19 Ocak 2015 Pazartesi

HAVUÇLU VE ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 200 gr. kuru bamya, 150 gr. küçük kuşbaşı doğranmış et, 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çorba kaşığı salça, 1 tane küçük boy havuç, 4-5 su bardağı su, 4-5 dal maydanoz sapı, yeterli miktarda karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Kuru bamya, kuru bez içinde ovularak, tüylerinden arındırılır. Bol su ile yıkandıktan sonra sirkeli sıcak suda 15 dakika kadar bekletilip, suyu süzdürülür. Küçük doğranmış kuşbaşı etler yıkandıktan sonra suyu süzdürülüp, küçük bir tencereye koyulur. Üzerine, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edildikten sonra hafifçe yumuşayıncaya kadar, orta hararetli ateşte haşlanır. Haşlanırken üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, tencereden çıkarılır. Haşlanınca, suyu süzülür. Kuru soğan ile sarımsağın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, kıyılmış kuru soğanlar ile sarımsaklar ilave edilir ve tahta kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Salça ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Kuru bamyalar koyulur. Haşlanmış kuşbaşı etler ilave edilir. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra minik küpler halinde doğranır ve çorba tenceresine ilave edilir. Maydanoz sapları yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük kıyılarak ilave edilir. Çorba tenceresine koyulan malzemelerin üzerini 4 parmak geçecek miktarda süzülen et suyu ile su ilave edilir. Kuru bamyalar ve etler iyice yumuşayıncaya kadar orta hararetli ateşte, pişirmeye devam edilir. Ateşten almaya yakın, yeterli miktarda karabiber ve tuz serpilip, karıştırılır. Bir taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder