15 Ocak 2015 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SARIMSAKLI YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

   MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 5 tane büyük diş sarımsak, 2,5 su bardağı yeşil mercimek, 1 tane büyük boy domates, 1 tane büyük boy çerliston biber, 1 tane kapya biber ( salçalık kırmızı biber ), küçük bir parça acı sivri biber, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı içme suyu, 1 tane defne yaprağı, 1-2 tutam kimyon, yeterli miktarda toz karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN;  Birkaç dal maydanoz  HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Kuru soğan yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Sarımsak dişlerinden bir tanesi de küçük küçük doğranarak, kuru soğana eklenir. Domates yıkanır, kurulandıktan sonra  kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkarılır ve minik minik doğranarak, kap içine alınır. Yıkanıp kurulanan çerliston biber ile acı sivri biberin sap ve tohumları çıkarılarak, doğranır. Birlikte kap içine alınırlar. Kapya biber yıkanıp kurulandıktan sonra sap ve tohumları çıkarılır. Blenderden geçirilir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte, kızdırılır. Doğranmış sarımsaklı kuru soğan kızdırılmış yağa koyulur ve hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Doğranmış biberler ile yıkanmış defne yaprağı ilave edilerek, birlikte kavurmaya devam edilir. Kapya biberler eklenir ve karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Doğranmış domatesler koyulur ve domatesler, suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. Yıkandıktan sonra suyu süzdürülmüş yeşil mercimekler ilave edilir. Bir dakika kadar birlikte tahta kaşık ile karıştırılarak, kavrulduktan sonra çorbanın suyu boşaltılır. Toz karabiber ile tuzu koyulup karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, pişmeye bırakılır. Mercimekler yarı yarıya pişince, kabukları soyulmuş sarımsak dişleri, bütün olarak çorbaya ilave edilir. Ateş biraz kısılır ve mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Mercimekler yumuşayınca, çorba ateşten alınır ve tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan çorba, çorba kâselerine pay edilir. ÜZERİ ; Yıkanıp kurulanmış maydanoz dalları ile süslenir. İsteğe bağlı olarak; maydanoz, ince ince kıyılarak  da çorbanın üzerine serpilebilir.  Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                              
- Sarımsaklı yeşil mercimek çorbası -
- Sarımsaklı yeşil mercimek çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder