15 Ocak 2015 Perşembe

ÇORBA YANI EKMEK - SÜMER USULÜ YAĞDA KIZARMIŞ EKMEK -


Çorba yanı ekmek - Sümer usulü yağda kızarmış ekmek -
 MALZEMELER :  1 tane bayat ekmek veya pide, 4 tane yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı sıvı yağ   HAZIRLANIŞI :  Sıvı yağ tavada kızdırılır. Yağ kızarken, bayat ekmek dilimlenir veya pide parçalara bölünür. Yumurtalar, bir kaba kırılır ve süt ilave edilerek, çırpılır. Bir dilim bayat ekmek, yumurtalı süte bulanıp, tavada kızdırılan yağa koyulur. Bir tarafı, altın sarısı renginde kızarınca, diğer tarafı çevrilir. İki tarafı da kızaran ekmek dilimi, yağı süzdürülerek, tavadan çıkarılır ve bir kap içine koyulur. Üzerine, yeterince toz şeker serpilir. Bu işlem, bütün dilimlere uygulanır.   Afiyet olsun.     * BİLGİ ;  ( İ.Ö. 4000-2200 ) Sümerler  zamanımızdan 4000 ile 6000 yıl önce Aşağı Mezopotamya ' da yaşadılar. Sümerlerin yaşadığı bölgenin en eski yemeklerinden biri de yağda kızartılmış pidedir. Gılgamış Destanı ' nda da, bu yemekten bahsedilmektedir. Gılgamış Sarayında yaşayan Endiku ' nun en beğendiği yemek, yukarıda tarifi verilen, susam yağında kızartılmış pidedir. * Sümer Usulü Yağda Kızarmış Ekmek bugün de, özellikle; Doğu ve Güneydoğu Anadolu' da, değişik adlar verilerek, sıkça yapılan bir yemektir.      * KAYNAKÇA ; Tarihin süzgecinde mutfak kültürümüz  - Deniz Gürsoy -                                                                                                  
Çorba yanı ekmek - Sümer usulü yağda kızarmış ekmek -
Çorba yanı ekmek - Sümer usulü yağda kızarmış ekmek -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder