6 Ocak 2015 Salı

BEYRAN ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 baş sarımsak, 1 kg. tencereye sığacak büyüklükte doğranmış, kol ve but kısmından kemikli koyun eti, 1,5 su bardağı pirinç, 1-2 tane limon, yeterli miktarda kırmızı pul biber, karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Et, çorba tenceresine  koyulur. Üzerine; etlerin üzerini 4 parmak geçecek kadar su boşaltılır. Orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, çıkartılır. Tuz serpilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerekirse, sıcak su ilavesi yapılır. Etlerin lif lif olup, kemiğinden ayrılıncaya kadar pişirilmesi, beyranın en büyük özelliğidir. Lif lif olup pişen etin suyunun bir kısmı ile pirinç, pilav gibi pişirilir. Etler didiklenerek, kalan et suyunun içine atılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve bir tutam tuz ile tahta havanda dövülerek, ezilir. Ezilen sarımsaklar, çorba tenceresine ilave edilir. Karabiber serpilir. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Pişirilen pirinç pilavı ve etli et suyu sofraya götürülür. Çorba tabaklarına, pişirilen pirinç pilavı paylaştırılır. Pirinç pilavının üzerine, etli et suyundan 2 çorba kepçesi kadar koyulur. Limon ve kırmızı pul biber ile birlikte sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * BİLGİ ;  Beyran, Gaziantep ' te sabah kahvaltıları için lokantalarda hazırlanan özel bir çorbadır. Beyranın en büyük özelliği, kemikli koyun etinin yaklaşık 13-14 saat boyunca kaynatılarak, etlerin kemiklerden ayrılıp, lif lif olmasını sağlamaktır. Gaziantep beyran lokantalarında, beyran çorbasını bir tencerede bulmak mümkün değildir. Büyük bir kazanda  lif lif olmuş etleriyle et suyunu, başka bir büyük kazanda da, et suyunda kıvamında pişmiş piriç pilavını bulabiliriz. Beyran Çorbası servisi yapılırken, pişen etin yağı alınarak, tabakların tabanına sürülür ve tabaklar servisten önce, özel ocakların üzerinde, 1-2 taşım kaynatılarak, çok sıcak olarak masalara gelir. Tabaklara, önce pilav koyulur. Sonra pilavın üzerine 1-2 çorba kepçesi kadar, etli et suyu koyulur. Eşliğinde, limon ve kırmızı pul biber sunulur. Sabah çok erken saatlerde başlayan, Beyran Çorbası servisi, sabah 11.00 ' dan sonra çorba kazanlarının boşalması ile biter.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder