31 Ocak 2015 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TERBİYELİ BALKABAKLI ENGİNAR KALBİ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

Sevgi ' nin spesyal çorbası - Terbiyeli balkabaklı enginar kalbi çorbası -
 MALZEMELER :  150 gr. ayıklanmış balkabağı, 4 tane enginar kalbi, 3 dal taze soğan, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı un, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı içme suyu, yarım limonun suyu, yeterli miktarda toz karabiber ve tuz  TERBİYESİ İÇİN ;  1 tane yumurta sarısı, yarım limonun suyu  HAZIRLANIŞI : Enginar kalpleri yıkanıp kurulandıktan sonra üzerine yarım limon suyu sürülür ve çorba tenceresine koyulur. Üzerine, içme suyu boşaltılır. Un ve karabiber serpilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve orta hararetli ateşte, hafif diri kıvamda haşlanmaya bırakılır. Haşlanan enginar kalpleri, kevgir ile çorba tenceresinden çıkarılarak, tabağa koyulur. Enginar kalplerinin haşlandığı suya, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük üçgenler halinde doğranmış balkabakları koyulur. Hafif diri kıvamda, haşlanmaya bırakılır. Taze soğanlar ayıklanır. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince halkalar halinde doğranır. Yeşil kısımlarından bir çorba kaşığı ayrıldıktan sonra çorba tenceresine koyulur. Küçük üçgenler halinde kesilmiş balkabağı parçaları, hafif diri kıvamda haşlanınca, haşlanıp küçük üçgenler halinde kesilmiş enginar kalpleri ilave edilir. Yıkanıp suyu süzdürülen pirinçler koyulur. Şimşir kaşık ile hafifçe karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve pirinçler hafifçe diri kıvamda olacak şekilde, yaklaşık 5 dakika pişmeye bırakılır. TERBİYESİ İÇİN ;  Yumurta sarısı cam kâseye koyulur. Üzerine, yarım limonun suyu sıkılır. İyice karıştırıldıktan sonra çorbanın suyundan 2-3 kaşık ilave edilir ve pürüzsüz olacak şekilde karıştırılır. Böylece ılınmış olan terbiye, çorbaya ilave edilmeden önce ateş kısılır. Hazırlanan terbiye çorbaya sicim gibi akıtılırken çorba, hızlı ve sürekli bir şekilde, şimşir kaşık ile karıştırılır. Böylece, terbiye çorbaya yedirilir. Kısılan ateş, biraz açılır ve çorba bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. 1 çorba kaşığı ayrılan taze soğanın doğranmış yeşil kısımları ilave edilip, karıştırılan çorbanın tuzu koyularak, ayarlanır. Hazırlanan çorba, porselen servis kabına boşaltılarak, sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                    
                                     
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Terbiyeli balkabaklı enginar çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder