17 Mart 2013 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA GARNİTÜRÜ - EV USULÜ KURUTULUP, MARİNE EDİLMİŞ DOMATESLİ MUFFİN - ( 20 tane )

   *   4 su bardağı buğday unu, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı zeytinyağı, yarım çay bardağı kaymaklı yoğurt, yarım limon kabuğu rendesi, 2-3 damla limon suyu, 1 çay bardağı küp doğranmış kaşar peyniri, 1 çay bardağı ev usulü kışlık hazırlık olarak kurutulmuş ve tuzundan arındırıldıktan sonra haşlanıp marine edilmiş domates dilimleri, 1 çorba kaşığı kuru kekik, 1 çay kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI : Yoğurma kabına, un elenir. Kabartma tozu ve tuz ilave edilerek, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu çukura, zeytinyağı, kaymaklı yoğurt, limon kabuğu rendesi, limon suyu, kaşar peyniri, ev usulü, kışlık hazırlık olarak kurutulmuş ve tuzundan arındırıldıktan sonra haşlanıp marine edilmiş, domates dilimleri ve kuru kekik koyulur. Malzemeler el ile karıştırıldıktan sonra kenarlarındaki unlar yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Üzerine, nemli bir bez örtülür ve 15-20 dakika dinlendirilir. Hazırlanan hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, avuç içinde yuvarlanıp, küçük toplar oluşturulur. Muffin makinasının muffin çukurları, zeytinyağı ile hafifçe yağlanır. Hazırlanan küçük hamur topları, muffin çukurlarına yerleştirilir. Fişi takılır. 30 dakika pişirilir.  Afiyet olsun.      * EV USULÜ, KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK  KURUTULMUŞ, DOMATES DİLİMLERİNİN MARİNE EDİLİŞİ :  MALZEMELER :  10 tane ev usulü kurutulmuş domates dilimleri, 1 çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı top karabiber, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı kuru veya taze kekik, 1 tane defne yaprağı   HAZIRLANIŞI :  Ev usulü, kışlık hazırlık olarak  kurutulmuş domates dilimleri akşamdan, bol su ile yıkanır. Geniş ve çukur cam bir kaba koyulur. Üzerine, oda sıcaklığında, bol su boşaltılır ve ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün suyu süzdürülür. Tuzunun iyice gitmesi için, tekrar bol su ile yıkanarak, tencereye koyulur. Üzerine; üzerini 2 parmak geçecek kadar oda sıcaklığında su boşaltılır, orta hararetli ateşte hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Tel süzgece boşaltılarak, soğuk sudan geçirilir. Suyunun iyice süzülmesi için tel süzgeçte, yarım saat kadar bekletilir. Suyu iyice süzülünce, steril cam  kavanoza koyulur. Üzerine, kırmızı top biber, kabuğu soyulduktan sonra ikiye kesilmiş sarımsak dilimleri, nar ekşisi, kuru veya taze kekik, defne yaprağı koyulup, şimşir kaşık ile karıştırılır. Üzerine, sızma zeytinyağı boşaltılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. Buzdolabına koyulur. Buzdolabında 2-3 hafta bekletilebilir. Ayrıca; bu marine, kahvaltılık olarak da tüketilebilir. Salata ve yemekleri hazırlarken de kullanılabilir.  Afiyet olsun.   * DOMATESLERİN MEVSİMİNDE, KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK KURUTULUŞU :  Mevsiminde alınan domatesler, iyice yıkanır. Sap ve sap yatakları kesilerek, çıkarılır. Boylamasına, 4 eşit parçaya bölünür. Geniş ve çukur bir cam kabın üzerine, delikli ( kevgir ) oturtulur. 4 eşit parçaya bölünen domates dilimleri, delikliye ( kevgire ) koyulur. Kevgir dolunca, domates dilimlerinin üzerine, bolca kalın turşuluk tuz serpilir ve el ile sıkmadan karıştırılır ( alt üst edilir ). Bu şekilde, ara sıra karıştırılarak, en az 2-3 saat bekletilir. Tuz, domateslere işler, domateslerin suyu delikliden, altındaki cam kaba akar. Daha sonra domates dilimleri yağlı kâğıt serilmiş, cam veya fırın tepsilerine birbirlerine değmeyecek şekilde dizilirler. Sıcak yaz mevsiminde, balkonda kurutulurlar. Kurutulurken, ara sıra çevrilirler. Birkaç gün sonra büzülüp iyice kururlar. Kuruyunca, tepsilerden alınırlar. Steril cam kavanozlara veya teneke kutulara yerleştirilirler. Soğuk veya serin bir yerde tutularak, kış boyunca kullanılırlar.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder