5 Ocak 2015 Pazartesi

GAZİANTEP EV TARHANASI ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  8 topak kuru tarhana, 6 su bardağı su, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı  sadeyağ veya tereyağ, 1 çorba kaşığı kuru nane   HAZIRLANIŞI : Kuru tarhana parçaları, akşamdan çorba tenceresine koyulur. Üzerine, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su boşaltılır ve ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, şişen ve yumuşayan kuru tarhana parçaları, ıslatıldığı su içinde, el ile iyice parçalanarak, ezilir. Üzerine, su ve tuz ilave edilir. Orta hararetli ateşte, tel  çırpıcı ile sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca, ateş biraz kısılır. Kısık ateşte, karıştırılarak pişirmeye devam edilir. Pişince, çorba beyaz bir görüntü alır ve yumuşayıp, birbirinden ayrılan buğday ile kıvamlaşır. Çorba pişip, kıvam alınca, ateşten alınır. Sos tavasında sadeyağ veya tereyağ kızdırılır. Kuru nane ilave edilerek, karıştırılır ve ateşten alınarak, çorbanın üzerine dökülür. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.       * BİLGİ ; Çok eskiden bu çorba, koyu kıvamlı olan Antep pekmezi ile birlikte tüketilirdi. Gaziantep ' te ev tarhanasının yanında, taze soğan, sarımsak, turp, tere veya roka yenilmektedir. Üzerine, biber salçası sürülmüş, ekmek dilimleri ile de tüketilmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder