4 Ocak 2015 Pazar

SOĞANLI KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI ( SOVANLI MALHITA ŞORBASI ) - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  3-4 tane kuru soğan, 2 su bardağı kırmızı mercimek ( malhıta ), yarım su bardağı pirinç, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, yeterli miktarda tarhun, kırmızı pul biber, karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimek ile pirinç bol su ile yıkanır, suyu süzdürülür ve çorba tenceresine koyulur. Üzerine, oda sıcaklığında 7 su bardağı içme suyu ilave edilir ve orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Pişerken, tencerenin üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, çıkartılır. Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra halka halka doğranarak, çorba tenceresine ilave edilir. Tuz koyulur. Çorba tenceresindeki malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Sos tavasında sadeyağ veya tereyağı kızdırılır. Kızınca, içine kırmızı pul biber atılır ve hemen ateşten alınır. Çorba kepçesine tarhun koyulur ve kepçe, çorba tenceresindeki çorbanın üzerinde tutulur. Üzerine; yağda kızdırılan kırmızı pul biber dökülür ve hemen çorbaya karıştırılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Karabiber serpilir. Pişen çorba sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder