30 Ocak 2013 Çarşamba

GAZİANTEP USULÜ TARHANA ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 su bardağı tarhana, 500 gr. süzme yoğurt, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tane yumurta, yarım çay kaşığı kuru tarhun, yarım çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda su ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Tarhana, geceden ıslatılır. Suyu süzüldükten sonra el ile yoğrulur. Yumuşayıncaya kadar, hafif ateşte, bir miktar su ile pişirilir. Süzme yoğurda, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane yumurta koyulur. Hafif ateşte pişirilir. Pişen tarhanaların üzerine, pişmiş yoğurt ilave edilir. 2-3 dakika daha kaynatılır. Kıvamı sıcak su ile ayarlanır.Kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse tuz ilavesi yapılır. Isıtılan tereyağına; tarhun otu, karabiber, nane karıştırılır. Çorbanın üzerine dökülür. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.   * GAZİANTEP TARHANASININ YAPILIŞI : MALZEMELER ; 1 kg. dövme ( buğday ) 2 kg. süzme yoğurt, alabildiği kadar buğday unu   HAZIRLANIŞI ; 1 kg. dövme ( buğday ) iyice yıkanır, üzerine yeterince su konup, tencereye alınır ve orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynarken yüzeyine çıkan köpükler, kevgir ile toplanarak atılır. Dövmeler, şişip açılıncaya kadar pişirilir. Pişince, soğumaya bırakılır. 2 kg. süzme yoğurt, pişmiş ve soğumuş dövmenin üzerine ilave edilir. Yavaş yavaş buğday unu ilave edilerek, sertçe bir hamur elde edilinceye  kadar yoğrulur. Elde edilen karışım, küçük parçalar halinde, beyaz temiz bir bez üzerinde, kurumaya bırakılır. Tarhanalar kururken, ara sıra çevrilir. Kuruyan tarhanalar, cam kavanozlarda, uzun süre saklanabilir.  * BİLGİ :  Gaziantep Yöresel  Çorbalarından Bazıları : 1- Gaziantep Tarhana Çorbası 2- Yoğurtlu Un Çorbası 3- Lebeniye ( yoğurtlu ) Çorba 4- Gaziantep Maş Çorbası 5- Öz Çorbası 6- Ekşili Mercimek Çorbası 7- Dövmeli Alaca Çorbası 8- Süzme Mercimek Çorbası 9- Beyran Çorbası 10-Bulgurlu Çorba 11- Katma Çorba 12- Mercimekli Tarhana çorbası 13- Fıstıklı Çorba 14- Un ( Püşürük ) Çorbası 15- Keme Çorbası 16- Kavurmalı Antep Çorbası 16- Tennuri Çorbası 17- Ekmekten Ovmaç Çorbası 18- Aşir Çorbası 19- Şirinli Çorba 20- Tatlılı Malhıta Çorbası 21- Ekşili Malhıta Çorbası 22- Yoğurtlu Döğme Çorbası 23- Bulama Çorbası 24- Kelle Paça Çorbası 25- Börek Çorbası 26- Uyduruk Çorba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder