24 Ocak 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN ÇORBA GARNİTÜRLERİ - SİMAV ' IN HAŞHAŞLI ÇÖREĞİ - ( 8 kişilik )

   *   MALZEMELER :  1 tane buğday ekmeği hamuru, 1 çay bardağı öğütülmüş haşhaş tohumları, 2 su bardağı sıcak içme suyu, 1 su bardağı eritilmiş tereyağı veya zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz  ÜZERİ İÇİN :  1 çay bardağı yoğurt, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı susam   HAZIRLANIŞI : Önce fırın, 200 C derecede ısıtılır. Hazır haşhaş tohumları, bir kap içine koyulur. Üzerine, sıcak içme suyu yavaş yavaş eklenerek, haşhaş tohumları sulandırılır. Üzerine, eritilmiş tereyağı veya zeytinyağı ile tuz ilave edilir. Hazır alınan veya evde hazırlanıp yoğrulan ekmek hamuru, el ile 4 cm. kalınlığında düzlenir. Üzerine, haşhaşlı karışım yayılır. Hamur, kıvrılarak, rulo haline getirilir. Bıçak ile kesilerek, parçalara ayrılır. Parçalar, haşhaşlı iç üste gelecek şekilde, yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine, birbirine bitişik olarak, sıkıca yerleştirilir. 30 dakika kadar bekletilir. Üzerine, çırpılmış yoğurt ile karıştırılmış zeytinyağı sürülür. Susam serpiştirilir. Önceden ısıtılmış fırında, kızarıncaya kadar pişirilir ve fırından çıkartılır. Biraz beklenir ve tepsiden alınan, haşhaşlı çörekler, servis tabağına yerleştirilerek, hazırlanan çorba eşliğinde, sofraya götürülür. Sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun.     * BİLGİ :  Simav ' ın  Haşhaşlı Çöreği, Kütahya ilinin, Simav ilçesinin, Karakoca köyünde pişirilmektedir. Ayrıca ; Kütahya, Afyon ve Uşak yörelerinin de ünlü bir çöreğidir. Yörede, önce haşhaş tohumları, bir kap içinde hafifçe kavrulur. El taşına sürtülerek, ezilir. Anadolu ' da binlerce yıldır yapılageldiği gibi...  '' El taşı '' yoksa, kavrulmuş haşhaş tohumları, evlerde kullanılan, kollu kıyma makinesinden geçirilerek, öğütülür. Öğütülen haşhaş tohumları, bir kap içinde, sıcak su ilavesi ile yöredeki değişle '' zıvıtılır '' , yani sulandırılır. Kesme işlemi, yörede '' ısıran '' denilen el aleti ile yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder