5 Ocak 2015 Pazartesi

EV TARHANASI NASIL YAPILIR ? - GAZİANTEP MUTFAĞI -

  GAZİANTEP EV TARHANASININ YAPILIŞI :   Gaziantep ' te ev tarhanası, genellikle köylerde yapılır. Tarhananın ana malzemesi, süzme yoğurt ve dövmedir. Dövme, akşamdan bol su ile yıkanır. Suyu süzülür. Üzerini 4 parmak geçecek kadar su içinde bekletilir. Ertesi gün, Suyu süzülür. Büyükçe bir tencereye koyulur. Tekrar, üzerini 4-5 parmak geçecek miktarda su ilave edilir. Kaynayıncaya kadar, orta hararetli ateşte, kaynadıktan sonra ise, ateş kısılarak, kısık ateşte döğme iyice özleşinceye kadar, uzun süre kaynatılır. Gerekirse, biraz daha sıcak su ilave edilebilir. Döğme özleşince, süzme yoğurt ile karıştırılır ve ekşimesi için bir süre bekletilir. Biraz ekşiyince, güneşli ve havadar bir yere serilen temiz örtüler üzerine, avuç avuç alınarak, parça parça dizilir. Kurumaya bırakılır. Üstü kuruyunca, çevrilerek, alt kısmının da kuruması sağlanır. İyice, takır takır kurutulan tarhana parçaları, bez bir torbanın içine koyularak, evin en havadar yerine asılarak, kışın kullanılmak üzere bekletilir. Cam kavanozlara koyularak, buzdolabı veya serin bir yerde de bekletilebilir. * Kahramanmaraş tarhanasında da aynı malzemeler kullanılır. Aynı şekilde hazırlanır. Ancak; kurutulması farklıdır. Kahramanmaraş ' ta tarhana, kamışlardan yapılan açkılar üzerine incecik serilerek, bütün halde kurutulur. İyice kuruduktan sonra parçalara ayrılır. Aynı şekilde saklanır. Kahramanmaraşta yapılan bu ev tarhanası, çerez şeklinde de tüketilir. Ayrıca, her aile yaptığı tarhanayı, ziyaretlerine gelen komşularına  çerez olarak, ikram eder. Bu gelenek, hala sürdürülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder