4 Ocak 2015 Pazar

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 baş kuru soğan, 2 su bardağı kırmızı mercimek ( malhıta ), 4 su bardağı et suyu, 4 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 tane limon, 1 çorba kaşığı un, yeterli miktarda karabiber ve tuz  HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra kıyılarak, çorba tenceresine koyulur. Et suyu, içme suyu ve tuz ilave edilerek, orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Et suyu yoksa, 8 su bardağı içme suyu da kullanılabilir. Çorba tenceresindeki malzemeler iyice pişip yumuşayınca, altında çorba tenceresi bulunan kevgire dökülür. Tahta kaşık ile ezilerek, kevgirden geçirilir. Bu işlem için, el blenderi de kullanılabilir. Sos tavasında sadeyağ veya tereyağı kızdırılır. Un ilave edilir ve karıştırılarak, kavrulur. Kavrulunca, kevgirden geçirilerek veya blenderden geçirilerek, ezilmiş mercimeğin üzerine dökülür ve tahta kaşık ile 1-2 dakika karıştırılarak, yedirilir. Çorba tenceresi tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Gerekiyorsa, 1 su bardağı sıcak su ilave edilir ve bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Karabiber serpilir. Pişen çorba, dilimlenmiş limon eşliğinde sofraya götürülür.Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder