12 Ekim 2012 Cuma

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - YILDIZ ANASONLU, ROKALI, HAVYARLI SARPA BALIĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -

MALZEMELER : 1 tane kuru soğan,  2 tane büyük boy sarpa balığı, 1 demet roka, 1 çorba kaşığı kepekli yulaf, 1 çorba kaşığı buğday unu ( mısır unu da olabilir ), 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 veya 2 tane yıldız anason, 1 tane limon, yarım çay kaşığının yarısı kadar taze çekilmiş her renkten karabiber, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı kırmızı toz biber  ÜZERİ İÇİN ; 2 çorba kaşığı, ince doğranmış roka yaprağı   HAZIRLANIŞI :  Sarpa balıklarının pulları, bıçak ile ters yöne doğru kazınarak çıkarılır.  Solungaçları da kesilip çıkartılır. Karnı yarılarak içinden, iç organları ve havyarları çıkarılır. Balığın dışı ve içi iyice yıkanır. İçinden çıkarılan havyarlar da iyice yıkanır ve balıklarla birlikte, sularının süzülmesi için süzgeçte bekletilirler. Yayvan bir tencereye, sarpa balıkları, defne yaprağı, karabiber, kırmızı biber, kekik, birkaç damla limon suyu, bir tutam tuz koyulup, üzerlerini örtecek kadar içme suyu ilave edilir. Orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Balıklar pişip yumuşayınca, tencere ateşten alınır. Balıklar tabağa çıkartılıp, soğumaya bırakılır. Ilınınca, baş, kuyruk ve kılçıkları ayıklanır. Balık etleri lokmalık parçalara ayrılarak, tabakta biriktirilir. Balıkların haşlandığı balık suyu, ince tel süzgeçten geçirilerek, suyu süzülür. Tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Kabukları soyulup, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılan kuru soğan ile yıldız anason ilave edilerek, orta hararetli ateşte tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, soğanlar hafifçe pembeleştirilir. Kepekli yulaf ve un ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Unun rengi hafifçe dönüp de un kokusu çıkmaya başlayınca, süzülen balık suyu 6 su bardağı suya tamamlanarak, tencereye boşaltılır ve karıştırılıp, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Diğer tarafta, yıkanan havyarlar lokmalık doğranır. Lokmalık hazırlanan balık etleri ile birlikte, çorbaya ilave edilir. Haşlanmış kuru fasulyeler eklenir. Roka yaprakları, iyice yıkanır, kurulandıktan sonra ince ince doğranarak, çorbaya ilave edilir. Tahta kaşık ile hafifçe karıştırılan çorba, bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. İçinden, defne yaprağı çıkartılır. Büyük çorba kasesine boşaltılan çorba, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     * Lokmalık balık etleri ve sarpa balığının içinden çıkan havyarlar, mısır ununa bulanıp zeytinyağında veya mısır yağında kızartıldıktan sonra hazırlanan çorbanın üzerine, servis yapılacağı zaman ilave edilerek de çorba servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder