3 Temmuz 2011 Pazar

YAĞLAR - KAYNAKLARINA GÖRE ; YAĞLAR -

   İnsanın yaşaması, gelişip büyümesi için gerekli gücü sağlayan 3 ana besin maddesinden biri yağdır. Bu bakımdan yağ, beslenmede çok önemli bir yer tutar. Bilindiği gibi, insan hayatı için gerekli 3 ana besin maddesi; protein, karbonhidrat ve yağdır. Et, balık gibi azotlu besin maddelerindeki protein ve nişastalı, şekerli maddelerin teşkil ettiği karbonhidratlar, vücut için çok önemlidir.Yağlar, insan vücudunun güç kazanmasında, gelişmesinde bu iki tür besin ile birlikte etkili olur. Yağsız bir beslenme, vücudun yaşamasına yeterli olamaz. Vücut için gerekli bazı vitaminler, yağ asitleri, ancak yağlarla sağlanabilir. Normal bir insan için günlük kalori ihtiyacı, 3000 olarak bulunmuştur. Bu miktar kaloriyi, 100 gr. protein, 500 gr. karbonhidrat ve 50 gr. yağ karşılar. Yağlar, karbonhidratlardan, 2 kez fazla kalori sağlar. Daha doyurucu olduğu için de uzun süre tokluk verir. Kaynaklarına göre yağlar : İnsan vücudunun büyük ihtiyacını karşılayan yağlar, 2 kaynaktan sağlanır. 1- Hayvansal yağlar   2- Bitkisel yağlar   Yağların bir kısmı hayvanlardan, bir kısmı da bitkilerden sağlanmaktadır. Bu yüzden, hayvanlardan sağlanan yağlara, Hayvansal Yağlar, bitkilerden sağlanana da Bitkisel Yağlar denir. Hayvansal yağlar; başta sığır ve koyun olmak üzere, hemen hemen bütün çiftlik hayvanlarından alınır. Kuyruk yağı, tereyağı, Urfa yağı gibi yağlar, yemeklik olarak da, kahvaltılık olarak da, çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Bitkisel yağlar, son yıllarda hayvansal yağları ikinci plana itmiştir. Bitkisel yağların önemli bir özelliği, bünyeyi, hayvansal yağlardan daha az yormasıdır. Günümüzde bir çok kimse bitkisel yağları, hayvansal yağlara tercih etmektedir. Bitki yağları genel olarak, mısırdan, ayçiçeğinden ve zeytinden alınmaktadır. Başka bir çok bitkiden de yağ elde edilmektedir. Bitkisel yağların bazılarına vitamin de katılmakta, besin değeri böylece arttırılmaktadır. Hayvansal yağlar, başlıca 3 bölümde toplanır. Bunlar; Tereyağı, sadeyağ ve margarinlerdir. Bitkisel yağlar; Zeytinyağı, pamukyağı, susam yağı, yerfıstığı yağı, haşhaş yağı, ayçiçeği yağı, katı bitkisel yağlar  KATI BİTKİSEL YAĞLAR :  KOKO YAĞI ; Hindistan cevizinden elde edilir. Rengi beyaza yakın, merhem kıvamında bir yağdır. Hindistan cevizinde koko yağı, % 70 oranında bulunur. Koko yağı, yumurta sarısı, süt, şeker, tuz ve daha bazı maddeler karıştırılarak vejetaline çevrilebilir. HURMA ÇEKİRDEĞİ YAĞI ; % 45- 50 oranında yağ bulunan hurma çekirdeklerinden elde edilir. VEJETALİN ; Çeşitli bitkilerden elde edilen katı bir yağdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder