5 Mart 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA GARNİTÜRÜ - KÖZLENMİŞ KURU SOĞAN İLE ZEYTİNLİ & PEYNİRLİ EKMEK - ( 6 - 8 kişilik )

   *  MALZEMELER :  4 su bardağı un, 2 çorba kaşığı kuru maya, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 -3 çay kaşığı tuz, 1 tutam toz şeker, alabildiği kadar ılık içme suyu   İÇ MALZEMESİ ;  3 tane orta boy közlenmiş kuru soğan, 3 tane taze soğanın yeşil kısmı, 6-7 dal dereotu, 4-5 dal maydanoz, 1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir, 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı zeytinyağı   HAZIRLANIŞI : HAMURUN HAZIRLANMASI ;  Cam yoğurma kabına, un elenir. Tuz, toz şeker koyularak, karıştırılır ve ortası havuz şeklinde açılır. Kuru maya, cam kâseye koyulur. Üzerine, 1 su bardağı ılık su boşaltılır ve karıştırılarak, ezilir. Havuz şeklinde açılan yere, ezilmiş kuru maya koyulur. Yanlarındaki unlar, yavaş yavaş toplanarak ve yavaş yavaş ılık içme suyu ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Cam yoğurma kabının kapağı kapatılır ve sıcak bir odada, hamurun mayalanması için bekletilir. İÇ MALZEMESİNİN HAZIRLANMASI ;  Kuru soğanlar, közleme kabına koyulup, kısık ateşte kabukları ile birlikte közlenir. Közlendikten sonra kabukları soyulur. Bıçak ile kıyılarak, bir kap içine alınır. Taze soğanlar ayıklanır. Yıkandıktan sonra ince ince kıyılarak, közlenmiş soğan kabına koyulur. Dereotları ve maydanozlar iyice yıkanır ve ince ince kıyılarak, aynı kap içine koyulur. Ufalanmış beyaz peynir ile çekirdekleri çıkarılarak doğranmış siyah zeytinler de aynı kap içine ilave edilir. Toz kırmızı biber, karabiber, elma sirkesi, zeytinyağı ve tuz ilave edilip, tüm iç malzemeleri karıştırılır. Hamur mayalanıpta, iki katı kadar kabarınca, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile tekrar iyice yoğrulur. Hazırlanan iç malzemesi  ilave edilerek, iyice yoğrulur. Pişirileceği kaplar, zeytinyağı ile yağlanır. Hazırlanan hamur, üzerinden biraz boşluk bırakılarak, kaba yayılır. Üzerine; 1 çorba kaşığı zeytinyağı sürülerek, üzeri el ile düzleştirilir. Mutfak makası ile orta tarafından + şeklinde kesik atılır. 5-10 dakika kadar dinlendirilir. Önceden 200 C derecede ısıtılmış fırına koyularak, önce altı sonra üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Biraz soğuyunca, kalıbından çıkarılır. Servis tabağına yerleştirilir. Keskin bir bıçak ile muntazam şekilde dilimlenerek, hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, ılık veya soğuk servis yapılır.  Afiyet olsun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder