6 Ocak 2015 Salı

DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI ( TEMATOSLU ŞARE ŞORBASI ) - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 tane büyük baş kuru soğan, 4-5 diş sarımsak, 5 tane olgun domates, 1 çorba kaşığı karışık domates ve biber salçası, 1 su bardağı arpa şehriye, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 2-3 tane yeşil biber, 2 tane limon, yeterli miktarda kuru nane, karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Sadeyağ da veya tereyağında karıştırılarak kavrulur. Yeşil biberler, yıkanıp kurulandıktan sonra sap ile tohumları çıkarıldıktan sonra halka halka doğranır ve kavrulan kuru soğana ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Karışık salça koyulur ve salça kokusu çıkıncaya kadar karıştırılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve iri iri kıyılarak, çorba tenceresine ilave edilir. 7 su bardağı kadar su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, arpa şehriyeler ilave edilir. Tuz serpilir ve ateş kısılır. Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkartılır ve minik minik doğranarak, şahriyeler pişince, çorbaya ilave edilir. Bir, iki taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Çorbanın tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Şehriyelerin tam olarak açılması için, 5-10 dakika dinlendirilir. Sadeyağ veya tereyağı, sos tavasında kızdırılır. Çorba kepçesinin içine, kuru nane koyulur. Kızdırılan yağ, kepçedeki nanenin üzerine dökülür ve kepçe hemen çorbanın içine sokularak, çorba karıştırılır. Karabiber serpilir. Hazırlanan çorba, dilimlenmiş limonlar eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder