5 Ocak 2015 Pazartesi

BULGURLU ALACA ÇORBA - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  3 baş kuru soğan, 1 su bardağı pilavlık iri bulgur, yarım su bardağı nohut, yarım su bardağı kahverengi veya yeşil mercimek, 1 çorba kaşığı karışık domates ve biber salçası, 6-7 su bardağı su, 2 tane kuru acı biber, 2-3 çorba kaşığı sumak ekşisi veya 2 -3 tane limon, yeterli miktarda karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı ya da 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1-2 çorba kaşığı tarhun, yeterli miktarda kırmızı pul biber  HAZIRLANIŞI :  Nohut bol su ile yıkanır ve geceden ıslatılır. Yani; Yıkanmış ve suyu süzdürülmüş nohut, üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su içinde, ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, suyu süzülür ve çorba enceresine koyulur. Üzerine; nohutların üzerini 5-6 parmak geçecek kadar su boşaltılır. Orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Nohutlar yumuşayınca, yıkanıp suyu süzdürülmüş kahverengi veya yeşil mercimekler, bulgur ve acı kuru biberler ilave edilir. Gerekiyorsa, sıcak su ilavesi yapılır. Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra halka halka doğranarak, çorba tenceresine ilave edilir. Salça, suda ezilerek, tuz ile birlikte çorbaya ilave edilir. Çorbanın malzemeleri tamamen pişince,  ÜZERİ İÇİN ;  Sos tavasında, sadeyağ veya tereyağı ya da, zeytinyağı kızdırılır. Çorba kepçesinin içine, tarhun ile kırmızı pul biber koyulur. Kepçe, çorba tenceresinin üzerinde tutulur. Kızdırılan yağ, kepçenin içine dökülür ve hemen çorba ile karıştırılır. Çorba, ateşten alınır. Sumak ekşisi koyulur veya bolca limon sıkılır. Çorba, ekşi olmalıdır. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.             * BİLGİ ; Bu çorba, Gaziantep Mutfağı ' nın Meşhur Çorbalarındandır. Ayrıca; dövme ile yapılanı da vardır. Tarifini bloğumda bulabilirsiniz. Gaziantep Mutfağının Meşhur Çorbaları; Alaca Çorba, Mercimek Çorbası ve Börek Çorbasıdır. Diğer çorbaları da lezzetlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder