9 Ekim 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TOZ TARHANALI, KURU FASULYELİ, YULAF KEPEĞİ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane arpacık soğanı, 2 çorba kaşığı toz tarhana, 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye, 2 çorba kaşığı yulaf kepeği, 1 çay bardağı süt, yarım domates rendesi, 1 tane yeşil köy biberi, 5 su bardağı içme suyuyla haşlanmış makarnanın suyu, 1 çay bardağı içme suyu ile haşlanmış maydanozun suyu, 2 çorba kaşığı fındık yağı, 1 çay kaşığı tereyağı, 3 dal maydanoz, 2 dal dereotu, bir tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 çay bardağı nar tanesi, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu   HAZIRLANIŞI :  Toz tarhana, 1su bardağı içme suyu ile ıslatılıp karıştırılarak, bekletilir. Arpacık soğanı, küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde, fındıkyağı ile tereyağı ısıtılır. Doğranmış arpacık soğanları ilave edilerek, 3 dakika kadar kavrulur. Yulaf kepeği, karabiber ve 1 çay kaşığının yarısı kadar tuz da ilave edilerek, orta hararetli ateşte, yulaf kepeğinin kokusu çıkıp, rengi dönmeye başlayıncaya kadar, tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, kavrulur. Süt ilave edilir ve  2-3 dakika daha karıştırmaya devam edilir. Su ile ıslatılarak bekletilen toz tarhana, ilave edilir. Tahta kaşık ile 2 dakika kadar karıştırıldıktan sonra makarna suyu ile maydanoz suyu ilave edilerek karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve çorba kaynamaya bırakılır. Rendelenmiş domates ile sap ve tohumları ayıklandıktan sonra yıkanıp kurulanmış ve ince ince doğranmış, yeşil köy biberleri çorbaya ilave edilir. Çorba, kıvam alıncaya kadar pişirilir. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ilavesiyle, bir taşım daha kaynatılan çorba ateşten alınır. Büyük porselen çorba kasesine boşaltılır. Üzerine; ince kıyılmış dereotu ve nar taneleri serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     * Bu çorba, '' diyet çorbası ''  olarak da tüketilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder