21 Temmuz 2011 Perşembe

CHANKONABE ÇORBASI ( Japonya )

  * Japonlar ' ın Sumo güreşçileri, dehşet verici insan azmanı görünümleriyle, insana korku verirler. Bu, Sumo güreşçileri özel gruplar halinde, toplumdan ayrı birer rahip gibi yaşarlar. İşte bu Sumo güreşçileri, hayatları boyunca, öğünlerinde tek bir çeşit yemek yerler. O da çorba ' dır. Herbiri 150 - 170 kiloluk insan azmanları CHANKONABE denilen bu çok özel çorbayı içerek besleniyorlar. Ülkemizde bulabileceğimiz malzemelere indirgenmiş olarak '' Chankonabe '' çorbasının malzemeleri ve hazırlanışı şöyledir :  MALZEMELER :  2 tabaka kuru yosun ( kombu ) , 10 su bardağı su, 2 tane levrek ya da karagöz kafası, 1 blog tofu ( tofu yoksa, küçük küp doğranmış, diyet beyaz peyniri ) , 2 tane pırasanın beyaz kısmı, 300 gr. beyaz lahana, 16 tane kültür mantarı, 120 gr. tel şehriye, 250 gr. kuşbaşı kuzu eti, yarım kg. küçük küp doğranmış tavuk eti, 4 küçük parçalara doğranmış somon balığı filetosu, 8 tarak, 100 gr. soya filizi, 500 ml. haşlanmış pirinç, 2 yumurta, 10 su bardağı kemik suyu, soya sosu, 1 tane limon, 2 kaşık toz şeker, 1,5 tatlı kaşığı tuz   * Tarifin orjinalinde, kurutulmuş torik kafası kullanılmaktadır. Ülkemizde bulunamayacağı için, beyaz etli bulunabilir balık kafasına çevrilmiştir.  HAZIRLANIŞI :  Kombular, kaynamakta olan bir bardak suya atılır, biraz pişirilerek suyu çektirilir. 10 su bardağı su, büyük bir çorba tenceresinde, kaynatılır. Kombular ve balık kafaları, bu kaynayan suya atılır. 3 dakika kaynatılır. suyu süzülür. Kombular ve balık kafaları çıkarılıp atılır. Süzülen su, tekrar tencereye koyulur. İçinde balık suyu olan tencere, bir kenarda bekletilir. Tofu, küçük parmak kalınlığında, şeritler halinde kesilir. Pırasalar da yuvarlak doğranır. Mantarlar temizlenerek, kuşbaşı doğranır. Tel şehriye, 2 veya 3 parçaya kırılarak, bir kevgire koyulur ve üzerinden sıcak su geçirilir. Kenarda bekleyen, balıksuyu dolu tencereye, kuşbaşı kuzu etleri ilave edilir. 2 dakika kaynatılır. Sonra aynı tencereye tavuk parçaları da koyulur. 1 dakika kaynatılır. Somon balığı ve taraklar, soya filizleri, tofu parçaları, pırasa, mantar ve tel şehriye ilave edilerek karıştırılır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. tuzu ayarlanır. Kısık ateşte kaynatılır. Bir başka tencereye, kemik suyu koyulur ve kaynatılır. Pirinçler ilave edilip, karıştırılır. 3 dakika, tencerenin kapağı kapalı olarak, kısık ateşte kaynatılır. Tencerenin kapağı açılarak; yumurtalar, içine kırılır. Yumurtaların buharda pişebilmesi için, tekrar tencerenin kapağı kapatılır. Herkese birer porselen çanak dağıtılır. Yanına da; biraz soya sosu ile ayrı bir küçük porselen soslukta, limon suyu ile karıştırılarak eritilmiş, toz şekerli sos koyulur. Önce, çorbanın içinden; et parçası ya da sebze alınıp, soya veya limon soslarına batırılarak yenilir. Yumurtalı pilav ise; garnitür olarak, eldeki çanaktan yenilir.  Kuru yosun ( kombu ) bazı büyük marketlerin, Çin yemekleri bölümünde satılmaktadır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder