3 Mart 2013 Pazar

TOP TARHANA ÇORBASI - ISPARTA YÖRESİ - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 1 sap dereotu, 500 gr. çekilmiş buğday, 2 kg. süzme yoğurt, 1 tutam taze nane, 3-4 tane kuru biber, 300 gr. karnabahar, 300 gr. beyaz lahana, 2 çorba kaşığı tereyağı, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanlar ve dereotu suda kaynatılarak, renklerinin çıkması sağlanır. Tencereye, bol su ile yıkanmış ve suyu süzdürülmüş çekilmiş buğday koyulur.Üzerine, kuru soğanın ve dereotunun kaynatıldığı su, yavaş yavaş dökülerek, orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynadıktan sonra ateşten alınarak, soğumaya bırakılır. Soğuyan buğdayın üzerine, yoğurt, nane ve tuz ilave edilerek, yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlanır ve kurutulur. Top tarhana çorbası pişirileceği zaman, bir gece önceden, top tarhanalar suda bekletilir. Ertesi gün, suyu ile birlikte kaynatılır. Diğer bir kapta da karnabahar kaynatılır. Kuru biber, suda bekletilir ve karnabahar ile birlikte, kaynayan top tarhanalara ilave edilir. Beyaz lahana yaprakları, iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır ve çorbanın ateşten alınmasına yakın, çorbaya ilave edilir. Bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Sos tavasında, tereyağı köpürtülür ve çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Hazırlanan çorba, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder