10 Ekim 2012 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SOSLU, TERBİYELİ, EZME KURU BAMYA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Soslu, Ezme Çorba - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 2 çorba kaşığı sirke, 1 tane kavata ( yeşil domates ), 1 su bardağı kurutulmuş bamya , yeterli miktarda tuz    TERBİYESİ İÇİN ;  1 tane yumurta sarısı, yarım limon suyu, 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı yoğurt, 6 su bardağı içme suyu   SOSU İÇİN ;  3 çorba kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı kuskus    HAZIRLANIŞI : Kuru bamyalar, iyice yıkanır ve suyu süzülür. Tencereye bol miktarda su boşaltılır. Kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, Yıkanmış kuru bamyalar, 2 çay kaşığı kadar tuz, sirke ve limon suyu ilave edilir. Tencerenin kapağı yarı kapalı olarak, yaklaşık 20-25 dakika  kaynatılır. Bamyalar yumuşayınca, tencere ateşten alınır. Bamyalar, kevgire boşaltılır ve üzerinde soğuk su gezdirilip, suyunun süzülmesi için bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Kavata ( yeşil domates ) yıkanıp kurulandıktan sonra kabuğu ile birlikte, küçük küçük doğranır. Tencerede, tereyağı ile zeytinyağı ısıtılır. Doğranmış soğanlar ve kavatalar ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. 1 su bardağı sıcak içme suyu ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Kavatalar yumuşayınca, tencere ateşten alınır ve el blenderinden geçirilerek, ezilir. 6 su bardağı içme suyu, tencereye boşaltılır ve tencere orta hararetli ateşe oturtularak, su kaynatılır. Su kaynayınca ateş kısılır.  TERBİYESİ İÇİN ;  Yumurta sarısı, yoğurt, un ve limon suyu iyice çırpılarak, pürüzsüz hale getirilir. Yavaş yavaş kaynayan suya ilave edilirken, bir yandan da tahta kaşık ile sürekli karıştırılır. Bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Domates ve biber salçaları, 1 su bardağı kadar su ile karıştırılarak, ezilir ve blenderden geçirilmiş bamyalara ilave edilip, bir taşım kaynatılır. Çorbanın hazırlanan terbiyesi ilave edilir ve kısık ateşte, 25-30 dakika kadar kaynatılarak, ateşten alınır. Hazırlanan çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılır. SOSU İÇİN ;   3 çorba kaşığı yoğurt, iyice çırpılır. İçine, 1 tatlı kaşığı sumak ilave edilerek, karıştırılır ve çukur bir kap içine koyulur. 1 çorba kaşığı tereyağında, 1 su bardağı kuskus, sürekli karıştırılarak kavrulur ve çukur bir kap içine alınır. Porselen çorbalığa boşaltılan çorba, sumaklı yoğurt ve kavrulmuş kuskus eşliğinde sofraya götürülür. Çorba tabaklarına sıcak olarak servis yapılan çorbanın üzerine, sofradaki kişiler 1 tatlı kaşığı kadar sumaklı yoğurttan ve 1 tatlı kaşığı kadar, kavrulmuş kuskustan ilave ederek, çorbalarını içerler. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder