parçalara kesilmiş kereviz, havuç ve pırasa koyulur. Haşlanmakta olan sebzelerin suyundan, birkaç çorba kaşığı koyulur ve kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Büyük tencerede haşlanmakta olan sebzelerin pişme süresi, 3 saat kadardır. Bu sürenin bitmesine 10 - 15 dakika kala aynı tencerede pişmekte olan sebzeler alınarak, diğer tencereye boşaltılır. Tahta kaşık ile yavaşça karıştırılır. Bir süre daha pişirilerek, ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılarak, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilip, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞAN ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Unlu, Gravyer Peynirli, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 750 gr. soğan, 100 gr. tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı un, 50 gr. rendelenmiş gravyer peyniri, 1 litre et suyu ( sığır veya dana ) HAZIRLANIŞI : Büyük bir çorba tenceresinin içine, çok ince dilimlenmiş soğanlarla yağ koyulur ve ağır ateşte, soğanlar pembeleşip sararıncaya kadar, yaklaşık 45 dakika kavrulur. Kavururken arada sırada, 1 çorba kaşığı sıcak su eklenir. 45 dakika sonra un eklenir ve tahta kaşık ile karıştırılarak, 5 dakika pişirilir. Et suyu yavaş yavaş tencereye ilave edilir. Biraz daha pişirilir ve çorba, büyük servis kasesine aktarılarak, çok sıcak olarak sofraya götürülür. Gravyer peyniri eşliğinde, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TARHANA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Hamurlu Çorba -
MALZEMELER : 1 çay bardağı toz tarhana, 1 tutam karabiber, 1 fiske tuz ve 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 yemek kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı soğuk su HAZIRLANIŞI : Toz tarhana, bir kasede bir bardak su ile ıslatılıp eritilir. Çorba tenceresine, ıslatılıp eritilmiş tarhana, 6 su bardağı soğuk su, karabiber, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve tuz koyulur. Orta hararetli ateşte, tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, pişirilir. Tarhana Çorbası kıvam alınca, ateşten alınır ve tuzu ayarlanır. Büyük çorba kasesine aktarılır. Sos tavasında; tereyağında kırmızı biber köpürtülür ve çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Hazırlanan; Tarhana Çorbası, çorba tabaklarında veya çorba kaselerinde servise sunulur. Afiyet olsun. * Tarhana Çorbası ' nın yanına, her çeşit turşu, sebze kızartmaları, siyah zeytin, yeşil kırma zeytin veya çizik zeytin, her çeşit peynir, her çeşit kuruton yakışır.
TARHANA - EV TARHANASININ MALZEMELERİ, HAZIRLANIŞI VE SAKLANIŞI -
TARHANA : Türk mutfağının geleneksel yemeği olan tarhana, hem içindeki besin maddelerinin zenginliği, hem lezzeti, hem de kolay pişirilmesi bakımından, eşi kolay bulunmaz bir çorba çeşididir. Her zaman mutfak dolabında, pişirilmeye hazır bir durumda bulunabilir. 1 - 2 yıl hiç bozulmadan, güvelenip kurtlanmadan, saklanması mümkündür. Tarhana, genellikle 2 şekilde hazırlanır. 1- Kuru ve toz durumunda saklanacak tarhana 2- Hamur halinde saklanacak tarhana. Kuru ve toz halindeki tarhananın, mutfak dolabında 1 - 2 yıl boyunca bozulmadan saklanması mümkündür. Hamur halindeki tarhana ise ancak bir mevsim bozulmadan saklanabilir. Çörek gibi, kalıplar halinde saklanabilen bir çeşit tarhana daha vardır. Ancak bu tarhana hem makbul değildir hem de içine katılan soğan, biber gibi sebzeleri ve domates çekirdeklerini ayırmak pek mümkün olmadığından, yenilmesi diğer çeşitler kadar zevkli olmaz. Domatesin, biberin ve kuru soğanın en bol olduğu günler, kışlık tarhana yapmak için en elverişli mevsimdir. KIŞLIK TARHANANIN, EVLERDE HAZIRLANIŞI : MALZEMELER : 100 gr. pişmemiş ekmek mayası, 300 gr. kuru soğan, 1 kg. çok olgun domates, 250 gr. salçalık kırmızı biber ( isteğe göre acı veya tatlı olabilir ), 250 gr. yoğurt, 3 tane yumurta, 2 kg. un, 1 su bardağı kadar su HAZIRLANIŞI : Bir bardak su ile sulandırarak, koyu bir sıvı durumuna getirilen, ekmek hamuru; yoğurt, kabuğu ayıklanmış, fazla suyu süzülmüş domates, kıyılırcasına ince doğranmış biber ve rendelenmiş soğan bir kabın içinde karıştırılarak, koyu bir bulamaç haline getirilir. İçine 3 tane de yumurta kırıp iyice karıştırdıktan sonra azar azar un katarak, karışım yoğrulur. Hamur, oldukça katı bir duruma gelinceye kadar unlayarak, yoğurmaya devam edilir. Hamur kıvamını bulunca, hafif unlanmış bir tepsiye konur ve temiz bir bez ile üzeri örtülür. Eğer hamur sıcak bir yerde ise; 2 - 3 saat sonra kabaracaktır. Hamur kabarınca tepsiden çıkarıp, yoğurma mermerinin üzerinde, iyice yoğrulur. Sonra; gene, hafifçe una bulanmış tepsiye konup, üzeri temiz bez ile örtülerek, gene kabarmaya bırakılır. Bu işleme, hamurun kabarması tamamen duruncaya kadar devam edilir. Kabarma durunca, tarhana artık kıvamına gelmiş demektir. Elinize bir parça aldığınızda, hamurun uzamadan koptuğunu görebilirsiniz. Kabarma sona erince; hamur küçük parçalar haline getirilip, temiz bir beze serilir ve kurumaya bırakılır. Sık sık kontrol edilerek ve kuruyan parçalar ufalanarak, toz haline getirilir. ( Hamur fazla kuruyup katılaşırsa, ovalayıp toz haline getirilmesi, güç olur. Bu nedenle kuruma işini sık kontrol etmek gerekir. ) Bütün tarhana, toz haline getirildikten sonra, ince bir elekten geçirilir. Böylece; tarhananın içindeki domates ve biber çekirdekleri ile kurumuş bir halde kalan ve erimemiş parçalar, ayıklanmış olur. Sonra içleri iyice silinip kurutulmuş cam kavanozlar veya teneke kutularda, ağızları sıkıca kapatıldıktan sonra saklanır. Tarhana, istendiği zaman pişirilmeye hazırdır. ( Tarhana; köylerde, temiz beyaz patiska torbalar içinde, daha uzun süre taze durabilmesi için, içine bir kaç diş soyulmamış sarımsak koyularak, ağzı sıkıca bağlanıp, evin rutubetsiz, serince ve havadar olan duvarına asılarak, saklanır.) Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI ( 6 kişilik ) - 2 Garnitürlü, Börülceli Tarhana Çorbası -
MALZEMELER : 1 çorba kepçesi toz tarhana, 2 - 3 tane iri ve olgun domates (1 tanesi yıkanıp, enlemesine ortadan ikiye bölünüp, çekirdekleri çıkarılacak. Diğer iki tanesi,yıkanıp, çekirdekleri çıkarılıp, kuşbaşı doğranacak ), 2 tane taze ve tatlı sivri biber ( yıkanıp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ince doğranmış ), 1 - 2 diş sarımsak ( tahta havanda bir tutam tuz ile iyice dövülmüş olarak ), 1 tutam tuz ve karabiber, 1 avuç taze börülce ( yaklaşık, 150 - 200 gr.) ( yıkanıp, 2 'ye bölünmüş domates ve 1 tane taze kara kabak, tuz ve bir- iki damla limon suyu ile yumuşayıncaya kadar haşlanmış ve ince ince kıyılmış olarak ), 5 su bardağı, oda sıcaklığında börülce suyu, 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı 1. GARNİTÜR : Ekmekler; küp küp doğranıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilecek. Fırın 200 C derecede ısıtılacak. Bir kapta; 1 fincan zeytinyağı, 2 diş dövülmüş sarımsak ve kekik karıştırılarak, çay kaşığı ile küp doğranmış ve fırın tepsisine dizilmiş ekmeklerin üzerinde gezdirilecek. Tepsi, kızgın fırına verilerek ekmekler, nar gibi kızartılacak.Kızarınca, fırından çıkarılıp, servis kasesine koyulacak. 2. GARNİTÜR : 150 - 200 gr. kıyma, suda ıslatılıp sıkılmış 1 dilim bayat ekmek,bir tutam tuz ve karabiber, rendelenmiş 1 baş minik soğan, 1 yumurta, iyice yoğrularak fındıktan büyük, cevizden küçük, ufak top köfteler hazırlanacak ve zeytinyağında kızartılacak, yağını emecek kağıt serili kaseye alınacak. HAZIRLANIŞI : Börülceler, kara kabak ve 1 tane domates ile birlikte,1 tutam tuz ve birkaç damla limon suyu sıkılmış, üzerini 4 parmak geçecek kadar su ile birlikte, orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanıp, delikli bir kaşık ile suyundan çıkartılarak, soğuk sudan geçirilip suyu süzdürülecek. Suyu süzülüp soğuduktan sonra, ince ince doğranıp bir kenarda bekletilecek.Börülce ile birlikte haşlanan domates ve kara kabak da ince ince kıyılacak.Börülcenin içine koyulup karıştırılacak. Çorbanın pişirileceği tencerede zeytinyağı kızdırılıp içine kıyılmış taze sivri biberler koyularak, kavrulacak. Doğranmış domatesler ve kenarda bekletilen, kıyılmış börülceli kara kabak ve domates karışımı da ilave edilerek, domatesler suyunu salıp çekinceye kadar tahta bir kaşık ile karıştırmaya devam edilip kavrulur. Başka bir kapta 1 çorba kepçesi toz tarhana, üzerini 2 - 3 parmak geçecek kadar suda kaşık ile karıştırılarak, bulamaç halıne getirilecek. Bu bulamaç halindeki tarhana çorba tenceresine aktarılacak. tahta kaşık ile karıştırılacak. Üzerine; börülcenin haşlandığı sudan 5 su bardağı su ilave edilerek sürekli karıştırılarak, boza kıvamından biraz daha az kıvamlı olacak şekilde, tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak pişirilip, ateşten alınır. Hazırlanmış olan 2 çeşit garnitürü ile birlikte sofraya götürülür. Çorba tabaklarına servis yapılan , börülceli tarhana çorbasının üzerine kişiler, 2 çeşit garnitürden, istedikleri kadar alarak çorbalarına ilave ederler. Afiyet olsun.
25 Haziran 2011 Cumartesi
KÜÇÜK KÖFTELİ BEZELYE ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Dana Etli, Sütlü, Kaşar Peynirli, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 1 litre et suyu ( yağsız sığır veya tavuk suyu ), 4 çorba kaşığı haşlanmış veya konserve bezelye, 200 gr. dana eti veya tavuk eti ( haşlanmış veya kızartılmış ), 80 gr. sosis ( isteğe bağlı ), 2 çorba kaşığı süt içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı galeta unu, 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 tane yumurta, küçük hindistan cevizi rendesi ( çok az ), 2 çorba kaşığı un, 100 gr. yağ, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Derisi çıkarılmış sosisler ile et, bir tahta üzerinde çok ince kıyılır, keskin bir bıçak ile köfte yapabilecek şekilde ince ve kısa parçacıklara bölünür. Çukur bir kabın içinde, kıyılmış et ve sosisleri, sütte eritilmiş galeta ununu, yumurtayı, rendelenmiş kaşarı, küçük hindistan cevizi rendesini, bir tutam tuz ile bir tutam karabiberi koyarak, yavaş yavaş köftelik kıyma gibi iyice karıştırılır. Sonra bu karışımdan, ceviz büyüklüğünde küçük köfteler yapılır. 2 çorba kaşığı unda yuvarlanarak, unlanır. Yağın 75 gramı kısık ateşte eritilir, küçük köfteler, bu yağın içinde kızartılır. Yağdan çıkarınca, yağ emen bir kağıdın üzerine koyularak, fazla yağın emilmesi sağlanır. Et veya tavuk suyu ısıtılır, tadına bakılır, gerekirse tuz veya başka baharat eklenir. 4 çorba kaşığı dolusu, haşlanmış bezelye veya konserve bezelye, et veya tavuk suyuna ilave edilir. Çorba tenceresi, ateşten alınır. Çorba; büyük çorba kasesine aktarılır. Sıcak olarak sofraya götürülür. Küçük köfteler de çukur bir kabın içine yerleştirilmiş kağıt peçetenin üzerinde sofraya götürülür. Herkes istediği kadar köfte alarak, bezelye çorbasını içer. Afiyet olsun.
DEĞİŞİK DOMATES ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Et Sulu, Unlu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 Türk kahvesi fincanı un, 6 çorba kaşığı dolusu domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 3 litre et suyu, 2 tane kuru soğan, 1 tane kalın pırasanın beyazı, 1 tane kereviz. HAZIRLANIŞI : Soğanlar soyulur ve uzunlamasına kesilerek 4 ' e bölünür. Pırasa temizlenir, yıkanır, uzunlamasına kesilerek 4 ' e bölünür. Kereviz soyulur, yıkanır, büyüklüğüne göre, 4 ' e veya 8 ' e bölünür. Tencereye yağ koyulur. Ateşte, hafifçe kızmaya başlayınca, sebzeler ilave edilir. 2 dakika kadar sebzeleri kavurduktan sonra un ilave edilir. 1 dakika daha tahta kaşıkla karıştırarak kavurduktan sonra domates salçası eklenir. 1 dakika daha kavrulur. Et suyu ve tuz da ilave edilerek, ağır ateşte 20 dakika pişirilir. Çorba, süzgeçten geçirilerek, büyük servis kasesine alınır ve sofraya götürülür. Afiyet olsun.
PRATİK, NOHUTLU BULGUR ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Kuru Bakliyatlı, Sebzeli, Tahıllı Çorba -
MALZEMELER : 1 litre et suyu, 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı köftelik bulgur, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 çorba kaşığı kuru nane ve kırmızı pulbiber, tuz HAZIRLANIŞI : Tencereye, ince doğranmış soğan ile zeytinyağı koyulur ve tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak kavrulur. Soğanlar pembeleşmeye yakın salça da ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Et suyu eklenir. Et suyu kaynadıktan sonra nohut, bulgur ve tuz ilave edilerek, bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerekirse, çorbanın yoğunluğu, kaynamış su ilave edilerek ayarlanır. Üzerine kuru nane ve pul kırmızıbiber serpilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Dömiglaslı, Erişteli,Taze Börülce Çorbası - ( 6 kişilik )
MALZEMELER : 200 gr. taze börülce, 1 çorba kaşığı dömiglas ( jöleleşmiş, çok iyi hazırlanmış, bir et suyu özü ( et suyu konsantresi ), - Hazırlanışını, bloğumdaki tariflerde bulabilirsiniz. - 1 su bardağı erişte, 1 çorba kaşığı un, 1 çay kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane iri taze siyah kabak, 2 tane domates, 8 su bardağı su, tuz * 3 çeşit sos hazırlanır ve 1 tanesi tercih edilerek, kullanılır. 1. SOS : 2 - 3 diş, bir tutam tuz ile tahta havanda iyice dövülmüş sarımsak ile 1 komposto kasesi yoğurt karıştırılarak hazırlanır. 2. SOS : 1 - 2 diş, bir tutam tuz ile tahta havanda iyice dövülmüş sarımsak ile 1 komposto kasesi elma sirkesi karıştırılarak hazırlanır. 3. SOS : 1 limonun suyu, 1 - 2 diş sarımsak, 1 - 2 çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılarak hazırlanır. HAZIRLANIŞI : Börülceler ayıklanarak, iyice yıkanır ve ince ince doğranır. 1 iri domates yıkanır, 4 eşit parçaya bölünür, çekirdekleri çıkarılır. Siyah kabağın üzeri kazınır, yıkanır, küp küp doğranır. Börülceler, 4 ' e bölünmüş domates, küp küp doğranmış ve 1 çay bardağı kadarı ayrılmış olan siyah kabak, tencerede kaynamakta olan, tuzlu ve 2 - 3 damla limon sıkılmış suya koyularak, orta hararetli ateşte iyice haşlanır. Börülcelerin yumuşamasına yakın, 1 su bardağı erişte ilave edilir. Diğer tarafta, 1 domates yıkanır, kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Daha önce ayrılmış olan 1 su bardağı küp küp doğranmış siyah kabak ile birlikte, 2 - 3 kaşık zeytinyağında karıştırılarak kızartılır veya sotelenir. Dömiglas ilave edilir. Bu karışım haşlanan malzemelere ilave edilerek çorba, orta hararetli ateşte 1 - 2 taşım daha kaynatılarak ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılarak, 3 ayrı şekilde hazırlanmış olan çorba sosları ile birlikte sofraya getirilir. Sıcak servis yapılır. 3 çeşit sostan; sadece 1 tanesi, tercih edilerek kullanılır. Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Deniz Börülcesi Çorbası - ( 6 kişilik )
MALZEMELER : 2 demet deniz börülcesi, 1 komposto kasesi yoğurt, 2 tane yumurtanın sarısı, 3 - 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/4 limonun suyu, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı un, karabiber, tuz Sosu için; 6 çay kaşığı sirke HAZIRLANIŞI : Deniz börülcesi, iyice yıkanır. Bir tutam tuz ( deniz börülcesi, tuzlu olduğu için, haşlama suyuna tuz koymayabilirsiniz ) ve 1/4 limon sıkılmış, kaynar suya koyularak, orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yumuşayınca ateşten alınır. Deniz börülceleri, delikli bir kaşık ile bir süzgece çıkartılarak, soğuk sudan geçirilir. Suyunun süzülmesi için bir kenara bırakılır. Başka bir tencerede; un, zeytinyağı ve bir tutam karabiber orta hararetli ateşte, tahta bir kaşık ile sürekli karıştırılarak, unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Soğuyan, deniz börülceleri yaklaşık 2 cm. uzunluğunda bıçak ile kıyılır. Kavrulan unun içine ilave edilir ve tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak 2 - 3 dakika kavrulur. Başka bir tarafta, sarımsaklar 1 fiske tuz ile tahta havanda iyice dövülür ve yoğurda karıştırılır. 2 yumurta sarısı da ilave edilerek iyice ( pütürsüz oluncaya kadar ) çırpılır. Kavrulan deniz börülcesinin içine, oda sıcaklığında 1 su bardağı su koyulup karıştırıldıktan sonra yoğurtlu karışım içine boşaltılır ve karıştırılır. Ayrıca; deniz börülcesinin haşlandığı sudan yaklaşık 4 su bardağı ilave edilir. Orta hararetli ateşte, sürekli karıştırılarak pişirilen çorba, 1 - 2 taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılarak, sıcak veye ılık olarak servis yapılır. Çorba tabaklarına veya kaselere paylaştırılan çorbaya istenilirse; 1 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilebilinir. Afiyet olsun. * Bu çorba; istenilirse, sıcak yaz akşamları için en az 2 - 3 saat buzdolabında soğutularak ve içine küçük buz parçaları da ilave edilerek, yanında; kabukları soyulup küçük küçük doğranmış soğuk salatalık ile de servis yapılabilinir.
24 Haziran 2011 Cuma
ŞEHRİYELİ SEBZE ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Gravyer Peynirli, Hamurlu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı şehriye, 50 gr. rendelenmiş gravyer peyniri, 200 gr. taze iç barbunya fasulyesi, 150 gr. brüksel lahanası, 150 gr. ıspanak, 100 gr. iç bezelye, 2 tane patates, 2 tane domates, 1 kg. asma kabağı, 1 baş soğan, 1 sap kereviz, 2 diş sarımsak, 1 tane havuç, 1 Türk kahvesi fincanı kıyılmış maydanoz, 1 tutam mercanköşk, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 7 su bardağı et suyu, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Soğan ve üzeri kazınmış havuç rendelenir. Ispanak ve bürüksellahanası yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Patatesin kabukları soyularak, tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Asma kabağının kabuğu kazındıktan, domatesin de kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalar halinde doğranır. Bir güvece et suyu koyularak, ateşe oturtulur. Et suyu ısınınca, maydanozun yarısı, doğranmış kabak, patates, ıspanak, bürüksellahanası, soğan, havuç, domatesler eklenir. Biber ve tuz da ilave edildikten sonra çorba, sebzeler pişinceye kadar kaynatılır. Diğer tarafta yarım kahve fincanı kıyılmış maydanoz, 2 diş sarımsak ve mercanköşk bir havanda iyice dövülür ve buna 4 çorba kaşığı zeytinyağı eklenir. Çorbayı ateşten indirmeden 15 dakika önce içine şehriye ilave edilir. Çorbayı ateşten indirince zeytinyağlı sarımsaklı maydanoz karışımı ilave edilir. Karıştırıldıktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.
KREMALI DOMATES ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Kremalı, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 6 su bardağı et suyu, 2 tane iri ve olgun domates veya 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 kahve fincanı un, 1 çay fincanı taze krema, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane ince dilim kızarmış ekmek, tuz HAZIRLANIŞI : Bir tencereye yarım çorba kaşığı yağ koyularak eritilir. Kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılıp, küçük parçalar halinde doğranmış domates veya 1 fincan su ile ezilmiş domates salçası ilave edilir. Domates iyice eriyip salça haline gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Salça kıvamına gelince, karıştırmayı sürdürerek un ilave edilip yağlı salçaya yedirilir. Un karıştırılarak 2 dakika pişirildikten sonra tuz ve ılık et suyu ilave edilir. 1 - 2 dafa karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak içindekiler, yarım saat kadar hafif ateşte pişirilir. Çorba, piştikten sonra bir süzgeçten geçirilerek, servis kasesine boşaltılır. Hafifçe çırpılmış krema ilave edilir ve 1 - 2 defa karıştırılır. Bu sırada küp şeklinde doğranmış ekmek, yarım kaşık yağ ile birlikte, bir tavada kızartılır. Servis kasesine yağı ile beraber gezdirilerek koyulup hemen servis yapılır. Afiyet olsun.
DÖŞ ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Etli, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : Koyun etinin döş tarafından, 1 kg. ' lık bir parça, 300gr. iç bezelye, 1 sap kereviz, 1 baş soğan, yarım kg. havuç, 1 su bardağı sek kırmızı şarap, 1 bardak sherry, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber veya kırmızı biber, tuz HAZIRLANIŞI : Bütün sebzeler, küçük parçalar halinde doğranır. 2 kısma ayrılır. Bir kısmı tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte, kuşaneye koyulup, bir süre karıştırılarak sote edilir. Sonra, bunların üzerine, küçük küçük doğranmış döş koyulur. Bir süre orta hararetli ateşte karıştırılarak, kavrulur. Etlerin her tarafı kızarınca, şarap eklenir ve 1 - 2 dakika kaynatılır. Sonra, sebze ve etlerin üzerini örtecek kadar su koyulur. Biber ve tuzu da serpilerek, tencerenin kapağı kapatılır. Et en azından 1,5 saat kaynatılır. Bu süre içinde gerektikçe, sıcak su eklenir. ( Et piştiğinde tencerede, 7 su bardağı su bulunmalıdır. ) Diğer tarafta sebzelerin kalan kısmı, tuzlu kaynar suda iyice pişinceye kadar haşlanır. Sonra suyu süzülür ve sıcak bir yere kaldırılır. Et pişince, kuşhanaden çıkarılıp bir güvece alınır ve üzerine haşlanmış sebzeler eklenir. Kuşhanede et ile birlikte pişmiş sebzeler, ezilerek ince delikli süzgeçten geçirilir. Süzülmüş çorba güvece boşaltılır ve orta hararetli ateşe oturtulur. Çorba, kaynamaya başlarken, 1 kadeh sherry ilave edilir. 1 - 2 defa karıştırıldıktan sonra güveç ateşten indirilir ve çorba hemen 6 kaseye bölünüp, sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
ISPANAK ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Tavuk Sulu, Sütlü, Kaşar Peynirli, Sebzeli Çorba -
- Ispanak Çorbası - |
FESLEĞENLİ ÇORBA ( 4 kişilik ) - Et Sulu, Sütlü, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 400 gr. patates, 1 litre et suyu, yarım litre süt, 1 baş soğan, 1 avuç fesleğen, 30 gr. tereyağı, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Tereyağı bir tencereye koyularak, ateşe oturtulur. Yağ eridikten sonra kıyılmış soğan, kabukları soyulmuş ve fındık büyüklüğünde doğranmış patatesler katılıp, tencerenin kapağı kapatılır ve yarım saat kadar pişirilir. Arada sırada tahta kaşık ile karıştırılır. Yarım saat sonra et suyu ve süt ilave edilerek, 5 - 10 dakika kadar kaynatılır. Çorba, ateşten indirilmeden önce kıyılmış fesleğen ilave edilip, karıştırılır ve tencere ateşten indirilir. Tuz ve biberi de serpildikten sonra çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
YOĞURT ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Et Sulu, Unlu, Yoğurtlu Çorba -
MALZEMELER : 750 gr. yoğurt, 6 su bardağı et suyu, 50 gr. tereyağı, 1 türk kahvesi fincanı un, tuz, istenirse 1 çorba kaşığı kurutulmuş nane HAZIRLANIŞI : Yoğurt ve yeteri kadar tuz, bir tencereye koyulur. Yoğurt, tel ile çırpılırken, üzerine azar azar dökülerek, et suyu ilave edilir. Bir başka tencereye yağ ve un konur, tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırılarak, 1 - 2 dakika kadar kavrulur. Sonra karıştırmaya ara vermeden buna, öbür kapta bulunan yoğurtlu karışım, azar azar ilave edilir, iyice yedirildikten sonra ateş arttırılır ve çorba bir taşım kaynatılır. Derin tabaklarda veya küçük çorba kaselerinde servis yapılır. Afiyet olsun.
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Unlu, Kuru Bakliyatlı Çorba -
MALZEMELER : 8 su bardağı et suyu, 1,5 su bardağı kırmızı mercimek, 2 baş iri soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 2 su bardağı su, tuz HAZIRLANIŞI : Tencereye, 2 su bardağı su ile ayıklanıp iyice yıkanmış, kırmızı mercimek koyulur. Orta hararetli ateşte, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar, pişirilir. ( Mercimeğin suyu çekilip de, iyice yumuşamamışsa, biraz daha sıcak su ilave edilerek kaynatılır. ) Mercimek iyice yumuşayınca, orta incelikteki bir süzgeçten, tahta bir kaşık ile ezilerek geçirilir. Bir başka tencereye, ince ince doğranmış soğan ile yağ koyulur ve orta ısıdaki bir ateşta kavrulur. Soğan pembeleşince, un ilave edilir ve çabuk çabuk karıştırılarak, 3 dakika da un ile birlikte pişirilir. Sonra; un ile kavrulmuş soğanlara, elekten geçirilerek püre haline getirilmiş mercimeklerle, yeteri kadar kırmızıbiber ve tuz ilave edilir. Ayrıca, hazırlanan et suyundan da 8 su bardağı ilave edildikten sonra tencerenin kapağı hafif aralık kalacak şekilde kapatılır. Çorba, 10 dakika kadar kaynatılır. 10 dakika sonra tadına bakılır. Tuzu, biberi yeterli ise, büyük porselen servis kasesine boşaltılarak, sofraya getirilip, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse; çorba, tabaklara servis edildikten sonra tabağımızdaki çorbaya, limon da sıkabiliriz. Bu şekilde çorbamızın lezzetine lezzet katılacaktır. İstersek üzerine, ince kıyılmış maydanoz da serpiştirebiliriz.
KAFKAS ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Et Sulu, Tahıllı, Terbiyeli, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 1 tane havuç, 1 tane kereviz, 2 baş soğan, 1 tane pancar, 6 yaprak lahana, 1 su bardağı aşurelik buğday, 2 çorba kaşığı tereyağı, 12 su bardağı et suyu, karabiber, tuz TERBİYESİ İÇİN ; 3 tane yumurtanın sarısı, yarım litre süt HAZIRLANIŞI : Buğdaylar, bir gece önceden, bol su ile yıkanarak, oda sıcaklığındaki suda ıslatılır. Sabah, 6 su bardağı su ile tencereye koyulur ve iyice pişirilir. Pancar, kereviz ve havucun kabuğu kazınır ve bol suda yıkandıktan sonra kibrit çöpü büyüklüğünde ve biçiminde doğranır. Lahana yaprakları da yıkandıktan sonra küçük parçalar halinde doğranır. Soğan, ince ince doğranıp, tereyağı ile birlikte tencereye koyulur ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğan pembeleşince, doğranmış havuç, kereviz pancar ve lahana ilave edilir. Karıştırılarak, orta hararetli ateşte, 10 dakika kadar kavrulur. Bu süre sonunda, buğday suyu ile birlikte ilave edilir. Et suyu da koyulduktan sonra tuz ve biber ilave edilir. Tencerenin kapağı yarı açık olarak çorba, hafif ateşte pişirilir. Çorbada 5 - 6 su bardağı kadar su kalınca, diğer tarafta; yumurta sarıları, büyük bir kasede iyice çırpılır. Ilık süt sicim gibi akıtılarak, yumurtaya yedirilir, sonra; karıştırmaya devam edilerek, 2 kepçe kadar çorba yine sicim gibi akıtılarak, ilave edilir. Terbiyenin sıcaklığı yeterli olunca, karıştırmaya ara vermeden, çorbanın geri kalan kısmı da terbiyenin içine koyulur ve hemen sıcak olarak, servis yapılır. Afiyet olsun.
DÜĞÜN ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Kemik Sulu, Koyun Etli, Sebzeli, Terbiyeli Çorba -
MALZEMELER : 250 gr. koyun eti, yarım kg. koyun kemiği, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 baş küçük soğan, 1 tane küçük havuç, 8 su bardağı su, tuz TERBİYESİ İÇİN; 2 tane yumurta sarısı, yarım limonun suyu ÜZERİ İÇİN; 2 çorba kaşığı tereyağı, yarım çorba kaşığı kırmızı biber HAZIRLANIŞI : Et, bütün olarak tencereye koyulur. Buna; kemik, kabuğu soyulmuş bütün soğan, üstü kazınmış bütün havuç, 8 su bardağı su ve yeteri kadar tuz koyulduktan sonra orta ısıdaki ateşte, et yumuşayıncaya kadar ( 3 saat kadar ) pişirilir. Et pişince; suyu süzülerek, bir başka tencereye aktarılır. Et de küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra et suyuna ilave edilir. Başka bir tencerede; un ve yağ, tahta bir kaşıkla ara vermeden karıştırılarak, 3 dakika kadar kavrulur. Sonra, bir kenarda duran sıcak et suyu ile et parçaları, karıştırılmakta olan bu yağlı una, azar azar ilave edilerek iyice yedirilir, koyulaşıncaya kadar pişmeye bırakılır. Terbiyesi için; porselen bir kaseye 2 yumurta sarısı ve yarım limonun suyu koyulur. Bu karışım, telle çırpılırken, tencereden alınan kaynar et suyuazar azar ilave edilir. Bu şekilde hazırlanan terbiye, hızlı hızlı karıştırılan çorbaya, azar azar ilave edilir. Bir taşım kaynattıktan sonra tencere ateşten indirilir. Küçük bir tavada, 2 çorba kaşığı yağ kızdırılır. Üzerine yarım kaşık kırmızı biber ilave edilir, karıştırılırve kaselere koyulan çorbaların üstüne, gezdirilerek döküldükten sonra servis yapılır. Afiyet olsun.
TAZE BEZELYE ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Et Sulu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 8 su bardağı et suyu, 2 baş soğan, 1 demet maydanoz, 5 su bardağı dolusu taze iç bezelye, 1 kahve kaşığı karbonat, 20 yaprak yeşil salata, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz, küp şeklinde doğranmış 50 parça bayat ekmek HAZIRLANIŞI : 8 su bardağı et suyu, derin bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra iç bezelye, rendelenmiş soğan, yıkandıktan sonra küçük parçalara doğranmış 20 yaprak yeşil salata ve kıyılmış maydanoz tencereye ilave edilir. 1 kahve kaşığı karbonat da eklendikten sonra 1 saat kadar kaynatılır. Tenceredeki sebze, tel süzgeçten geçirilerek iyice ezilir. Püre durumuna getirilmiş sebze, tekrar et suyu ile karıştırılarak, yeteri kadar karabiber ve tuz katılıp, 10 dakika kadar kaynatılır. Diğer tarafta, bir tavada tereyağı kızdırılır. Yağ iyice kızınca, küp biçiminde kesilmiş, bayat ekmekler içine atılır ve kevgir ile karıştırılarak kızartılır. Çorbayı servis kasesine boşalttıktan sonra yağ ve ekmekler, çorbanın üstünde gezdirilerek dökülür ve servis yapılır. Afiyet olsun. * Arzu edilirse; ekmekleri kızartıp, kevgir ile çıkarttıktan sonra tavada kalan yağa 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ekleyip, biraz kızdırıp çorbanın üstüne dökmek de mümkündür. Ancak; bu yöntem ile pişen çorba, mide rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.
23 Haziran 2011 Perşembe
KUŞKONMAZ ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Tavuk Sulu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 3 demet kuşkonmaz, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı un, 2 litre tavuk suyu veye et suyu, 1 tane kuru soğan, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Kuşkonmazlar pişirilir. Sonra bir kuşkonmaz demetinin uçları kesilerek, bir kenara koyulur ve kalan bütün kuşkonmazlar, küçük küçük doğranır. Tereyağının yarısı, bir tencerede eritilir. Buna, rendelenmiş soğan ilave edilir ve tahta bir kaşık ile karıştırılarak kavrulur. Soğanlar pembeleşince, doğranmış kuşkonmazlar ile bir kenara ayrılan kuşkonmaz uçları, içine atılır ve karıştırılır. Kuşkonmazlar da kavrulunca, ayrı olarak konmuş uçları çıkarılarak, yine bir kenara koyulur. Bir fincan kaynamış tavuk suyunda eritilecek un, tencereye ilave edilerek karıştırılır. Sonra tavuk suyu da katılır ve zaman zaman karıştırılacak çorba, 1 saat kadar hafif ateşte kaynatılır. Sonra tenceredekiler ezilerek, ince delikli tel süzgeçten geçirilir. Süzüldükten sonra tencereye konacak çorbaya, bir kenara koyulmuş kuşkonmaz uçları ilave edilir. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse biraz daha tuz koyulur ve çorba, 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra servis kasesine boşaltılarak, sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İsteyenler bu çorbaya, kızartılmış ekmek parçaları katabilecekleri gibi, yağda kızartılmış, kırmızıbiber de dökebilirler.
PATLICANLI ÇORBA ( 6 - 8 kişilik ) - Sütlü, Unlu, Et Sulu, Balık Ezmeli, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 3 iri bostan patlıcanı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı ançuez ezmesi, 1 türk kahvesi fincanı kıyılmış maydanoz, 1 litre süt, yarım litre et suyu, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Patlıcanların kabukları soyularak, tavla zarından daha büyük parçalar halinde doğranır ve bir tencereye koyulur. Üzerine et suyu ve süt ilave edilerek, 45 dakika kadar kaynatılır. Bu süre sonunda un, bulamaç haline gelecek kadar ılık su ile karıştırılır ve hızlı hızlı karıştırılan, tenceredeki karışıma boşaltılır. Çorba, tahta kaşık ile karıştırılarak, 5 dakika daha pişirilir. Sonra çorba, ince delikli süzgeçten geçirilir. Süzgeçte kalan patlıcanlar ezildikten sonra bir başka tencereye koyulur. Buna ançuez ezmesi ve tereyağı eklenir. Tuz ve karabiber de ilave edilerek ateşe koyulur. Yağ erimeye başlayınca, tahta kaşık ile karıştırılarak, bir süre kavrulur. Sonra, karışım hızlı hızlı karıştırılırken, çorba; üzerine dökülür. Çorba, kaynamaya başladığında üzerine, kıyılmış maydanoz serpiştirilir. Sonra tencere ateşten indirilip, çorba; servis kasesine boşaltılır. Sofraya götürülerek sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
ERİŞTELİ KURU BÖRÜLCE ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Erişteli, Etli, Keçi paçalı, Kuru Börülceli Çorba -
MALZEMELER : 300 gr. börülce, 300gr. un, 300 gr. koyun eti ( döş veya kuyruk sokumu tarafından ), 1 baş soğan, 3 tane yumurta, 4 tane keçi paçası, 1 tutam tarçın tozu, yeteri kadar paça suyu, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Keçi paçası, temizlenip pişirilir. Un, yoğurma mermerine boşaltılır. Ortası çukurlaştırılır ve buraya yumurtalar kırılır. Gerekirse, bir kaç damla ılık su da katılarak, un yoğurulup hamur haline getirilir. 10 dakika kadar yoğrulacak olan hamur, zaman zaman unlanarak, bir merdane ile açılmalıdır. Elde edilecek yufka, 2x3 cm ' lik tırtıllı parçalara doğranır. Bu parçalar, bir süre kurumaya bırakılır. En azından, 1 saat kadar kurutulacak olan hamur parçaları, yani erişteler, kaynar tuzlu suya atılıp, makarna kıvamında haşlanır. Sonra suyu süzülüp, bir kenarda bekletilir. Bir güvece, zeytinyağıyla rendelenmiş soğan koyulup, ateşe oturtulur. Tahta kaşıkla karıştırılarak kavrulan soğanlar pembeleşince, küçük parçalara doğranmış ve iyice yıkanmış et, buna ilave edilir. Etler, nar gibi kızarıncaya kadar karıştırılır. Et parçaları kızarınca, ılık suda eritilmiş domates salçası ilave edilir. Tarçın ve karabiber serpilir ve 1-2 dakika karıştırılır. Bir gece önceden, taşı ve darısı temizlenip, soğuk suda ıslatılmış olan börülcenin suyu süzülür, güveçtekilerin üzerine boşaltılır. Ayrı olarak pişmiş paçanın suyundan alınarak, güveçtekilerin yüzünü kaplayıp, 4 parmak aşacak kadar dökülür. Börülceler, dağılmayacak kadar pişince, kemikleri ayıklanmış paçalar ve erişte de bunlara ilave edilir. Tuzu da serpildikten sonra gerekirse biraz daha paça suyu ilave edilir ve bir taşım daha kaynatıp, güveç ateşten alınır. Olduğu gibi sofraya götürülerek, servis yapılır. Afiyet olsun. * * MANİ : Kara koyun meler gelir. Dağı taşı deler gelir. Kimsesi olmayan kişinin. Gör başına neler gelir. * Ağaca attım urgan. Dibinde sarı yorgan. O yar benim olursa. Kesecem çifte kurban. * Ay buluttan geridir. Bura harman yeridir. Ben yarıma kavuşsam. Kurban kesmek yeridir. * Yazıya yaban derler. Ökçeye taban derler. Çok gelip geçme burdan. Kocayan çoban derler.
DOLMALIK BİBER ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Et Sulu, Sütlü, Unlu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 1 litre et suyu ( tavuk suyu da olabilir ), 3 tane dolmalık biber ( mümkünse biri kırmızı, biri yeşil, biri sarı renkli olanlarından seçilmeli ), 1 çorba kaşığı un, 1 türk kahvesi fincanı süt, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz HAZIRLANIŞI : Dolmalık biberin, çekirdekleri ve çekirdek yatakları, çıkarılıp atıldıktan sonra tavla zarı iriliğinde parçalara doğranır. Tencereye tereyağı koyularak, hafif ateşte eritilir. Yağ; tahta bir kaşık ile karıştırılırken, un, azar azar serpilerek yağa yedirilir. Unu sarartmayacak kadar kavurduktan sonra karıştırmaya devam edilirken, süt; sicim gibi ince akıtılarak, yağlı una yedirilir. Küçük parçalara doğranmış biberler ilave edilir.Hemen arkasından, sıcak et suyu ilave edilir ve bu salça et suyuna yedirilir. Tuzu da serpildikten sonra çorba, 10 dakika kaynatılır. Büyükçe bir servis kasesine boşaltılarak, sofraya götürülüp servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse, yağ eridikten sonra önce biber parçaları ilave edilerek, bir süre bunlar kızartıldıktan sonra un ve süt katılabilinir Bu şekilde hazırlanacak çorbanın, ayrı bir tadı olacaktır.
PARYA ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Et Sulu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 4 tane iri ve olgun domates, 4 tane patates, 1 baş soğan, 6 bardak et suyu ( tavuk suyu da olabilir ), 50 gr. tereyağı, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Soğanlar, rendelenir ve hafif ateşte tereyağı ile birlikte kavrulur. Soğanlar, pembeleşmeye başlayınca tavla zarı iriliğinde, küçük parçalara doğranmış patatesler, içine ilave edilir ve tahta kaşık ile bir, iki defa karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak, bir süre pişmeye bırakılır. Domateslerin kabukları soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalara doğranır ve patatesler, bunların içine ilave edilir. Tuzu ve biberi de serpildikten sonra tencerenin kapağı tekrar kapatılır ve domatesler, iyice salçalaşıncaya kadar hafif ateşte pişirilir. Tenceredekiler iyice pişince, ılık et suyu veya tavuk suyu tenceredekilerin üzerine ilave edilir. Ateşin harareti arttırılır ve 10 dakika kadar birlikte kaynattıktan sonra çorba, büyük servis kasesine aktarılıp masaya götürülerek, servis yapılır. Afiyet olsun.
22 Haziran 2011 Çarşamba
DÖMİGLAS - Jöleleşmiş, çok iyi bir et suyu özü - ( Konsantre Et Suyu )
MALZEMELER : 8 litre su ( 32 su bardağı ), 1,5 kg. sığır kemiği, 1 tane havuç, 1 bardak siyah şarap ( isteğe bağlı ), 1 çorba kaşığı tereyağı ( sade yağ ), 2 baş soğan, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz, 1 diş sarımsak, yarım çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Sığır kemiği parçaları ile tereyağı, bir tencereye koyulur ve kemikler, çok koyu kahverengi bir duruma gelinceye kadar, kuvvetli ateşte veya fırında kavrulur. Sonra tenceredekilere; ince ince kıyılmış soğanlar, küçük parçalara doğranmış, havuç, pırasa, temizlenmiş bir demet maydanoz veya kökü, sarımsak ilave edilir ve sebzeler ölünceye kadar, kemiklerle birlikte kavurmaya devam edilir. Sebzeler de pembe bir renk alınca, bunlara önce şarap, sonra sırası ile, su ve tuz ilave edilir. Tencerenin üzeri açık olarak kuvvetli bir ateşte kaynaması beklenir. Su ısındıkça, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınıp atılır. Sonra tencerenin kapağı kapatılır ve hafif ateşte 7 saat kadar kaynatılır. 7 saat sonra kemikler çıkartılır. Tenceredeki su ince süzgeçten geçirilir. Üzerinde birikecek yağların donması için, et suyu ertesi güne kadar bir tarafa bırakılır. Ertesi gün, et suyunun üzerindeki donmuş yağlar, delikli bir kepçe ile alınır. Yağsız et suyu tekrar ateşe koyulur ve 1 saat kadar, üzeri açık olarak kaynatılır. İyice azalmış olan et suyu, ateşten alınır, soğutulduktan sonra jöleleşmesi için buz dolabına koyulur. Dömiglas, genellikle büyük lokantalarda kullanılan çok iyi bir et suyu özüdür. Bu et suyu özünden, herhangi bir yemeğe veya salçaya bir kaç kaşık ilave edildiğinde, o yemeğe çok güzel bir tat verilmiş ve besin değeri arttırılmış olunur.
BALIK, ET VE TAVUK SULARI İLE İLGİLİ BİLGİLER
Balık, sığır, dana, koyun, kuzu, tavuk, hindi, ördek, kaz etleri ve kemiklerinin haşlanması sonucu, balık, et ve tavuk suları elde edilir. Bu suların; sos, çorba ve bütün yemeklerdeki lezzet ve besin değeri açısından rolü çok önemlidir. Pek çok yemek, bu suların ilave edilmesiyle lezzet kazanır. 1- BALIK SULARI : Beyaz etli balıkların, baş, kemik ve kuyruklarının haşlanması ile elde edilir. Haşlamaya en elverişli balıklar; levrek, kefal, iskorpit, kırlangıç ve benzeri beyaz etli balıklardır. Siyah etli balıklar, balık suyu çıkarmak amacı ile pek kullanılmazlar. 2- ET SULARI : En çok kullanılan et suları, etten çıkarılanlardır. Kemiklerden elde edilen sular ise; tat bakımından olduğu kadar, besin değeri bakımından da etten çıkarılanlara oranla çok yetersizdir. En beğenilen et suları; sığır etinin döş, pançeta ve bacak taraflarından çıkarılanlardır. Koyun etinden çıkarılanlar, ikinci derecede et sularıdır. Koyunun gerdan ve kol taraflarından da et suyu elde edilir. Dana ve kuzudan çıkarılan et suları; yemek, sos ve çorbalarda pek kullanılmaz. Et suyu elde etmek amacı ile haşlanacak etlerin, daha özlü su verebilmesi için mümkün olduğu kadar taze olması gerekmektedir.Evlerde eti, sadece suyunu almak için haşlamak hiç de ekonomik değildir. Ev yemekleri için; kemiklerden elde edilecek, et sularından yararlanmak daha uygun olur. Ne var ki, kemiklerin daha uzunbir süre kaynaması gerekir. Et suları, açık ve koyu olarak iki ayrı renkte elde edilir. Her rengin kendine özgü bir tadı vardır. Konsomelerde ve bazı salçalarda kullanılacak et sularının, mümkün olduğu kadar yağsız olması gerekir. Eğer et suyu çok yağlı ise; bunun yağdan arındırılması için en pratik yol, iyice soğutulmasıdır. Böylece üstteki yağlar donacak ve daha kolay alınacaktır. Fırında iyice kızartılmış koyun veya sığır kemiklerinin, uzun bir süre haşlanması ile elde edilen suyun, bir tencerede kaynatılmak suretiyle koyulaştırılmış ve jöleleştirilmiş bir duruma getirilmesine de '' DOMİGLAS '' denir. Domiglas, yemek ve salçalara ilave edildiğinde o yemeğe ayrı bir lezzet verir. 3- TAVUK SULARI : Et yerine;tavuk, hindi, ördek veya kaz gibi kümes hayvanlarından birinin haşlanması ile elde edilir. Bunların en beğenileni tavuk suyudur, sonra da hindi suyu gelir. Ördek ve kazın kendine özgü kokusu, sularına da geçeceğinden, bunların suyu pek beğenilmez. Tavuk, ne kadar fazla yağlı olursa, o kadar makbuldür. Ancak; haşlanacak bu kümes hayvanlarının, mümkün olduğu kadar körpe olmasına dikkat edilmesi gerekir. Kart hayvanların suyunun lezzeti de az olur.
KUZU CİĞERİ ÇORBASI ( 8 - 10 kişilik ) - Tahıllı, Et Sulu, Sebzeli, Sakatatlı Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuzu ciğeri, 3 tane iri domates, 3 demet kuzu kulağı, 1 demet taze soğan, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 avuç pirinç veya arpa şehriye, 12 su bardağı su veya et suyu, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Kuzu ciğerinin zarı çıkarıldıktan sonra, fındık büyüklüğünde parçalara doğranır. Kuzu kulağı; bol suda yıkanarak, küçük küçük doğranır. Soğan; temizlenip yıkandıktan sonra, ince ince doğranır. Maydanoz; yıkanıp süzüldükten sonra ince ince kıyılır. Dereotu; maydanozdan ayrı olarak, yıkanıp doğranır. Domates; kabukları soyularak, çekirdekleri çıkartılıp, küçük küçük doğranır. Bu işler bitince; domates, soğan, kuzukulağı, ciğer ve tereyağı bir tencereye koyularak, üstü kapatılarak, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Sonra; ılık su veya et suyu ilave edilir. Kaynamaya başlayınca, ayıklanmış ve yıkanmış pirinç veya arpa şehriye ve kıyılmış maydanoz ilave edilir. Tuzu ve karabiberi de serpildikten sonra tencerenin kapağı yarı açık bırakılarak çorba, kısık ateşte pişirilir. Çorbanın suyu, yarı yarıya azalınca içine kıyılmış dereotu ilave edilir. Bir- iki karıştırıldıktan sonra çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılarak, servis yapılır. Afiyet olsun.
PEYNİRLİ EKMEK ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Tavuk Sulu, Emental Peynirli, Ekmekli Çorba -
MALZEMELER : 4 dilim tava ekmeği, 4 dilim emental peyniri ( Bir başka peynir de olabilir ) 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 litre ( 6 su bardağı ) tavuk suyu, karabiber, kırmızıbiber, tuz HAZIRLANIŞI : Ekmek dilimleri, birer parmak kalınlığında uzun parçalara doğranır. Kızgın fırında kızartılır. Fırından çıkarılınca üzerlerine yağ sürülür. Ekmek parçaları genişliğinde kesilmiş, birer parça da peynir ile örtüldükten sonra tuz, karabiber, kırmızı biber serpilerek, tekrar fırına koyulur. Peynir hafifçe eriyip, ekmeğe yapışınca fırından çıkarılır. İçinde, kaynar tavuk suyu bulunan tabaklara koyulur ve hemen servis yapılır. Afiyet olsun.
BİSKÜVİ ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Et Sulu, Yumurtalı, Unlu Çorba -
MALZEMELER : 2 tane yumurta, 1 çorba kaşığı tereyağı, 50 gr. un, 1 lt. ( 6 su bardağı ) et suyu veya tavuk suyu, tuz HAZIRLANIŞI : Yumurtaların sarıları çırpılarak, iyice köpürtülür. Çırpmaya ara vermeden, elekten akıtılan un, azar azar ilave edilerek, yumurtanın sarısına yedirilir. Bir tutam tuz ile yumurtaların akları, porselen bir kasede çırpılarak, kar köpüğü haline getirilir. Sonra, bu köpükten kaşık ile alınarak, yavaş yavaş karıştırılmakta olan unlu yumurtaya ilave edilip, yedirilir. Bu karışım; yağa ve una bulanmış bir kalıba veya tepsiye boşaltılarak, kap; 175 dereceye göre kızdırılmış fırına sürülür. Bisküvi hamuru, iyice pişince, kalıp veya tepsi fırından çıkarılıp, soğumaya bırakılır. Bisküvi soğuyunca, küçük parçalara doğranır ve çorba servis kasesine boşaltılır. Et suyu veya tavuk suyu kaynatılır ve kasedeki bisküvi parçalarının üzerine dökülerek, sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
OMLETLİ ÇORBA ( 4 kişilik ) - Et Sulu, Hamurlu Çorba -
MALZEMELER : Yarım bardak süt, 1 tane yumurta, 3 çorba kaşığı un, 60 gr. tereyağı, 1 lt. ( 6 su bardağı ) et suyu, tuz HAZIRLANIŞI : Un, süt, yumurta ve yeterli miktarda tuz, bir kaseye koyularak, iyice karıştırılır ve oldukça sulu bir hamur elde edilir. Bu hamurdan, birkaç tane küçük omlet hazırlanır. Omletlerin pişirilmesi sona erince, bu omletler; ince şeritler halinde doğranır ve 4 çorba tabağına eşit miktarda paylaştırılır. Üzerine, kaynar et suyu da ilave edildikten sonra, sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
KABAKLI PİRİNÇ ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Et Sulu, Tahıllı, Sütlü, Sebze Çorbası -
MALZEMELER : 400 gr. sakız kabağı, 4 avuç kırık pirinç, yarım litre süt ( 3 su bardağı ), yarım litre et suyu ( 3 su bardağı ), karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Pirinç, tuzlu suda haşlanıp, suyu iyice süzdürülerek, bir kenarda bekletilir. Kabukları soyulup, küçük parçalar halinde doğranmış kabaklar, tencereye koyularak, içine; kaynar süt ilave edilir. Kabak parçaları haşlanınca, tuzlu suda haşlanıp süzdürülerek, bir kenarda bekletilen pirinç, ilave edilir. Kaynar et suyu, yeterli miktarda karabiber ve tuz ilave edilerek, tencerenin kapağı kapatılarak çorba, orta hararetli ateşte 20 dakika kadar pişirilir. Pişince, çorba kaselerine boşaltılır ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse; çorba ateşten indirildikten sonra 1 kahve fincanı kadar, rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilebilinir ve karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
BEŞAMEL SOSLU DOMATES ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Et Sulu, Unlu, Sütlü, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : Yarım kg. olgun domates, 2 çorba kaşığı un, 1 litre süt ( 6 su bardağı ), 1 su bardağı et suyu, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz HAZIRLANIŞI : Yarım çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 litre süt ile '' Beşamel Sos '' hazırlanır. Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış domatesler ve et suyu, beşamel sosa ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, yarım saat pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek ( blenderden de geçirilebilir ) yeniden ateşe koyulur. Bir taşım kaynattıktan sonra ateşten indirilir. Kalan yarım çorba kaşığı tereyağını da ilave edip karıştırdıktan sonra çorba, kaselerde servis yapılır. * Bu çorbanın üzerine, zeytinyağında kızartılmış, ekmek parçaları da serpiştirilebilir. * Ayrıca, yoğurt kaymağını çırparak, macun haline getirdikten sonra çorba kaselerine birer kaşık ilave edildiğinde, farklı bir lezzet elde edilebilir. Afiyet olsun.
LİYEZON SALÇALI HAVUÇ ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Et Sulu, Sütlü, Unlu, Yumurtalı, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 4 tane iri havuç, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı su, 8 su bardağı et suyu, tuz LİYEZON SALÇASI İÇİN ; 3 Türk kahvesi fincanı süt, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1,5 Türk kahvesi fincanı un, 3 tane yumurta sarısı HAZIRLANIŞI : Havuçlar, kazındıktan sonra, küçük küçük doğranır. Tereyağı ile birlikte tencereye koyularak, orta hararetli ateşte 3 - 4 dakika kadar kavrulur. Kavrulmuş havuç üzerine, 1 su bardağı su, 2 - 3 defada ilave edilerek, iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sonra; havuçlar, ince delikli süzgeçten geçirilerek, sulu bir havuç püresi elde edilir. Havuç püresi, tekrar tencereye koyulur, orta hararetli ateşte bir yandan karıştırırken, bir yandan da sıcak et suyu, sicim gibi ince ince ilave edilerek, havuca yedirilir. Diğer tarafta; süt, 1 çorba kaşığı tereyağı, un ve yumurta sarıları ile bir '' Liyezon Salçası'' hazırlanır. Sonra; liyezon hızlı hızlı karıştırılırken, havuçlu su sicim gibi ince ve azar azar ilave edilir. Tencere orta hararetli ateşe koyulup karıştırılarak, kaynayıncaya kadar ateşte tutulur. Kaynamaya başlar başlamaz ateşten indirilerek, servis yapılır. Afiyet olsun.
21 Haziran 2011 Salı
PRATİK ILIK ÇORBA -NOHUTLU AYRAN AŞI - ( 4 kişilik ) - Kuru Bakliyatlı, Yoğurtlu Çorba -
MALZEMELER : Yarım kg. nohut, yarım kg. yoğurt, 1 çay kaşığ kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı beyaz toz biber HAZIRLANIŞI : Nohutlar akşamdan, bol su ile yıkanarak, üstü açık olarak ( gazının çıkması için ), soğuk suya koyulur. Sabah, haşlanır. Yoğurdun kıvamı su ile açılarak, çorba kıvamına getirilir. Tuz ve beyaz biber ile tatlandırılır. Haşlanmış nohutlar, kıvamını ve tadını ayarlamış olduğumuz, yoğurdun içine ilave edilerek karıştırılır. Üzerine baharat ve taze nane yaprakları ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
18 Haziran 2011 Cumartesi
NANE LİKÖRLÜ, KAVUN ÇORBASI ( 2 kişilik ) - Likörlü Meyva Çorbası -
MALZEMELER : 1 tane kavun, 1 tane limonun suyu, 1 su bardağı elma suyu, yarım çorba kaşığı bal, 2-3 dal fesleğen yaprağı veya nane yaprağı, 1 likör bardağı nane likörü HAZIRLANIŞI : Kavun soyulur ve çekirdekleri çıkartılır. İri parçalar halinde doğranarak, robota koyulur. Üzerine; limon suyu, elma suyu, bal ve nane likörü ilave edilerek, pütürsüz olana kadar robottan geçirilir. Cam bardaklara veya cam kaselere koyulur. Üzeri; fesleğen yaprakları veya nane yaprakları ile süslenerek, servis yapılır. Afiyet olsun. * Bu çorba; Buzdolabında en az 2 saat soğutularak, '' Soğuk Çorba '' olarak da servis yapılabilir.
16 Haziran 2011 Perşembe
ÖLÇÜLER
Çoğu mutfaklarda, mutfak terazisi bulunmamaktadır.Bunun için, ölçülerde gram yerine; bardak, fincan, kaşık gibi kolaylık sağlayacak belirli ölçüler de kullanılmaktadır. Kullanılan ölçeklerin, gram olarak karşılıkları şöyledir. SU : 1 su bardağı su = 180 gr' dır. 1 çay bardağı su = 100 gr' dır. 1 kahve fincanı su = 50 gr' dır. SÜT : 1 su bardağı süt = 190 gr' dır. 1 çay bardağı süt = 100 gr' dır.1 kahve fincanı süt = 50 gr' dır. SIVI YAĞ : 1 su bardağı sıvı yağ = 150 gr' dır. 1 çay bardağı sıvı yağ = 90 gr' dır. 1 kahve fincanı sıvı yağ = 50 gr' dır. TOZ ŞEKER : 1 su bardağı toz şeker = 170 gr' dır. 1 çay bardağı toz şeker = 100 gr' dır. 1 kahve fincanı toz şeker = 60 gr' dır. 1 çorba kaşığı toz şeker = 15 gr' dır. PUDRA ŞEKERİ : 1 su bardağı pudra şekeri = 150 gr' dır. 1 çay bardağı pudra şekeri = 60 gr' dır. 1 kahve fincanı pudra şekeri = 30 gr' dır. 1 çorba kaşığı pudra şekeri = 8 gr' dır. UN : 1 su bardağı un = 100 gr' dır. 1 çay bardağı un = 60 gr' dır. 1 kahve fincanı un = 30 gr' dır. 1 çorba kaşığı un = 8 gr' dır. PİRİNÇ : 1 su bardağı pirinç = 150 gr' dır. 1 çay bardağı pirinç = 100 gr' dır. 1 kahve fincanı pirinç = 70 gr' dır. 1 çorba kaşığı pirinç = 12 gr' dır. BULGUR : 1 su bardağı bulgur = 150 gr' dır. 1 çay bardağı bulgur = 100 gr' dır. 1 kahve fincanı bulgur = 50 gr' dır. 1 çorba kaşığı bulgur = 50 gr' dır. ARPA ŞEHRİYE : 1 su bardağı arpa şehriye = 160 gr' dır. 1 çay bardağı arpa şehriye = 80 gr' dır. 1 kahve fincanı arpa şehriye = 60 gr' dır. 1 çorba kaşığı arpa şehriye = 15 gr' dır. MERCİMEK : 1 su bardağı mercimek = 150 gr' dır. 1 çay bardağı mercimek = 100 gr' dır. 1 kahve fincanı mercimek = 50 gr' dır. 1 çorba kaşığı mercimek = 12 gr' dır. KURU FASULYE : 1 su bardağı kuru fasulye = 150 gr' dır. 1 çay bardağı kuru fasulye = 90 gr' dır. 1 kahve fincanı kuru fasulye = 70 gr' dır. NOHUT : 1 su bardağı nohut = 150 gr' dır. 1 çay bardağı nohut = 90 gr' dır. 1 kahve fincanı nohut = 70 gr' dır. İRMİK : 1 su bardağı irmik = 125 gr' dır. 1 çay bardağı irmik = 80 gr' dır. 1 kahve fincanı irmik = 60 gr' dır. 1 çorba kaşığı irmik = 10 gr' dır. KAKAO : 1 su bardağı kakao = 80 gr' dır. 1 çay bardağı kakao = 45 gr' dır. 1 kahve fincanı kakao = 35 gr' dır. 1 çorba kaşığı kakao = 8 gr' dır. NİŞASTA : 1 su bardağı nişasta = 90 gr' dır. 1 çay bardağı nişasta = 60 gr' dır. 1 kahve fincanı nişasta = 3o gr' dır. 1 çorba kaşığı nişasta = 8 gr' dır. SALÇA : 1 su bardağı salça = 200 gr' dır. 1 çay bardağı salça = 100 gr' dır. 1 kahve fincanı salça = 50 gr' dır. 1 çorba kaşığı salça = 30 gr' dır. YOĞURT : 1 su bardağı yoğurt = 200 gr' dır. 1 çay bardağı yoğurt = 100 gr' dır. 1 kahve fincanı yoğurt = 50 gr' dır. * Kahve Fincanı sözü ile Türk Kahvesi Fincanı kastedilmektedir.
Etiketler:
çay bardağı,
çorba kaşığı,
gram,
kahve fincanı,
Ölçüler,
su bardağı
13 Haziran 2011 Pazartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Taze Mısırlı, Taze Fasulye Çorbası - ( 4 kişilik ) - Tahıllı, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 200 gr. taze fasulye, 1 çorba kaşığı mısır unu, 1 çorba kaşığı buğday unu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane taze soğan, 1 çay bardağı maydanoz yaprağı, 1 çay bardağı haşlanmış mısır,1 kahve fincanı kabak çekirdeği içi, 1 fiske tuz HAZIRLANIŞI : Taze fasulye yıkanır, ayıklanır. Üstünü 2, 3 parmak geçecek kadar su ile tencereye koyularak, zeytinyağı ve tuz ilavesi ile orta hararetli ateşe oturtulur. Fasulyelerin kararmaması için, tencerenin kapağı kapatılıp, açılmadan haşlanır. Fasulyeler yumuşayınca, delikli bir kaşık ile fasulyeler çıkartılarak, yeşil rengini korumaları için, içi buz dolu suya aktarılır. Soğuyunca çıkartılarak, 2 - 3 cm. uzunluğunda, verevlemesine ( jülyen biçiminde ) doğranır. Mısır haşlanarak, tanelerine ayrılır. ( Konserve mısır kullanılacaksa, bol suda yıkanarak hazırlanır.) Çorbanın pişirileceği tencerede, mısır unu ile buğday unu 1 çorba kaşığı zeytinyağında, un kokusu hissedilinceye kadar kavrulur. Doğranmış fasulyeler, haşlanmış mısır ve fasulyelerin haşlandığı su ( suları toplam, 6 su bardağı olacak ), ilave edilerek, ( su miktarı, 6 su bardağından az olursa, süt ilavesi ile 6 su bardağına tamamlanır ) çorba kıvam alıncaya kadar, orta hararetli ateşte, ara sıra karıştırılarak pişirilir. Pişince, ocaktan alınıp, büyük porselen veya cam çorba kasesine aktarılır. Üzeri; ince kıyılmış maydanoz yaprakları ile süslenerek, sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Ananaslı, Üzümlü, Kızılcık Soslu, Soğuk Meyva Çorbası - ( 4 kişilik ) - Meyva Soslu, Soğuk, Meyvalı Çorba -
MALZEMELER : 1 tane olgun ananas, 1 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi, 1 su bardağı çekirdeksiz taze İzmir üzümü, 1 su bardağı taze siyah üzüm, 1 kase şekilli buz parçacıkları, 1 çay kaşığı vanilya, istenirse: 1çay kaşığı pudra şekeri, 1 su bardağı taze kızılcık HAZIRLANIŞI : Ananas, yıkanıp temizlenerek, boylamasına ortadan ikiye bölünür. İçi temizlenir. Kaşık yardımı ile kabuğunu delmeden, içi alınarak blenderden geçirilir. Büyük cam kaseye koyulur. İçine, taze siyah üzüm ve çekirdeksiz İzmir üzümü, yıkanıp temizlenerek ilave edilir. Kızılcıklar yıkanır, tencereye koyularak, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ile orta hararetli ateşte, kızılcıklar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca delikli kepçe ile tencereden alınan kızılcıklar, altına kap koyulmuş kevgirden geçirilerek, çekirdeklerinden ayrılıp, püre haline getirilmiş olunur. Soğuduktan sonra içine hindistan cevizi ilave edilip karıştırılarak sos elde edilir. Hazırlanan çorba ve sosu buzdolabında, en az 2 - 3 saat soğutulur. Soğuduktan sonra, buzdolabından çıkarılan çorba, çorba kaselerine veya ananas kapları içine paylaştırılarak, kızılcıklı çorba sosu ve şekilli buz kalıpları ile soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
12 Haziran 2011 Pazar
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Kavun Kaplarında, Soğuk, Meyvalı Çorba - ( 2 kişilik ) - Kuru Bakliyatlı, Tahıllı, Yoğurtlu, Sebzeli, Otlu, Meyvalı Çorba -
MALZEMELER : 1 tane yuvarlak ( küre şeklinde ) kavun, 1 çay bardağı haşlanmış buğday, 1 çay bardağı haşlanmış nohut ( isteğe bağlı ), yarım demet taze nanenin yaprakları, 1 tatlı kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı çörek otu, 1 su bardağı süzme yoğurt, 2 su bardağı soğuk su, 1 tane taze soğan, bir fiske tuz HAZIRLANIŞI : Kavun ortasından, enlemesine 2 eşit parçaya bölünür. Kaşık yardımı ile çekirdekleri çıkartılır. Dondurma kaşığı ile içi, kenarlarından 1 - 1,5 cm. kalacak şekilde, oyulur. Ayrı bir cam kasede, yoğurt su ile karıştırılıp, pasta teli ile çırpılarak, pürüzsüz hale getirilir. İçine, nane yaprakları, incecik kıyılarak, ilave edilir. Haşlanmış buğday, istenirse haşlanmış nohut, ince doğranmış, 1 tane taze soğan da koyularak, karıştırılır. Tuz ilave edilir. Oyulan 2 yarım kavun kaplarının içine, hazırlanan çorba, kepçe ile paylaştırılır. Üzerine kişniş tohumu ve çörek otu serpiştirilir. Dondurma kaşığı ile kavunu oyarken çıkardığımız, kavun içleri de iki kavun kasesinin içine paylaştırılır. ( istenirse, kavun içleri, bıçak ile kıyılarak da koyulabilir ) 1 'er tane büyükçe buz küpü de ilave edilerek, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Soğuk Kavun Çorbası - ( 2 kişilik ) - Otlu, Çam Fıstıklı, Kuş Üzümlü, Buzlu, Meyva Çorbası -
MALZEMELER : 1 tane büyük yuvarlak kavun, 1 çorba kaşığı kuş üzümü, 1 kahve fincanı çam fıstığı, 1 kase buz, 8 - 10 tane taze nane yaprağı HAZIRLANIŞI : Kavun yıkanır. Enlemesine ortadan ikiye kesilir. Çekirdekleri, kaşık yardımı ile çıkartılır. Yine kaşık yardımı ile kavun, kaşık kaşık alınarak, blendere koyulup, blenderden geçirilir. Büyük cam kaseye alınır. Çam fıstıkları, bir tatlı kaşığı zeytinyağında veya yağsız olarak yapışmaz teflon tavada, yakmadan, hafifçe kavrularak, çorbaya ilave edilir. Kuş üzümleri de yıkanarak, çorbaya ilave edilir. İçi boşaltılan kavun kaselerinin içine koyulan çorbaya, küp buz parçaları ilave edilir ve taze nane yaprakları ile süslenerek, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse, çorbaya haşlanmış buğday koyularak, çorbanın üzerine tarçın serpilerek de servis yapılabilinir. * İstenirse, acur veya salatalık dilimleri de ilave edilebilinir. * İstenirse, kavun ile birlikte, çilek de blender den geçirilebilinir. Çilekli çorba üzeri, vanilya ve pudra şekeri ile süslenir. Nar taneleri de süslemede kullanılabilir.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Enginar Sulu, Taneli, Taze Bakla Çorbası - ( 4 kişilik ) - Sebze Sulu, Otlu, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 1 tane enginar kalbi, 4 su bardağı su, 2 su bardağı ( 250 gr.) taze bakla, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 - 2 tane kesme şeker, 1 tane defne yaprağı, 4 - 5 sap dereotu, 1 tane limon, 1 tatlı kaşığı un, 1 - 2 tane taze soğan, bir tutam taze çekilmiş karabiber HAZIRLANIŞI : Enginar kalbi yıkanır, limon ve 1 tatlı kaşığı un ile ovulur. Tencereye koyulur.Üzerini 2 - 3 parmak geçecek kadar su ile ateşe oturtulur. Karabiber, defne yaprağı, kesme şeker, zeytinyağı, ilave edilerek, enginar kalbi yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Yumuşayınca sudan çıkarılır. ( salata için kullanınabilir ) Enginar suyu tel süzgeç ile süzülür. Tekrar tencereye koyulur. Yıkanmış, limon ve un ile ovulmuş taze bakla taneleri ilave edilir. Suya 1 - 2 damla limon sıkılarak, tuz ilave edilir. Baklalar, yumuşayıncaya kadar, orta hararetli ateşte kaynatılır. Yumuşayınca, ateşten alınır. Tavaya tereyağı koyulur. Temizlenip, yaklaşık 3 cm. olarak doğranmış taze soğanlar, tereyağında çok az çevrilir. Çorbanın üzerine dökülür. İnce kıyılmış dereotu serpiştirilir. Büyük, porselen çorbalığa aktarılarak, limon suyu ile birlikte, sıcak servis yapılır. İstenilirse; çorbaya, 1 çay kaşığı pirinç ilave edilebilir. Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Enginar Suyuna Çorba - ( 6 kişilik ) - Sebze Sulu, Unlu, Tahıllı, Kuru Bakliyatlı, Sebzeli Çorba -
MALZEMELER : 1 tane enginarın haşlama suyu, 1 yemek kaşığı un, 1 tane limon, 1 su bardağı haşlanmış buğday ( yarma ), 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, 5 - 6 diş taze sarımsak, 1 tane orta boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 fiske karabiber, 1 fiske tuz, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 - 2 tane kesme şeker HAZIRLANIŞI : Enginar, temizlenerek, limon ve un ile ovulur. 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 kesme şeker, 1 fiske tuz ile üzerini 3 parmak geçecek kadar su ile tencereye yerleştirilir. Tencere ateşe oturtulur. Enginar yumuşayınca, delikli bir kaşık yardımı ile tencereden çıkartılır. ( enginar, salata v.b. kullanılabilir ) Biz; çorbada, enginarın suyunu kullanacağız. Kuru soğan ince ince doğranır. Çorbanın pişirileceği tencereye, tereyağı, zeytinyağı, 1 kesme şeker, tuz ve taze çekilmiş karabiber ilave edilerek, soğanlar şeffaflaşana kadar kavrulur.salçalar ilave edilerek, çok az daha kavrulur. ( soğanlar, esmerleşmeyecek ) İnce kıyılmış taze soğanlar, haşlanmış mercimek, haşlanmış buğday, haşlanmış nohut ilave edilip, karıştırılarak, çok az kavrulur. Enginar suyu ilave edilir. Kaynatılır. Arada sırada karıştırılır. Çorba kıvam alınca, ateşten alınıp, porselen çorbalığa aktarılır. Üzerine kuru nane serpiştirilir. Taze sarımsak taneleri ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
10 Haziran 2011 Cuma
BİR KAŞIK FANTEZİ
Çorbalar için hazırladığımız, kızartılmış ekmek parçalarını, alışılmış şekilde küp küp doğrayarak, hazırlamak yerine; çeşitli küçük kalıplar ( kurabiye kalıpları, bisküvi kalpları v. b. ) kullanarak da hazırlayabiliriz. Böylelikle, çorbalarımıza bir kaşık fantazi katmış oluruz. Ekmeği ince dilimler halinde doğrayıp, üzerine kalıpla bastırarak, şekilli ekmek parçaları elde edebiliriz. Bu; şekilli ekmek parçalarını, tereyağında kızartabildiğimiz gibi, fırında; ızgara da yapabiliriz. Izgaradan aldıktan sonra üzerine kabuğu soyulmuş bir diş sarımsak sürersek, apayrı bir lezzet elde etmiş oluruz. Ayrıca; şekilli ekmek parçalarının üzerine, peynir, yumurta, maydanoz, zeytinyağı v.b. karışımlar sürerek de ızgara yapabiliriz. Böylece; her çorbaya, daha çok yakışan, şekilli ekmek parçacıkları elde etmiş oluruz. Ayrıca; iştahsız çocuklar için hazırlayacağımız, sevimli hayvanlar, çiçekler, harfler, rakamlar,v.b. şekillerden oluşan fırınlanmış değişik modelli ekmek parçacıkları; çocukların, eğlenerek beslenmelerini sağlayacaktır. Ekmekleri bu şekilde hazırlayıp, soğuk çorbalar, sıcak balık yada kabuklu deniz ürünleri çorbaları ve yahnileri, fasulye çorbaları v.b. çorbalarda kullanarak, sağlıklı bir tamamlayıcı elde etmiş oluruz. Kullanacağımız ekmek; ister beyaz ekmek, ister kepek ekmeği, çavdar ekmeği, esmer ekmek v.b. olsun, ince ince dilimleyip, küçük bisküvi veya kurabiye kalıpları ile dilimlerden çeşitli biçimlerde parçalar çıkartarak, fırın tepsisine dizip, önceden 180 C derece de ısıtılmış fırında, iki tarafı da kızaracak şekilde, yaklaşık 20 ' kızartarak, kullanabiliriz. Bol fantazili çorbalar dileği ile... Afiyet olsun.
6 Haziran 2011 Pazartesi
İLLERİMİZE GÖRE; ÇORBA ÇEŞİTLERİMİZ - E - D - Ç - C - B - A -
- E - Edirne = SOĞUK ÇORBA, İŞKEMBE ÇORBASI, CİĞER ÇORBASI, KAŞAR PEYNİRİ ÇORBASI, PIRASA ÇORBASI, TARHANA ÇORBASI, İŞKEMBELİ VEZİR ÇORBASI, ÇENE ÇARPAN ÇORBASI, UMAÇ ÇORBASI Erzurum = BEZİRGAN ÇORBASI, ERZURUM ÇORBASI, SOĞAN ÇORBASI, DÜĞÜN ÇORBASI, UN ÇORBASI, YEŞİL MERCİMEKLİ KESME ÇORBASI, BULGURLU AYRAN ÇORBASI, DEN ÇORBASI Eskişehir = TOPA ÇORBASI, DÜĞÜN KÖFTESİ ÇORBASI, KIRIK BÖREK ÇORBASI, SORPA ÇORBASI, TOGA ÇORBASI, BIT-BITI ÇORBASI, BAMYA ÇORBASI, MİYANE ÇORBASI, ARABAŞI ÇORBASI Erzincan = DÜĞÜRCÜK LAPA ÇORBASI, SİRKELİ ÇORBA, KURUT ÇORBASI, REYHANLI ÇORBA, ERZİNCAN ÇORBASI, YARMA ÇORBASI ( buğday çorbası ), Erzincan Kemah = PIH PIH ÇORBASI ( ince köftelik bulgur ), EKŞİLİ ÇORBA Edremit = KAZDAĞI ÇORBASI Elazığ = TOPTOPİK ÇORBASI, KELCOŞ ÇORBASI, KURUT ÇORBASI, TARHANA ÇORBASI, ERİŞTE ÇORBASI, DÖVME ÇORBASI, TUTMAÇLI ÇORBA, FASULYE ÇORBASI, LEBENİ ÇORBASI, ELAZIĞ USULÜ AYRAN ÇORBASI, LOBİK ÇORBASI, PİRİNÇLİ ÇORBA, ANAMAŞI ÇORBASI, LOVİK ( Kuru Börülce- Karnıkara ) ÇORBASI, SİMİT ( İnce Bulgur ) ÇORBASI, GAÇGADAN ÇORBASI, GULAHLI ÇORBA, TUTMAÇLI KURUT ÇORBASI, YARPUZLU AYRAN ÇORBASI, MERCİMEK ÇORBASI, ŞEHRİYE ÇORBASI - D - Denizli = ŞEHRİYELİ TARHANA ÇORBASI Diyarbakır = LEBENİ ÇORBASI ( yoğurt çorbası ), HABENİSK ÇORBASI, Düzce = YOĞURTLU BAKLA ÇORBASI - Ç - C - Çanakkale = BALIK ÇORBASI, BEZELYE ÇORBASI, DOMATES ÇORBASI Çankırı = ŞAŞTIM ÇORBASI Çorum = CINGILLI MELEK AŞI - B- Balıkesir = HAMUR ÇORBASI, İSKORPİT ÇORBASI, SEBZE EZME ÇORBASI, SEMİZOTU ÇORBASI, YER ELMASI ÇORBASI, YEŞİL SOĞAN ÇORBASI, NOHUTLU DÜĞÜN ÇORBASI, KANARMA ÇORBASI Bayburt = KESME ÇORBASI Bitlis = İNCE AŞ ÇORBASI, AVŞAR AŞI, GEBOL AŞI, KARİ AŞI, PİÇOÇ AŞI, BEZİRGAN ÇORBASI, Burdur = KEKLİK ÇORBASI Bartın = ÖĞRE ÇORBASI Bolu = TARHANA ÇORBASI, TAZE FASÜLYE ÇORBASI, TORATA ÇORBASI, UHUT ÇORBASI, PAŞA ÇORBASI, Bilecik = YALANCI TARHANA ÇORBASI, DAĞ ERİĞİ EKŞİLİ KESME ÇORBASI Bingöl = ÇİRİŞ ÇORBASI, DÖĞME ÇORBASI, Bursa = EKŞİLİ BAŞ ÇORBASI, DEDE ÇORBASI, ŞİPSİ ÇORBASI, Batman = SÜTLÜ PİRİNÇ ÇORBASI - A - Adana = KARA ÇORBA, EKŞİLİ ÇORBA, BULGUR ÇORBASI, ANALI KIZLI ÇORBA ( analı kuzulu çorba ), BÖREK ÇORBASI, DUL AVRAT ÇORBASI, SÜT ÇORBASI, TARHANA ÇORBASI,TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI, TOPALAK ÇORBASI, TUTMAÇ ÇORBASI, YÜKSÜK ÇORBASI, LEPE ÇORBASI, MİRMİRİK ÇORBASI, NAMAZ ÇORBASI, PİRİNÇLİ UN ÇORBASI, PÜSÜRÜK ÇORBASI, RÜŞTİYE ÇORBASI, SEBZE ÇORBASI; CIDABIR ÇORBASI, YALANCI PAŞA ÇORBASI, İHBEYŞİ ÇORBASI Adıyaman = MAŞUK ÇORBASI, MEYİR ÇORBASI, Antalya = KELLE PAÇA ÇORBASI, KUŞKONMAZ ÇORBASI, MAHLUTA ÇORBASI, PASTIRMALI YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI, YEŞİL MERCİMEKLİ TARHANA ÇORBASI, NOHUTLU BALIK ÇORBASI, BOZBULAMAÇ ÇORBASI, KAÇAL ÇORBASI, BATIRIK ÇORBASI, FİLİZAŞI ÇORBASI, ARAP AŞI ÇORBASI ( ARA BAŞI ÇORBASI ), AYRAN ÇORBASI, AYRAN TARHANASI ÇORBASI, AKDARİ ÇORBASI, BAKLA ÇORBASI, KULAKLI ÇORBA ( MANTI ÇORBASI ), KIZILCIK TARHANASI ÇORBASI ( EKŞİ TARHANA ÇORBASI ), KUŞKONMAZ ( TİLKİŞEN ) ÇORBASI, KEKİKLİ YOĞURTLU ÇORBA, PİRİNÇ ÇORBASI, PANCAR ÇORBASI, TARHANA ÇORBASI, TAVUK ÇORBASI, DARI ÇORBASI, SÜTLÜ BUĞDAY ÇORBASI, YUMURTA ÇORBASI, ŞİLOFTA ÇORBASI ( LOHUSA ÇORBASI ), GRİDA KELLE ÇORBASI, ÇİTLENBİK ÇORBASI, İŞKEMBE ÇORBASI, DÜĞÜN ÇORBASI ( HÜLÜKLÜ ÇORBA ), YARPUZLU AYRAN ÇORBASI, YARPUZLU AKDARI ÇORBASI, YARMA TARHANA ÇORBASI, ÜRÜTLÜ ÇORBA, SÜT TARHANASI ÇORBASI, ŞEHRİYE ÇORBASI, MAŞ ÇORBASI, MATA ÇORBASI, MANTAR ÇORBASI, HEYİRE ÇORBASI, GÖCE ÇORBASI, ( Antalya 'da doğum yapan kadına ilk yiyecek olarak, tarhana çorbası verilir. ) Artvin = LOR ÇORBASI, HAĞARSO ÇORBASI; KEŞ ÇORBASI, SEVİL ÇORBASI, SİRKELİ ÇORBA, GÜRCÜ ÇORBASI Ankara - Polatlı = OĞMAÇ ÇORBASI, PAÇA ÇORBASI, YOĞURT ÇORBASI, KEŞKEK ÇORBASI, SOĞUK ÇORBA, ARABAŞI ÇORBASI, ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI, PİRİNÇLİ AYRAN ÇORBASI, KİKİRDEKLİ ÇORBA Amasya = ÇATAL ÇORBASI, UHUT ÇORBASI, TEKKE ÇORBASI, TOYGA ÇORBASI Aydın = OT ÇORBASI, YAVRU ÇORBASI, TÜKENMEZ ÇORBASI, DOMATESLİ TEL ŞEHRİYE ÇORBASI, SOĞUK ÇORBA, BUĞDAY ÇORBASI, NOHUTLU İŞKEMBE ÇORBASI, KARNABAHAR ÇORBASI, Afyonkarahisar = SÖBELEK ÇORBASI, TUTMAÇ ÇORBASI, TOPAL TAVUK ÇORBASI, SAKALA ÇARPAN ÇORBASI Aksaray = ÖÇ ÇORBASI, BAMYA ÇORBASI Ağrı = ARPA ÇORBASI Antakya = BUĞDAY ÇORBASI, GRIDA KELLE ÇORBASI Ardahan = ISIRGAN ÇORBASI
İLLERİMİZE GÖRE ÇORBA ÇEŞİTLERİMİZ - z-u-ü-t-s-ş-p-r-o-ö-m-n-l-k-j-ı-i-h-g-ğ-f-
- Z - Zonguldak = TINTIS ÇORBASI, GÖCE ÇORBASI - Zonguldak Bartın = PUM PUM ÇORBASI - U - Ü - Uşak = TERE ÇORBASI, ALACATENE ÇORBASI - T - Tokat = ZOĞALLI ÇORBA, TOPAKLI MERCİMEKLİ HELTE ÇORBASI, PEZÜKLÜ TOYGA ÇORBASI, ERİKLİ ÇORBA Tunceli = YAYLA ÇORBASI, EKMEK ÇORBASI Tekirdağ = SÜTLÜ ÇORBA, SAKALA ÇARPAN ÇORBASI, LABADA ÇORBASI, KÖFTELİ ÇORBA, KABAK ÇORBASI, ACEM ÇORBASI Trabzon = MISIR ÇORBASI, LAHANA ÇORBASI, BAL KABAĞI ÇORBASI, KARALAHANA ÇORBASI, KABAK ÇORBASI, HAMSİ ÇORBASI -S-Ş- Sakarya = YOĞURTLU PORTAKAL ÇORBASI, ALİŞKA ÇORBASI, DIMBIL ÇORBASI Samsun = ISPANAK ÇORBASI, CEVİZLİ ÇORBA, POHOT ÇORBASI, HALUÇKA ÇORBASI Sinop = KIRLANGIÇ BALIĞI ÇORBASI, MISIR ÇORBASI ( AŞLIK ÇORBASI ), PANCAR ÇORBASI, PAZI ÇORBASI Safranbolu = SULU YAYIM ÇORBASI Sivas = ŞAYAM ÇORBASI, ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI, TARHANA ÇORBASI, PATATES ÇORBASI, PANCARLI AYRAN ÇORBASI, ERİŞTE ÇORBASI, BALIK ÇORBASI, ÜZÜMLÜ ÇORBA, TAVKA ÇORBASI, KANARMA ÇORBASI, TIRHITI ÇORBASI, HERLE ÇORBASI Siirt = PIRTIKE ÇORBASI Şanlıurfa = ŞÖŞBEREK ÇORBASI, HAMUR ÇORBASI, BOSTANA ÇORBASI - P- R- Rize = YUMURTA TERBİYELİ PİRİNÇ ÇORBASI, BALKABAKLI MİSKET ÇORBASI, KORKOTA ÇORBASI, ÇÖMLEK ÇORBASI, HOPİ ÇORBASI, - O - Ö - Osmaniye ( adana ) = EKŞİLİ ÇORBA Ordu = ISIRGAN ÇORBASI, KARAKABAK ÇORBASI, KARALAHANA ÇORBASI, HOŞURAN ÇORBASI - M- N - Malatya = SOĞUK KAYISI ÇORBASI, İRİNTİ ÇORBASI, YOĞURTLU ÇORBA, ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI, KULAK ÇORBASI,SÜTLÜ ÇORBA, PİRPİRİM ÇORBASI, KARA ÇORBA, PITPITI ÇORBASI, NOHUTLU SOĞUK ÇORBA Mardin = ÇOBAN ÇORBASI, GENADIR ÇORBASI, KELLE PAÇA ÇORBASI Mersin = ARAPAŞI ÇORBASI, Muş = GEBELAŞI ÇORBASI Maraş = KIRMIZI BİBER ÇORBASI Muğla = BADEM ÇORBASI, LAHANA ÇORBASI, YEMEK GİBİ ÇORBA Niğde = OĞMA ÇORBASI, YALANCI TARHANA ÇORBASI, MANGIR ÇORBASI, KEDİ BATMAZ ÇORBASI, KIZILCIK ÇORBASI - K- Karaman = ARIBAŞI ÇORBASI, TOYGA ÇORBASI Kahramanmaraş = ŞİRİNLİ ÇORBA, TINÇIK ÇORBASI, BULAMAÇ ÇORBASI , KATMA TARHANASI ÇORBASI, TARHANA ÇORBASI Kastamonu = ANDOLOZ ÇORBASI, ECEVİT ÇORBASI, GELİN ÇORBASI, KARALAHANA ÇORBASI, TURŞU ÇORBASI, BALDIRAN ÇORBASI, DİZİN ( GEÇİN ) ÇORBASI, SÜTLÜ KABAK ÇORBASI, PİRİNÇ PAÇASI ÇORBASI Kayseri = BAMYA ÇORBASI, BÖREKAŞI ÇORBASI, GENDİME ÇORBASI, TENNURİ ÇORBASI, NOHUTLU MANTI ÇORBASI, YOĞURTLAÇ ÇORBASI, Kars = ANIK AŞI, EVELİK AŞI, ŞAŞTIM ÇORBASI, ÖZLEM ÇORBASI, HÖRRE ÇORBASI, ERİŞTE AŞI Kırıkkale = HARUÇ ÇORBASI Kilis = EKŞİLİ MAHLITA ÇORBASI, EZO GELİN ÇORBASI, KÖLÜK AŞI Kırklareli = KEREVİZ ÇORBASI, ÇİNGENE ÇORBASI Konya = KUSKUS ÇORBASI, TANDIR ÇORBASI ( 1 ), TANDIR ÇORBASI ( 2 ), TARHUN ÇORBASI, ARAPAŞI ÇORBASI, HAVUÇ ÇORBASI Kütahya = MİYANE ÇORBASI, NOHUTLU TARHANA ÇORBASI, TEKKE ÇORBASI, Kırşehir = YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI Kıbrıs = İLİK ÇORBASI - I - İ - Isparta = YALVAÇ ÇORBASI ( SÜLÜKLÜ ÇORBA ), TOP TARHANA ÇORBASI, TATAR ÇORBASI, CÜRME ÇORBASI İçel = İRMİK ÇORBASI, BATIRIK ÇORBASI İstanbul = NANELİ SOĞAN ÇORBASI, YUMURTALI YAZ ÇORBASI, ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI, BAHAR ÇORBASI, BALIK ÇORBASI ( 1 ), BALIK ÇORBASI ( 2 ), DİL ÇORBASI, DÜĞÜN ÇORBASI, İŞKEMBE ÇORBASI, KEFAL ÇORBASI, VARDAR ÇORBASI, KUŞBURNU ÇORBASI, KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI, NOHUT ÇORBASI, LEVREK ÇORBASI, DİPLOMAT ÇORBASI, LİPSOS ÇORBASI, LOHUSA ÇORBASI, MANTAR ÇORBASI, MÜZMİN ÇORBA, KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI, DOMATESLİ PİRİNÇ ÇORBASI, SEBZE ÇORBASI, SULTAN MAHMUT ÇORBASI, ŞAFAK ÇORBASI, ŞİKEMPERVER ÇORBASI, BAHÇEVAN ÇORBASI, TAVUK DERİSİNDEN İŞKEMBE ÇORBASI, TEL ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI, YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI İzmir = MARUL ÇORBASI, BEYİN ÇORBASI, BEYKOZ PAÇASI ÇORBASI, BÖRÜLCELİ PAÇA ÇORBASI, HEYBELİ ÇORBA, TIRKEŞ ÇORBASI, KUZU KULAĞI ÇORBASI, MAYDANOZ ÇORBASI, REZENE ÇORBASI, ROKA ÇORBASI, TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI, TRANÇ KELLESİ ÇORBASI, İZMİR TARHANA ÇORBASI, BULAMAÇ ÇORBASI, ADABEYİ ( İskorpit Balığı ) ÇORBASI, KÖFTELİ ÇORBA, YOĞURTLU İZMİR ÇORBASI, KELLE PAÇA ÇORBASI, İZMİR TERE ÇORBASI, PİRİNÇLİ DOMATES ÇORBASI - H - Hakkari = GUGUL ÇORBASI, KIRİZ ÇORBASI Hatay = ŞİŞPEREK ÇORBASI, - G - Ğ - Gaziantep = ALACA ÇORBA, BADEMLİ PATLICAN ÇORBASI, ANTEP FISTIKLI TAVUK SULU ÇORBA, DÖĞME ÇORBASI, FISTIK ÇORBASI, MAŞ FASÜLYE ÇORBASI, YUVALAMA ÇORBASI, YOĞURTLU KÖFTE ÇORBASI, ÖZ ÇORBASI, FESLEĞENLİ BAL KABAĞI ÇORBASI, BİŞBEREK ÇORBASI, LEBENİ ÇORBASI, BÖREK ÇORBASI, TENNURİ ÇORBASI Giresun = MISIR ÇORBASI, FINDIK ÇORBASI, GELE COŞ ÇORBASI, TAVŞAN İÇİL ÇORBASI, GEMİCİ ÇORBASI, KARALAHANA ÇORBASI, KURU FASÜLYE ÇORBASI, MENDEK ÇORBASI ( Yöre otu ), PANCAR ÇORBASI, GÖLLÜ GAVUT ÇORBASI, ÇALIÇİÇEĞİ ÇORBASI, GÖCÜK DENE ÇORBASI, Gümüşhane = FUKURA DIRMA ÇORBASI, HAŞIL ÇORBASI, AYVALI ÇORBA, YARPUZ ÇORBASI, AYRANLI ÇORBA, KUŞBURNU ÇORBASI, - F - Fatsa = HOŞURAN ÇORBASI,
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)