26 Mart 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - HİNDİ KÖFTELİ BUĞDAY TARHANASI ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  5-6 parça kurutulmuş buğday tarhanası ( Buğday, süzme yoğurt, un ), 1 su bardağı hindi suyu, 3 su bardağı içme suyu, yeterli miktarda her renkten taze çekilmiş karabiber ve tuz   KÖFTELER İÇİN ;  200 gr. hindi eti, 1 dilim bayat ekmek, 1 tane arpacık soğanı, 1-2 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   KÖFTELERİ UNLAMAK İÇİN ; 2 çorba kaşığı buğday unu KÖFTELERİ KIZARTMAK İÇİN ;  1 su bardağı zeytinyağı   HAZIRLANIŞI :  Kurutulmuş buğday tarhanası, akşamdan çukur cam kaba koyulur. Üzerine, 3 su bardağı içme suyu boşaltılır ve ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün; önce, çorbanın köfteleri hazırlanır. Hindi eti, mutfak robotunda çekilerek, hindi kıyması haline getirilir. Bayat ekmek suda bekletilip, suyu sıkılır ve kıymaya eklenir. Arpacık soğanının kabukları soyulur, yıkanır ve 4 eşit parçaya kesilerek, robota konur. Karabiber ve tuz ilave edilerek, mutfak robotu çalıştırılır ve hazırlanan köftelik karışım, çukur bir kaseye çıkartılır. Fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak, avuç içinde, unlanmış el ile top şekli verilir. Bir tepsiye 2 kaşık buğday unu koyulur. Hazırlanan top köfteler, unlu tepsiye dizilir. Tepsi sallanarak, köftelerin una bulanması sağlanır. Köfte yapımı tamamlanınca, küçük ve derin bir tavada, zeytinyağı kızdırılır. İçine, hazırlanan top köfteler atılarak, kızartılır ve kızaranlar, tabağa çıkartılır. ,Diğer tarafta, akşamdan suda bekletilen buğday tarhanası parçaları suyu ile birlikte çorba tenceresine koyulur. Kısık ateşte kaynayıncaya kadar, şimşir kaşık ile ezilip, karıştırılarak pişirilir. Pişerken; hindi suyu, karabiber ve tuz ilave edilir. Kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa tuz ilavesi yapılıp, karıştırılır. Hazırlanan çorba, uygun büyüklükte, porselen veya cam kaba boşaltılır. Kızartılan hindi köfteleri; istenirse, çorbanın içine ilave edilir. İstenirse de, çorbanın içine atılmayıp, hazırlanan çorba ile birlikte tabak içinde sofraya götürülür. Sofradaki kişiler, yeterli miktarda hindi köftesini alarak, çorba tabaklarına koyarlar. Üzerine, hazırlanan sıcak buğday tarhanası çorbası ilave edilir.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder