8 Ekim 2012 Pazartesi

KÖFTELİ KÖY ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  5 tane taze soğan, 2 tane domates, 4 tane yeşil köy biberi, 5 su bardağı et suyu, 4 su bardağı su, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı ev tarhanası, 1 tatlı kaşığı salça, 2 çorba kaşığı tereyağı, yeterli miktarda tuz  KÖFTESİ İÇİN ;  200 gr. yağsız dana kıyması, 1 tane küçük kuru soğan, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber   ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı sumak   HAZIRLANIŞI : Ev tarhanası, 3 su bardağı su ile ıslatılıp bekletilir. KÖFTELER İÇİN; Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır, kurulandıktan sonra rendelenir. Kıyma, suda bekletilip yumuşatıldıktan sonra suyu iyice sıkılmış bayat ekmek içi, karabiber ve tuz iyice yoğrulur ve fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Unlu tepside yuvarlanarak, una bulanması sağlanır. Çorba tenceresinde, tereyağı eritilir. Ayıklandıktan sonra iyice yıkanıp, incecik doğranmış taze soğanların beyaz kısımları, tencereye ilave edilerek, 2 dakika çevrilir. Köy biberleri iyice yıkanıp kurulandıktan sonra sap ve tohumları çıkartılarak, küçük küçük doğranır ve çorba tenceresine ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra salça ilave edilir. Biraz daha kavrulur. Domatesler yıkanır. Bıçağın sırtı ile kabukları esnetilerek, kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranarak, çorbaya ilave edilir. Islatılan ev tarhanası, suyu ile birlikte konur. Et suyu, taze soğanın ince kıyılmış yeşil kısımları ilave edilir. Karıştırılarak, tencerenin kapağı kapatılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve hazırlanan köfteler ilave edilir. Tahta kaşık ile köfteler ezilmeden, hafifçe karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, köfteler pişinceye kadar ( yaklaşık 15-20 dakika ) pişirilir. Pişince, çorba tenceresi ateşten alınır. Üzerine ; sumak serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder