13 Nisan 2011 Çarşamba
HARİSSALI KUSKUS ÇORBASI ( 10 kişilik ) - Tavuk Sulu, Tavuk Etli, Sucuklu, Sebzeli, Makarnalı Çorba.
MALZEMELER : 1 kilo 250gr. olgun domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra doğranmış), 8 su bardağı tavuk suyu, 500 gr. tavuk eti (derisi ve kemikleri alınrak, yaklaşık, 2,5 cm. boyunda parçalar halinde kesilmiş), 125 gr. sucuk (yaklaşık 1 cm. kalınlığında dilimlenmiş), 350 gr. nohut (haşlanmış), 2 tane kabak (kazınıp herbiri boylamasına dörde kesildikten sonra, yaklaşık 2,5 cm. boyunda doğranmış), 3 tane havuç (kazınıp,yarım santim kalınlığında dilimlenmiş), 5 kereviz sapı (yaklaşık 1cm.boyunda kesilmiş), 1 iri patates (kabuğu soyulup yaklaşık, 1cm. lik parçalar halinde doğranmış), 1 çorba kaşığı sarımsak ( ince kıyılmış ), yarım dolmalık biber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, yarım santim eninde şeritler halinde kesilmiş), yarım kırmızı dolmalık biber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, yarım santim eninde şeritler halinde kesilmiş ), 50 gr. kuskus, 2 tane defne yaprağı, 1 iri soğan (iri kıyılmış), 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı, zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı tuz, yarımşar tatlı kaşığı; kırmızı biber, kimyon, kimyon tohumu, kırılmış tane karabiber, yenibahar * HARİSSA ( çorbanın sosu ) : 175 gr. çerliston biber ( sap ve çekirdekleri temizlenmiş), 1 diş sarımsak (kabuğu soyulmuş ) 1 tatlı kaşığı acı biber sosu, 2 tatlı kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Kırmızı biber, kimyon, kimyon tohumları, tuz, nane, karabiber, yenibahar, kekik ve defne yaprakları bir kaseye koyularak karıştırılır. Tencereye tereyağı ve zeytinyağı konularak tencere, orta hararetli ateşe oturtularak, tereyağı eritilir. Eriyen tereyağına, soğanlar ilave edilerek, sık sık karıştırılır ve saydamlaşıncaya kadar, yaklaşık 8 dakika pişirilir. Sarımsaklar eklenip, 2 dakika daha pişirildikten sonra, kasedeki baharat karışımı, domatesler ve tavuk suyu da ilave edilerek, harlı ateşte bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, patatesler, havuçlar ve kereviz sapları da eklenerek, ateş kısılır, tencerenin kapağı kapatılarak, karışım 20 dakika pişirilir. Tavuk etleri, nohutlar, sucuklar, dolmalık biber şeritleri ve kuskus eklenerek, 20 dakika daha pişirilir. Diğer tarafta; harissa malzemeleri, blender kabına koyulup, püre kıvamı alıncaya kadar karıştırıldıktan sonra, bir kaseye aktarılır. Tencere ateşten alınıp, çorba; 8 çorba tabağına paylaştırılarak, yanlarında harissa ile birlikte ( her kişi , tabağına, kaşıkla istediği kadar ekleyebilir ) sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** TEKERLEME : Evvel zaman içinde, Kalbur saman içinde, Eski harman içinde, Ben deyim bu ağaçtan, Siz deyin şu yamaçtan, Uçtu, uçtu bir kuş uçtu, Kuş uçmadı gümüş uçtu, Gümüş uçmadı memiş uçtu, Uçar mı uçmaz mı demeye kalmadı, Anam düştü beşikten, Babam düştü eşikten. Biri kaptı maşayı, Biri aldı kaşağıyı, Dolandım durdum dört köşeyi, Vay ne köşe bu köşe, Dil dolanmadan ağız varmaz bu işe. ** MANİ : Kara erik kararsın. Annem beni arasın. El kızının lâfıyla, Oturup ağlamasın. * Gökte uçan tayyare. Selâm verin o yare. Benden ona fayda yok. Bulsun başına çare.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder