23 Ocak 2013 Çarşamba

SEVGİ ' NİN ÇORBA GARNİTÜRLERİ - AMASYA ÇÖREĞİ - ( 6-8 kişilik )

      '' AMASYA ÇÖREĞİ ''  Nohut mayası ile yapılan, poğaçayı andıran, cevizli ve yörede çok sevilen, lezzetli bir çörektir.   *    MALZEMELER :  1 çay bardağı nohut,  2 su bardağı sıcak su, 1 kase ceviz içi, aldığı kadar buğday unu, 1 çay bardağı ceviz yağı veya zeytinyağı    ÜZERİ İÇİN :  1 tane yumurta   HAZIRLANIŞI :  Önce, nohut mayası hazırlanır. Bunun için; akşamdan, kuru nohut tokmakla birkaç parça olacak şekilde  kırılır. Bir cam şişenin içine koyulur. Üstüne, şişenin boğazına kadar, sıcak su ilave edilir. Şişenin ağzı sıkıca kapatılır. Şişedeki nohutlar, 50 C derece sıcaklıkta köpürür. Sert, köpüklü bir maya olur. Sabah, fırın 200 C derecede ısıtılır. Yoğurma kabına un elenir. Ortasına, hazırlanan nohut mayası koyulup yoğrularak, kulak memesi yumuşaklığında, nohut mayalı bir hamur elde edilir. Mandalina büyüklüğünde, parçalara ayrılır ve oklava ile ince yufkalar açılır. Üzerine, dövülmüş ceviz içi ve ceviz yağı dökülür. ( ceviz yağı yerine zeytinyağı da dökülebilir ) Hamur yeniden yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılıp, elle yuvarlatılıp, hafifçe yassılaştırıldıktan  sonra yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine, hafifçe çırpılmış yumurta sürülür ve önceden ısıtılmış fırına verilir. Çörekler, fırında piştikten sonra çıkarılır, altı üstüne çevrilir ve tekrar fırına verilerek pişirilir. Pişip kızarınca, fırından çıkarılır. Servis tabağına dizilir. Hazırlanan çorba eşliğinde, sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun.      * Cevizli çöreğin, değişik bir çeşidi de şöyle hazırlanır. Yoğrulan hamurdan, parmak kalınlığında şeritler kesilir. Fırın tepsisine dizilirken, hafifçe burulur. Altlı üstlü olmak üzere, iki defada pişirilerek, fırından alınır. Servis tabağına dizilir ve hazırlanan çorba eşliğinde, sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder