7 Mart 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - MARİNELİ KURU DOMATES EŞLİĞİNDE KURU DOMATES ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  Mevsiminde, ev usulü  kışlık hazırlık olarak kurutulmuş  2 su bardağı   kuru domates, 1 çorba kaşığı buğday unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı içme suyu ( 1 su bardağı, süt de olabilir ) 1 çay kaşığı kırmızı top karabiber, 4 tane ceviz içi, gerekirse yarım çay kaşığı tuz    ÜZERİ İÇİN ;  4 tane kurutulmuş ve tuzu çıkarıldıktan sonra haşlanmış, kuru domates dilimi, 1 tatlı kaşığı kırmızı top karabiber   EŞLİĞİNDE ; Tuzu çıkarıldıktan sonra marine edilmiş, 1 komposto kâsesi  kuru domates dilimleri   ÇORBANIN HAZIRLANIŞI ;  Mevsiminde, ev usulü tuzlanarak kurutulmuş domates dilimleri, akşamdan bol su ile yıkanır. Tuzunun çıkması için, bol su dolu kap içinde tutularak ve  2-3 defa suyu değiştirilerek, su içinde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, suyu dökülür. Kuru domates dilimleri, delikli süzgece boşaltılarak, bol su ile çeşme altında yıkanır. Tencereye koyulur. Üzerine; üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave edilir. Orta hararetli ateşte, kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır ve ateşten alınır. Şimşir kaşık ile karıştırılır. Tekrar delikli süzgece boşaltılarak, tuzlu suyu çıkarılmaya çalışılır. Üzerine, soğuk su dökülerek, rengini koruması sağlanır. Soğuk su ile karıştırılarak yıkandıktan sonra çorba tenceresine alınır. Üzerine, 4 su bardağı içme suyu ile top kırmızı biberler ilave edilerek, orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayıp,  domatesler yumuşayınca, çorba tenceresi ateşten alınır. Çorba, el blenderinden geçirilir. Tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Bu arada, küçük bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Un ilave edilerek, sürekli karıştırılarak, pembeleştirilir ve ateşten alınarak, kaynayan çorbaya ilave edilir. Karıştırılır ve çorba kıvam alıncaya kadar, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, yeterli miktarda tuz ilave edilerek, karıştırılır. Hazırlanan çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılarak, 1 komposto kâsesi marine edilmiş kuru domates dilimleri eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Çorba, çorba tabaklarına servis yapılır. Sofradaki kişiler, istedikleri miktarda marine edilmiş kuru domates dilimlerinden çorbalarına ilave ederek, çorbalarını içerler.  Afiyet olsun.     * MARİNELİ KURU DOMATES :  MALZEMELER : ( 4 kişilik )   8 tane mevsiminde, ev usulü kurutulmuş domates dilimleri, 1 çay bardağı sızma zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kuru dağ kekiği veya doğal kekik, 1 çay kaşığı kırmızı top karabiber, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi   HAZIRLANIŞI :  Domatesler, akşamdan suda bekletilir. Suyu birkaç kere değiştirilir. Bol su ile yıkanıp suyu süzüldükten sonra tencereye koyulur. Üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilavesiyle, kaynama noktasına kadar, orta hararetli ateşte ısıtılır ve ateşten alınır. Şimşir kaşık ile karıştırılır. Delikli süzgece boşaltılır. Üzerine, soğuk su boşaltılır ve bol soğuk su ile yıkanır. Küçük ve temiz cam kavanoza; işlemden geçirilen kurutulmuş domates dilimleri, kabukları soyulduktan sonra bütün halinde sarımsaklar, kuru dağ kekiği veya doğal kekik, kırmızı top karabiber koyulur. Üzerine, sızma zeytinyağı boşaltılır. Karıştırılır ve kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak, buzdolabına koyulur. Buzdolabında, birkaç hafta muhafaza edilebilir. Hazırlanan bu kuru domates marinesi, çorbalarda, kahvaltılarda, tencere yemeklerinde, salatalarda sos olarak kullanılabilir.  Afiyet olsun.    * Hazırlanan kuru domates çorbası, zeytinyağlı ceviz içi ezmesinin, kızarmış ekmekciklere sürülmesi ile hazırlanan çorba garnitürü ile de servis yapılabilir.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder