5 Ocak 2015 Pazartesi

DÖVMELİ ALACA ÇORBA - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  3 baş büyük boy kuru soğan, 1 su bardağı dövme, yarım su bardağı kahverengi veya yeşil mercimek, yarım su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı karışık domates ve biber salçası, 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı ya da 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane kuru acı biber, 2-3 çorba kaşığı sumak ekşisi veya 2-3 tane limon, 1-2 çorba kaşığı tarhun, yeterli miktarda karabiber, kırmızı pul biber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Dövme ve nohut, bol su ile yıkanır ve akşamdan ıslatılır. Ertesi gün, suları süzülen dövme ile nohut, büyük bir çorba tenceresine koyulur. Üzerine; malzemelerin üzerini 5 parmak geçecek kadar su dökülür. Orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Pişerken, karıştırılmaz. Karıştırılırsa, dövme tencerenin dibine yapışır. Kaynayınca, üzerinde biriken köpükler, kevgir yardımı ile toplanarak, çıkartılır. Dövme ile nohut, yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Dövme pişince, yıkanıp suyu süzdürülmüş kahverengi veya yeşil mercimek ilave edilir. Gerekirse, sıcak su ilavesi yapılır. Çorbanın suyu, çorba malzemesinin 3-4 parmak üzerinde olmalıdır. Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra halka halka doğranarak, kuru acı biberler ile birlikte çorba tenceresine ilave edilir. Domates ve biber salçaları, su ile ezilerek, ilave edilir. Tuz koyulur ve pişirmeye devam edilir. Çorbanın malzemeleri tamamen pişince, sos tavasında sadeyağ veya tereyağı ya da  zeytinyağı kızdırılır. Çorba kepçesinin içine, kırmızı pul biber ile tarhun koyulur. Çorba kepçesi, çorba tenceresinin üzerinde tutulur, kızdırılan yağ, kepçenin içine boşaltılır ve hemen çorbaya karıştırılır. Çorba, ateşten alınır. Karabiber serpilir. Sumak ekşisi koyulur veya bolca limon sıkılır. Çorba, ekşi bir çorba olmalıdır. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.       * BİLGİ ; Alaca Çorba, Gaziantep Mutfağı ' nın ünlü bir çorbasıdır. a) Dövmeli Alaca Çorba  b) Bulgurlu Alaca Çorba, olmak üzere iki şekilde pişirilmektedir. Alaca Çorba, diğer Gaziantep çorbalarının içinde, farklı bir yere sahiptir. Bol taneli, doyurucu ve besleyici, bir kış mevsimi çorbasıdır. Sulu yemek gibi bir çorbadır. Tarhun, çorbaya özel bir tat katmaktadır.Diğer Gaziantep çorbaları da lezzetlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder