26 Mart 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIYMALI KURU BÖRÜLCE ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 200 gr. yağsız dana kıyması, 1 çorba kaşığı salça, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı,  3 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı et suyu, 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce, 1 tane çerliston biber, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 çorba kaşığı bulgur,  yeterli miktarda karabiber, kırmızı toz biber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz veya dereotu, 1 tane limonun taze sıkılmış suyu    HAZIRLANIŞI : Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tabağa alınır. Çerliston biberin sapı ve tohumları çıkartılır. Küçük küçük kıyılır ve tabak içine alınır. Çorba tenceresine, zeytinyağı ve tereyağı koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtularak, yağlar ısıtılır. Isınınca, çentilmiş kuru soğanlar ve sarımsaklar, karabiber, kırmızı toz biber ve tuz ilave edilerek, şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, hafifçe kavrulur. Yıkanmış pirinç ile bulgur ilave edilirve 2-3 dakika karıştırılarak, kavrulur. Kavrulunca, kıyma ilave edilir. 5 dakika kadar karıştırılarak, kavrulur. Çerliston biber elenip, 1-2 çevrilir. Salça ilave edilir ve karıştırılarak, 2-3 dakika daha kavrulur. Haşlanmış börülceler koyulur. 1-2 çevrildikten sonra et suyu ve içme suyu ilave edilir. Karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Çorba, yaklaşık 15-20 dakika kaynatılır. Pişip, kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Uygun büyüklükte, çorbalığa boşaltılır.  ÜZERİNE ;  İyice yıkandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz veya dereotu ile süslenerek, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder