8 Ocak 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - EKŞİ YEŞİL ELMALI, KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK YAPILIP KURUTULMUŞ YOĞURTLU BUĞDAY TARHANASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba )

MALZEMELER :  El büyüklüğünde, 2-3 mm. kalınlığında 3 parça kurutulmuş yoğurtlu buğday tarhanası, 6 su bardağı ılık içme suyu, 1,5 çorba kaşığı buğday unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 tane büyük boy ekşi yeşil elma, 1tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı   HAZIRLANIŞI :  Kurutulmuş yoğurtlu buğday tarhanası akşamdan, çukur cam bir kaba konur. Üzerine, 3 su bardağı ılık içme suyu boşaltılır ve üzeri kapak ile örtülerek, sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün, suyu ile birlikte, çelik çorba tenceresine boşaltılır. Üzerine, 3 su bardağı ılık su, un, zeytinyağı, karabiber ve yeterli miktarda tuz ilave edilip, karıştırılır. Çorba tenceresi, orta hararetli ateşe oturtulur. Çorba, kıvam almaya başlayıncaya kadar, tel çırpıcı ile sürekli  karıştırılarak ve tarhanaların ezilmesi sağlanarak, pişirilir. Kıvam alınca, ateş kısılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse, tuz ilavesi yapılır. Çorba, 5-10 dakika kadar kısık ateşte pişirildikten sonra ateşten alınır. Servis kâsesine boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ; Ekşi yeşil elmanın sapı koparılarak, yıkanıp kurulanır. 4 eşit parçaya bölünür. Çekirdek ve çekirdek yatakları kesilerek çıkarılır. Kabukları soyulmadan, küçük küpler halinde doğranır. Küçük bakır sos tavasında, tereyağı ile zeytinyağı kızdırılır. Küp doğranan ekşi yeşil elmalar tavaya koyulup, tahta kaşık ile karıştırılarak, altın sarısı renginde kızartılır ve kâğıt peçete serilmiş servis tabağına çıkartılır. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülür. Çorba, çorba kâselerine veya çorba tabaklarına servis yapılır. Sofradaki kişiler, istedikleri miktarda kızartılmış ekşi yeşil elmadan alarak, çorbalarına ilave ederler. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder