5 Ocak 2015 Pazartesi

MAŞ FASULYESİ ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 3-4 küçük baş kuru soğan, 1,5 su bardağı maş fasulyesi, yarım su bardağı pirinç, 1 çorba kaşığı karışık domates ve biber salçası, 6 su bardağı su, 1 tane limon, yeterli miktarda karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı ya da 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tarhun, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber   HAZIRLANIŞI :  Maş fasulyesi ayıklanarak, bol su ile yıkanıp suyu süzdürülür. Çorba tenceresine koyulur. Üzerine, 6,7 su bardağı su boşaltılır. Orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Maş fasulyesi kaynarken, kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra halka halka doğranır. Kaynama esnasında, maş fasulyelerinin kabukları, suyun yüzeyine çıkar. Bu kabuklar, kevgir yardımı ile toplanıp alınarak, atılır. Yarı pişmiş maş fasulyelerinin üzerine, halka doğranmış kuru soğanlar ilave edilir. Domates ve biber salçaları, yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler ile yeterli miktarda tuz koyulur. Tahta kaşık ile karıştırılan malzemeler, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, çorba tenceresi ateşten alınır. ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasında sadeyağ veya tereyağı ya da zeytinyağı kızdırılır. kırmızı pul biber ilave edilip, tava ateşten hemen alınır. Tavaya harhun koyulur ve hemen pişen çorbanın üzerine dökülür. Karabiber serpilir. Dilimlenmiş limon eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.         * BİLGİ ;  Maş fasulyesi, Güneydoğu Anadolu Mutfağında çok kullanılan bir baklagildir. Tadı, mercimek ile fasulye arasında bir tatdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder