3 Mart 2013 Pazar

TOPAKLI YEŞİL MERCİMEKLİ HELLE ÇORBASI - TOKAT YÖRESİ - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  Yarım su bardağı yeşil mercimek, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, 6 su bardağı et suyu, yeterli miktarda taze çekilmiş karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Yeşil mercimek bol su ile yıkanır ve suyu süzdürülür. Tencereye koyulur ve üzerine, üzerini üç parmak geçecek kadar su boşaltılır. Orta hararetli ateşte, bir taşım kaynatılır. Yüzeyinde biriken köpükleri kevgir ile toplanarak alınıp, atılır. Ateş kısılır ve mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır ve suyu süzülür. Tereyağının yarısı, bir tencereye koyularak, orta hararetli ateşte eritilir. İçine, unun dörtte üçü ilave edilir ve karıştırılarak, kavrulur. Et suyu ile haşlanmış yeşil mercimek ilave edilir. Tuzu da ilave edilerek, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kalan tereyağı bir tavada eritilir. İçine, kalan un ilave edilerek, hafifçe kahverengi renk alıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur ve ateşten alınır. Eller ıslatılıp, kavrulan unun üzerine silkelenerek, su serpiştirilir. Karıştırılarak, hamurlar topaklaştırılır. Kaynayan çorba, ateşten alınır. Karabiber serpilir. Hamur topakları ilave edilip, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder