21 Temmuz 2011 Perşembe
YUMURTA DÜŞTÜ ÇORBASI ( Japonya ) - Balık Sulu, Yumurtalı, Sebzeli, Sirkeli, Tahıllı Çorba -
Patricia, Solley, ÇORBALAR kitabının önsözünde, şöyle anlatır: '' İndra Gandhi ' nin Japonya ' yı ziyaretinde, Japon Başbakanı, Zenko Suzuki ' nin, onun şerefine verdiği bir akşam yemeğinde garsonlar, Gandhi ' nin önüne, koyu renk bir çanakta, çorba koyarlar. Çanağın içinde, saç teli inceliğinde yüzen bir kaç sebze şeritleri ile tek bir güvercin yumurtası bulunmaktadır. Çorbanın suyu, o kadar çok berraktır ki porselen kasenin içindeki görüntü, olduğundan daha da belirgin hale gelmiştir. Japon Başbakan, Gandhi ' ye, çorbanın sunuluş biçimini nasıl bulduğunu sorar. Gandhi akabinde sözüne başlar ve şöyle söyler : - Gözlerim, dolunayın ( yumurta ), karanlık bir ormanın üzerinde, aydınlık bir gecede ışıldayışını görüyor. Suzuki, Gandhi ' nin bir çırpıda yaptığı bu kusursuz tasvirden, çok ama çok etkilenir. Yukardaki anektotta geçen çorbanın tarifi şöyledir : MALZEMELERİ : 4 tane bıldırcın yumurtası, 1 kaşık sake ya da rakı, 2 çay kaşığı tuz, 1 kaşık mısır nişastası, 1 kaşık ince kıyılmış taze soğan, 1 kaşık sirke, 2 tane tavuk yumurtası, 4 bardak balık suyu, 2 çay kaşığı soya sosu, çeyrek limonun kabuğu, 2 bardak su HAZIRLANIŞI : * Bloğumdaki tariflere göre, balık suyu hazırlanarak, bekletilir. 2 bardak su, bir tavada kaynama noktasına getirilir ve ateş kısılır. İçine bir kaşık sirke atılır. Sonra yumurtalar, dikkatlice kırılarak, bu suya bırakılır. 5 dakika hafif hafif kaynatılır ve ateşten alınıp bekletilir. Balık suyu, bir tencere de orta ateşte, kaynama noktasına getirilir. İçine, sake veya rakı, tuz ve soya sosu eklenerek ateş kısılır. 5 dakika sonra, mısır nişastası, 2 kaşık ılık suda eritildikten sonra içine ilave edilir ve topaklaşmaması için bir süre karıştırılır. 10 dakika sonra 2 tavuk yumurtasının yalnızca beyazı, içine ince ince akıtılır. Karıştırılmaz. Yumurtanın iplik iplik olmuş beyazları, dibe çöktüğünde, süzerek suyu alınır. Bu su, kaselere pay edilir ve her kaseye birer yumurta koyulup, kasenin içinde yüzer halde bırakılır. Ayrıca; her kaseye, soğanlar ve 4 şerit parçaya bölünen limon kabuğundan, birer tane koyulur ve servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder