24 Nisan 2011 Pazar
BALIK SUYUNUN HAZIRLANIŞI ( yaklaşık 2 litre )
MALZEMELER : 1 kg. yağsız balıkların kafa ve kılçıkları ( yıkanıp, süzüldükten sonra, iri parçalar halinde doğranmış ), 2 kuru soğan ( ince dilimlenmiş ), 2 kereviz sapı ( doğranmış ), 1 havuç ( kazınıp, ince doğranmış ), 2 su bardağı sek beyaz şarap (isteğe bağlı olarak kullanılacaktır ), 2 çorba kaşığı limon suyu, 1 tane pırasa ( temizlenmiş ve ince doğranmış ), 3 diş sarımsak ( dövülmüş olarak ), 10 tane maydanoz sapı, 4 taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı toz kekik, 1 defne yaprağı, 5 tane karabiber HAZIRLANIŞI : Büyük bir tencereye, balık kafa ve kılçıkları, soğanlar, kereviz sapları, havuçlar, beyaz şarap, limon suyu, pırasa dilimleri ve sarımsak koyularak, yaklaşık, 8,5 su bardağı soğuk su ilave edilip, tencere; orta hararetli ateşe oturtularak, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca ateş kısılarak, balık suyunu ağır ağır kaynatarak, oluşan köpükler, delikli bir kaşıkla alınarak atılır. Maydanoz sapları, kekik, defne yaprağı ve tane karabiberleri de ilave ederek, kısık ateşte 20 dakika daha kaynatılır. Tencere ateşten alınır. Balık suyu, dibine tülbent döşenmiş, tel süzgeçten bir kaseye süzülür. Soğuyunca buzdolabına kaldırılır. * Tağlı etli balıkların kılçıkları, ağır bir koku bıraktığından, yağsız etli, dil balığı gibi yassı balıkların kılçıklarını kullanmak gerekir. Balık suyu buzdolabında, 3 gün, hava geçirmeyen küçük kaplara koyularak, derin dondurucuda dondurulduğunda da yaklaşık 2 ay saklanabilinir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder