27 Ocak 2013 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SOMONLU HAMUR ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER : 1 tane küçük kuru soğan, 2 dilim somon balığı, 5+2 su bardağı su, 1 tane limon, 1-2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 tane defne yaprağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane karanfil, yeterli miktarda deniz tuzu  HAMURU İÇİN :  1 su bardağı + 1 çay bardağı buğday unu veya mısır unu, 1 tane yumurta, bir tutam tuz  ÜZERİ İÇİN ;  2-3 tane tere ve roka yaprağı   HAZIRLANIŞI :  Ayıklanmış somon balıkları, yıkanır ve yayvan bir çelik tencereye koyulur. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve balıklı tencereye, bütün olarak ilave edilir. Limon yıkanır. Kabuklu olarak, 4 eşit parçaya bölünür. 1 dilimi tencereye ilave edilir. Karabiber, defne yaprağı, karanfiller, bir tutam tuz koyulur. Üzerine, 2 su bardağı içme suyu boşaltılır ( su, balıkların üzerini örtmelidir ). Balıklı tencere, orta hararetli ateşte, diriliğini kaybetmeden, yumuşayıncaya kadar pişirilir ve ateşten alınır. Somon balıkları, tencereden alınarak, tabağa çıkarılır. Soğumaya bırakılır. Diğer tarafta; yoğurma kabına, un elenir. Tuz koyularak, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Buraya, yumurta kırılır ve karıştırılır. Yanlardaki unlar, yavaş yavaş ortaya doğru çekilerek ve azar azar su ilavesi ile sertçe bir hamur tutulur. Somon balıklarının pişirildiği su, ince tel süzgeçten geçirilerek, çorba tenceresinin içine alınır. Tencereye, 5 su bardağı ılık içme suyu ile zeytinyağı ve tuz  ilave edilerek, orta hararetli ateşte kaynatılır. Su kaynayınca, Parmaklar unlanır. Hazırlanan hamurdan, fındık büyüklüğünde, gelişigüzel parçalar koparılır. Kaynayan suya, ateş kısılarak, atılır. Hamurların hepsi atılınca, ateş orta hararete getirilir. Hamur parçaları, önce tencerenin dibine çökerler. Piştikçe, çorbanın yüzeyine çıkarlar. Hamurlar pişince, ateş kısılır ve  somon balığı lokmalık parçalara ayrılarak, çorbaya ilave edilir. Bir taşım kaynatılan çorba, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Az gelirse, tuz ilâvesi yapılır. Büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİNE ;   İyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış roka ve tere parçacıkları serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * Hazırlanan çorba, isteğe bağlı olarak, ayıklanıp yıkanmış, kurulanmış ve çeşitli güzel şekiller verilmiş, küçük kırmızı tuplar eşliğinde de sofraya götürülerek, servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder