29 Mart 2013 Cuma

BALKABAKLI MİSKET ÇORBASI - RİZE MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 250 gr. balkabağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 6 su bardağı tavuk suyu, 1 tatlı kaşığı susam yağı, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen, yeterli miktarda karabiber ve tuz   KÖFTE İÇİN ;  300 gr. kıyma, 1 çay kaşığı zencefil, 1 çorba kaşığı mısır unu, 3 diş dövülmüş sarımsak, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  4 tane ince kıyılmış salata yaprağı    HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Çorba tenceresinde, tereyağı eritilir. Kıyılmış kuru soğanlar ilave edilerek, pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine, kabukları soyululup yıkandıktan sonra küp doğranmış balkabağı ilave edilir. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince doğranmış reyhan veya fesleğen ilave edilir. Üzerine, 5 su bardağı tavuk suyu boşaltılır ve kaynamaya bırakılır. Ayrı yerde, derin bir kâsede; kıyma, sarımsak, zencefil, mısır unu ve yeterli miktarda karabiber ve  tuz iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalar kopartılır. Avuç içinde yuvarlayarak, köfteler hazırlanır. Köfteler, teker teker kaynayan suyun içine atılır. Orta hararetli ateşte pişirilir. Suyu az gelirse, kalan 1 su bardağı tavuk suyu da ilave edilir. Susam yağı, sirke, limon suyu, yeterli miktarda karabiber ve tuz ilave edilerek,  bir iki taşım kaynatıldıktan sonra çorba tenceresi ateşten alınır. Hazırlanan çorba, uygun büyüklükteki servis kâsesine boşaltılır. ÜZERİNE ;  İyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince  kıyılmış kıvırcık yaprağı serpilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder