16 Ekim 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - MEKİK KÖFTELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı buğday unu, 6 su bardağı içme suyu, 1 tane defne yaprağı, yarım çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, yeterli miktarda tuz   KÖFTESİ İÇİN ;  200 gr. yağsız dana kıyması, 1 çay bardağı ince bulgur, 1 dilim bayat ekmek, 1 tane yumurta, yarım çay kaşığından az karabiber, 1 tane küçük kuru soğan, 3-4 dal maydanoz, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz, bir tutam yeni kurutulmuş kekik    HAZIRLANIŞI :  Önce köfteler hazırlanır. Bunun için; çukur cam bir kap içerisine, suda bekletilip suyu sıkıldıktan sonra ufalanan bayat ekmek, yumurta, kıyma, rendelenmiş kuru soğan, ince bulgur, yıkandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve yeterli miktarda tuz koyularak, iyice yoğrulur. Minik mekik köfteler hazırlanır. Diğer tarafta, kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küp küp doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. İçine, küp doğranmış soğanlar, ince kıyılmış sarımsaklar, buğday unu, defne yaprağı, karabiber ve tuz koyularak, soğanlar pembeleşinceye kadar sürekli karıştırılarak, kavrulur. Salçalar ilave edilip, biraz daha kavurmaya devam edilir. İçme suyu koyularak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve hazırlanan minik mekik köfteler ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Köfteler pişip de suyun yüzeyine çıkmaya başlayınca, bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Çorba, büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. Üzeri, ince kıyılmış maydanoz ve yeni kurutulmuş kekik ile süslenerek, sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder