5 Ocak 2015 Pazartesi

LEBENİYE ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  200 gr. bıçak kıyması veya iri kıyma, yarım su bardağı nohut, yarım su bardağı pirinç, 2 su bardağı süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı un, 6 su bardağı su, yeterli miktarda tuz   ÜZERİNE ; 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 çorba kaşığı silme kuru nane, karabiber   HAZIRLANIŞI :  Nohut bol su ile yıkanır ve üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile geceden ıslatılır. Yani, ertesi güne kadar su içinde bekletilir. Kıyma, çorba tenceresine koyulur ve orta hararetli ateşte, suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Kavrulunca, üzerine 6 su bardağı su dökülür. Tuzu ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ıslama suyu süzdürülmüş nohutlar ilave edilir ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Nohutlar yumuşayınca, yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler ilave edilir. Pirinçler pişinceye kadar pişirmeye devam edilir. Süzme yoğurt, tencerenin içine boşaltılır. İçine, 1 çorba kaşığı un koyulur ve 1 tane yumurta kırılır. Pütürsüz oluncaya kadar, iyice çırpılır. Yoğurt tenceresi, kısık ateşin üzerine koyulur. İlk kaynama belirtileri görülünceye kadar, sürekli olarak karıştırılarak, pişirilir ve ateşten alınır. Çorba tenceresinin içine, yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak ilave edilir. Yoğurt kaynayıncaya kadar ara vermeden, karıştırmaya devam edilir. Yoğurt kaynayınca,  ÜZERİNE ; Sos tavasında sadeyağ veya tereyağı kızdırılır. Kuru nane çorba kepçesine koyularak, çorba tenceresinin üzerinde tutulur. Kızdırılan yağ ateşten alınarak, kepçenin içindeki kuru nanenin üzerine boşaltılır ve hemen çorbaya karıştırılır. Karabiber serpilir. Çorba ateşten alınır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.         *  BİLGİ ; Lebeniye çorbası kıymasız yapılırsa; çorbada su yerine, et suyu kullanılır. Bir çok yöremizde, düğün çorbası ve yayla çorbası adıyla, lebeniye çorbası benzeri yoğurtlu veya sütlü çorbalar yapılmaktadır. Lebeniye çorbası, kavrulmuş kıyma ile de pişirilebildiği gibi kıymadan yapılan minik köftelerle de pişirilmektedir. Kimi zaman, Lebeniye çorbası servis edilirken yanında, tere gibi çeşitli otlar, turplar veya lahmacun kullanılmaktadır. Lebenye çorbası, üzerine salça sürülmüş tırnak pidenin içine, taze soğan ve çeşitli taze otlar koyulup dürüm yapılarak da tüketilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder