1 Temmuz 2011 Cuma
BORÇ ÇORBASI - Rusya - - Et Sulu, Sebzeli, Otlu, Kremalı, Yoğurtlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Sosu : SMETANA - - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 8 su bardağı et suyu, 2 su bardağı su, 3 baş iri soğan, 1 tane iri patates, 50 gr. kereviz, 250 gr. lahana, yarım kg. domates, 300 gr. pancar, yarım su bardağı yoğurt, 2 çorba kaşığı katı yağ, 1 demet maydanoz, 4 diş sarımsak, yarım çorba kaşığı toz şeker, fındık büyüklüğünde limon, 1 - 2 defne yaprağı, yeteri kadar tuz HAZIRLANIŞI : Pancarlar, kibrit çöpü büyüklüğünde ve şeklinde doğranır. Sarımsak havanda dövüldükten sonra pancar ile karıştırılır. Üzerine, çok az suda eritilmiş limon tuzu dökülür ve bir kenarda bekletilir. Soğan kıyılır, kereviz parmak büyüklüğünde doğranır. Lahana, yaprak yaprak ayrılıp, iyice yıkandıktan sonra tuzlu suda diriliği gidinceye kadar haşlanır ve ince ince kıyılır. Derince bir tavada katı yağ eritilir ve soğanlar ilave edilip, sürekli karıştırılarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar pembeleşince, kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış domates ve pancarlı karışım da ilave edildikten sonra sürekli karıştırılarak, kuvvetli ateşte kavrulur. Pancarlar iyice yumuşayınca, kaptakiler, büyükçe bir tencereye boşaltılır. Yıkanmış maydanoz demet halinde tencereye konur. Kereviz, defne yaprağı, kıyılmış lahana, toz şeker, kalan su ve et suyu da ilave edildikten sonra çorba, orta hararetli ateşte, 45 dakika kadar pişirilir. Diğer tarafta patates soyulup, ufak parçalar halinde doğranır ve su içinde tutulur. Yoğurt çırpılarak, iyice sulandırılır. Tenceredekiler pişince, defne yaprakları ile maydanoz demeti çıkarılıp atılır. Patates parçaları çorbaya ilave edilir. Tuzu da serpildikten sonra 20 - 25 dakika kadar pişirmeye devam edilir. Çorba ateşten indirilip, çorba karıştırılarak, çırpılmış yoğurt ilave edilir. 1 - 2 defa daha karıştırıldıktan sonra servis kasesine boşaltılır ve hemen sofraya götürülür. Rus çorbası diye de anılan bu çorbaya istenirse, kıyılmış yeşil biber veya kırmızı toz biber de ilave edilir. Yeşil biber koymak isteniyorsa; yeşil biber kereviz ile birlikte tencereye koyulmalıdır. * SMETANA : Pişirilen '' Borç Çorbası '' nın üzerine, 5 gr. SMETANA ilave edilir. SMETANA ' NIN MALZEMELERİ : 200 gr. krema, 50 gr. süzme yoğurt, çeyrek bardak limon suyu HAZIRLANIŞI : Krema, çırpma teli veya robot ile orta devirde, hacmi 2 misli kabarana kadar çırpılır. Süzme yoğurt ilave edilir ve 10 - 15 dakika daha karışım homojen hale gelinceye kadar, çırpmaya devam edilir. Limon suyu azar azar ilave edilir. 5 dakika daha orta devirde çırpılır. Bir kaba alınır ve buzdolabında en az 2 saat dinlendirilir. '' Borç Çorbası '' piştikten sonra servis kepçesi ile sıcak çorba, sebzeler ortaya gelecek biçimde çorba kasesine koyulur. Ortadaki sebzelerin üzerine, sıkma torbası ile SMETANA sıkılır ve servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder